Sosyal Medya

Makale

Cemaatler Sığınak mı Yoksa Zindan mı?

Bir Müslüman için cemaatten uzak tek başına yaşamak vahşi ortamda tek başına dolaşmak gibidir. Yiğit biriyse tehlikelerden kendini koruyup av olmaması pekâlâ mümkündür. Ama kabul edelim ki böylesi yiğit sayımız istisnaları geçmez.

İnsi ve cinni şeytanların bireyi her taraftan kuşattığı günümüzde camialar/cemaatler aslında büyük bir sığınağımızdır.

Bazen sığınak sandığınız şey kapanınız da olabilir. Dışarıdaki canavarlardan korunmak için sığındığınız yapının içinde başka bir canavar da olabilir.

Sığınak ile zindan yapı olarak aynıdır; kapı duvar ve tavandan oluşur. Sığınaktan giriş ve çıkış sizin iradeniz iledir ama zindanda giriş ve çıkışlar iradeniz dışındadır.

Bir cemaatin, sığınak veya zindan olması tamamen kullanım şekline bağlıdır:

Bir camia/cemaat içindeyken diÄŸer Müslümanlarla iletiÅŸiminiz kopuksa, kendinizi “Fırka-i Naciye” görüp diÄŸer Müslümanları saptığını düşünüyorsanız, salt kendi camianızın kaynaklarından beslenip diÄŸer kaynakları zehirli/gereksiz görüyorsanız; siz camianızın esiri, camianız da sizin zindanınız olmuÅŸ demektir.

Kimi duvar var sizi dışarıdaki tehlikelerden, zararlardan korumak için inşa edilmiştir; kimi duvar da var ki sizin kaçmanızı engellemek yani hapsetmek üzere inşa edilmiştir.

Bir cemaatin/camianın rahmet mi yoksa felaket mi olduğu, takındığı tavırla ilintilidir.

Sorgulamanın hoş karşılanmadığı, lidere mutlak itaatin şart olduğu, insanlarına koyun sürüsü gibi muamele gördüğü camialardan rahmet çıkmaz.

Özetle; cemaat rahmet, cemaatçilik felakettir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.