Sosyal Medya

Makale

Meselenin özü, oyuna dışarıdan seyirci kalmamak ise-2-

Dünkü yazıda, özellikle Amerikan askerî güçlerinin Türkiye üzerinden geçerek Irak’ı iÅŸgal etmelerine imkân hazırlayan ‘1 Mart 2003 Tezkeresi’nin TBMM tarafından reddedilmesi üzerine, bu tezkere’yle ilgili ‘Türkiye- USA müzakereleri’ni, Türkiye adına yürütmüş olan heyetin baÅŸkanı eski diplomatlardan Deniz Bölükbaşı’nın görüşlerine kısaca temas olunmuÅŸtu.

***

D. Bölükbaşı,‘1 Mart tezkeresi geçseydi bugün Suriye ve Irak’ta yaÅŸanan noktaya gelinir miydi?’ sorusuna ÅŸu cevabı veriyor:

- Hayır, gelinmezdi. 1 Mart Tezkeresi geçmiÅŸ olsaydı, PKK’nın bugün Kandil Dağı dışında kamp yerleri, eÄŸitim alanları, cephanelikleri, Türkiye’ye geçiÅŸ yolları, toplanma bölgeleri tümü Türk askerinin kontrolü altında olacaktı. EÄŸer 1 Mart Tezkeresi kabul edilmiÅŸ olsaydı; PKK bugün altından kalkamayacağı çok ağır bir darbe yemiÅŸ olacaktı. Barzani (…) 25 Eylül’de referandum yapma noktasına gelemeyecekti.(…) 

- Geçmeyince karşımıza nasıl bir tablo çıktı?
- PKK Kuzey Irak’a kalıcı olarak yerleÅŸti. (…) Irak’tan baÅŸlayıp Suriye’ye ve Akdeniz’e ulaÅŸacak bir terör koridorunun alt yapısı hazırlandı. PKK, Kuzey Irak’ı Türkiye’ye karşı ikinci bir saldırı cephesi olarak kullanmaktadır. Barzani bugün bağımsızlık aÅŸamasına gelmiÅŸtir.(…)

‘Tezkere geçseydi yabancı bir ordu, komÅŸu ülkeyi iÅŸgal etmek üzere Türkiye toprakları üzerinde bir savaÅŸ köprüsü kuracaktı’ görüşü var. Bu Türkiye’ye yakışır mıydı?
- Yakışırdı. (…) Bir de ÅŸunu unutmayın; savaÅŸ geliyordu. Türkiye olsa da- olmasa da Amerika Irak’ı iÅŸgal edecekti. Nitekim, tezkere reddedildiÄŸi için Amerika Güney’den girdi. SavaÅŸ kaçınılmazdı ama savaÅŸ sonrasının bütün olumsuzlukları Türkiye’ye yansıdı.

Åžimdi bir iddia var: “Efendim Türkiye, Amerikan askerlerinin Türkiye’den geçmesine izin verseydi Müslüman kanı dökülmesinin sorumluluÄŸunu paylaÅŸacaktı”.Ee, vermedik de ne oldu, Müslüman kanı yine döküldü.

O dönemde müzakere edilen (…) belgelerde ne diyordu?
- EÄŸer Kürt grupları Amerikan iÅŸgalini fırsat bilip bu YeÅŸil Hattın ötesine geçerlerse -ki, Musul ve Kerkük YeÅŸil Hat’tın güneyinde kalıyor- Amerika ve Türkiye bu düşmanca hareketin püskürtülmesi için iÅŸ birliÄŸi yapacaktı. (…) Türk ve Amerikan askerleri o bölgeye müdahale edeceklerdi ki 2003 sonrası Kürt gruplar bu YeÅŸil Hat’tı geçmiÅŸ, Musul ve Kerkük’te tapu dairelerinde nüfus kayıtlarını imha etmiÅŸlerdir. EÄŸer 1 Mart Tezkeresi kabul edilip Türkiye oraya girmiÅŸ olsaydı bunu yapamayacaklardı.’

***

Evet, sözkonusu mülâkatın en çarpıcı kısımları özetle böyle..

DoÄŸrusu, bu satırların sahibi de o ‘tezkere’nin reddini isteyenlerdendi.. Ancaak, kürd etnisitesine mensup AK Partili bir eski milletvekili arkadaÅŸ, o ‘tezkere’nin kabulü yönünde oy vermiÅŸ; büyük çapta D. Bölükbaşı’nın gerekçelerini dile getirmiÅŸ ve oyuna dışarıdan seyirci kalmamak gerektiÄŸini söylemiÅŸti.

***

Bugün, ‘GeçmiÅŸte 1 Mart Tezkeresi’ne karşı çıkanlar, Suriye Buhranı konusunda ÅŸimdi Ä°ran ve Rusya’yla iÅŸbirliÄŸi yapılırken, niye susuyor?’ diyenler oluyor.

Ama arada derin bir fark var.. Şöyle ki, dün sen dışardaydın ve Amerika’nın Irak’ı iÅŸgal etmesi için ülkeni köprü yapacaktın.. ‘Şöyle olurdu, böyle olurdu..’ denilebilir, Bölükbaşı misali,  ama, olmayabilirdi de.. Sonuçlara bakarak, deÄŸerlendirme yapmak her zaman saÄŸlıklı olmayabilir. Kaldı ki, NATO’daki müttefikliÄŸe raÄŸmen Türkiye’ye oyun oynayan USA emperyalizmi o zaman da oynayabilirdi. ‘EÄŸer, meÄŸer ve keÅŸke’lerle hele de dış siyaset hiç yapılmamalıdır.

Bugün ise Türkiye yanı başındaki yangına müdahale etmek isterken, bunun ortaya çıkarabileceÄŸi handikapları hesap ederek, oldukça dikkatli ve de sınırlı bir inisiyatif kullanmaya çalışıyor. ‘Tek başına hareket ederek Ä°dlib’i, Halep, Musul veya Kerkük’ü de kurtarmalıydı..’ gibi temenniler de elbette söylenebilir ve hamâsî nutuklar çekilebilir ama dünya dengelerinin bozulmasıyla sizin inisiyatif kullanma imkânınız elinizden tamamiyle de çıkabilir..

Bugün ise oyunun dışında kalıp seyirci durumuna düşmemeye çalışılırken, dünya dengeleri de dikkatle gözetleniyor.

kaynak: STAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.