Sosyal Medya

Makale

Müslüman toprakları bütün Müslümanlarındır; Kerkük de!.

Yüz sene öncesine kadar, yüzlerce yıl boyunca ‘Müslümanların ortak vatanı’ olan topraklar üzerine, bugün, ‘filan yer veya ÅŸehir falan kavmindir veya deÄŸildir’ gibi laflar edilmesi, Müslümanların nasıl bir derin dert ve musibete giriftar olduklarını anlatmalıdır hepimize..

***

Bu vesileyle soralım.. İstanbul kimindir?

BangladeÅŸ’in baÅŸkenti Dakka’da insanlar Türkiye’nin haritadaki yerini bile hemen gösteremezken, Ä°stanbul’u ise Müslümanların tarihinin artık mâzide kalmış en haÅŸmetli devirlerinden kalma bir mübarek ÅŸehir gibi hasretle ve heyecanla andıklarını görürsünüz..

Evet, bütün Müslüman toprakları dün, bugünve yarınların bütün Müslümanlarınındır.

100 yıl önce bugünlerde, 400 yıllık bir geçmiÅŸ boyunca aynı ülkenin vatandaÅŸları olduÄŸumuz Suriyeli bir kardeÅŸ, geçenlerde, Birinci Dünya Savaşı sırasında, ‘Deyr-i Zor’ ÅŸehrinden askere alınıp Ä°stanbul’a gelen ve burada ‘ÅŸehit’ olduÄŸunu duydukları dedesinin mezarını Edirnekapı ÅžehitliÄŸi’nde bulduÄŸunu duygulanarak anlatıyordu.

Åžimdi, bu Suriyeli kardeÅŸimiz, TC vatandaşı olan her birimiz kadar Ä°stanbul’un sahibi deÄŸil mi?

Biz bir ümmetiz, Ä°slam Milleti’yiz; emperyalistlerin çizdiÄŸi sınırlara raÄŸmen, kalplerimiz halâ aynı hedefe ayarlıdır ve bu yapmacık sınırlar inÅŸaallah bir gün kaldırılacaktır.

***

Bu vesileyle belirtelim ki, bugünlerde üzerinde çokça konulan Kerkük de, 1400 senedir, Müslüman ÅŸehridir. Osmanlı döneminde BaÄŸdat, Kerkük, Erbil, Süleymaniye ve diÄŸerleri, kürd, türk, arab, fars gibi çeÅŸitli Müslüman kavimlerle, azlık olan gayrimüslimlerin asırlarca bir arada ve barış içinde yaÅŸadığı ÅŸehirler idi.

Åžimdi n’oldu da, ‘ÅŸu ÅŸehir filan kavmindir, filanca ÅŸehir de falanca kavmindir’ gibi, kalpleri yaralayıcı zehirli iddialar dile getirilebiliyor?

Kerkük veya diÄŸerlerine ‘türk ÅŸehri, kürd ÅŸehri, arab ÅŸehri’ gibi yakıştırmalarda bulunmak, Müslümanları kavmiyetçi tahrik ve fitnelerin esiri yapmaktır. Orada her üç kavim de vardır ve asırlarca kardeşçe yaÅŸamışlardır, bundan sonra da öyle yaÅŸayacaklardır, inÅŸaallah..

***

Saddam 1987-88’lerde Kerkük’ü arablaÅŸtırmak istediÄŸinde, arabça bilmeyen, ama bu ÅŸehirden de gitmek istemeyen nicelerinin kâtiplere, kendilerini, (türkçe olarak) ‘Yaz oÄŸlum, arab oÄŸlu arab..’ diye yazdırdıkları traji-komik bir durum olarak halk arasında hâlâ da anlatılır.

Bu şehirlere bir kısım kitleleri yığıp, bir kısmını da kaçırtmak şeklindeki zâlimâne uygulamalara son verilmeli, şahsî tapulu mülkler aslî sahiplerine iade edilmelidir.

Biz parçalanmayı, bölünmeyi deÄŸil, hiçbir etnik unsurun üstünlüğüne dayanmayan bir Ä°slama Milleti halindeki bütünleÅŸmeyi ideal edinmek zorundayız. Bu günkü durum, bu idealimizden uzak olsa bile..

Ya, bu muhasara kırılırsa

Irak Kürdistanı’na karşı referandum sonrasında düşünülen muhasara ilk planda etkili gibi gözükse bile bu muhasara Barzanî’yi ve arkasındaki kürd halkını baÅŸka güçlerin kucağına daha da güçlü atılmaya mecbur etmiyecek midir?

Hatırlayalım.. Ä°kinci Dünya Savaşı sonrasında Almanya ikiye bölündüğünde, Berlin DoÄŸu Almanya’da ve Batı Almanya sınırlarından yaklaşık 200 km uzakta kalmış, ama DoÄŸu Almanya’nın içindeki Berlin de ikiye bölünmüş, doÄŸusu DoÄŸu Almanya’nın elinde kalırken; batı kısmı, DoÄŸu Almanya’daki komünist rejim güçlerince kuÅŸatılmıştı. Batı Berlin açlıkla teslim alınacaktı.

Batı Berlin zor bir durumdayken, Almanya’yı o savaÅŸta yerle bir eden Amerika, Batı Almanya ile doÄŸudaki Batı Berlin arasında bir hava köprüsü kurdu ve iki yıla yakın bir süre Batı Berlin’i besledi, hayatta tuttu ve muhasara kırıldı.

Bugün, Alman halkı arasına Amerika’ya en fazla muhabbet besleyenler Berlinlilerdir; ‘Amerika olmasaydı acımızdan ölürdük..’ diye..

Bugün, Irak Kürdistanı’nı doÄŸusundan Ä°ran, kuzeyinden Türkiye, batısından Suriye ve güneyinden Irak merkezî hükümeti güçleriyle kuÅŸatabilirsiniz, ama oradaki milyonlarca insanı kazanmak için, sizin karşı çıkamayacağınız Amerika veya Rusya gibi güçler bir hava köprüsüyle devreye ‘kurtarıcı’ olarak girerse, o zaman n’olur, bunun da hesabı yapılmalıdır.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.