Sosyal Medya

Makale

Dışişleri, Doğu Türkistan hakkında ne düşünüyor?

Bir noter arkadaşımdan geldi haber.

Erciyes Ãœniversitesi'nde öğrenci bir gencimiz, Kastamonu Ãœniversitesi'nde öğrenci bir kızla birbirlerini severek evleniyorlar. Kız öğrencimiz DoÄŸu Türkistanlı. Bir kız çocukları dünyaya geliyor, Nezire bebek 1 yaşını henüz doldurmamış. Derken genç annenin memleketinden, Ã‡in Uygur Özerk Bölgesi'nden haber geliyor. Gelin hanımın annesini babasını, atalarını tutmuÅŸlar, polis karakoluna çekmiÅŸler, rehin almışlar, eÄŸer geri dönmezse, tutukluluk halleri devam edecekmiÅŸ diye bir haber... Hemen yola çıkmışlar Nezire bebekle annesi. Daha uçaktan iner inmez, pasaportuna el konulmuÅŸ ve Türkiye'deki eÅŸi ile görüşmesi yasaklanmış. Türkiye'deki (TC vatandaşı) eÅŸ, hemen karısının ve kızının peÅŸinden koÅŸmuÅŸ, lakin onu da Urumçi'den öteye salmamışlar... Kadın hapishaneye atılmış, terörist ilan edilmiÅŸ, iÅŸkenceyle kağıtlar imzalatılmış. TC vatandaşı olduÄŸu halde daha 1 yaşını doldurmamış Nezire bebek de annesiyle birlikte hapishanede...

***

Bu bilgiyi bu konuları takip ettiğini bildiğim üst düzey bürokrat bir arkadaşıma ilettim. Kendisi Doğu Türkistan ile ilgili Çin zulmü hakkında bu tür bilgilerin son zamanlarda giderek arttığını söyledi.İki yıl önce Türk ve Müslüman ismi kullanmaları yasaklanmıştı hatırlarsanız Doğu Türkistanlıların... Bu sene de Ramazan'da oruç tutmaları dahi yasaktı, başörtü taktıkları takdirde tutuklanıyordu Türkistanlı kadınlar.

Mao döneminin dış dünyaya kalın setlerle kapalı otoriter yönetimi, mesele Doğu Türkistan olduğunda, Mao sonrası dönemde de azalmadan devam ediyor. Çin'de komünizm sonrası kısmi açılım ve rahatlama gerçekleşmiş olsa da, Uygur Özerk Bölgesi için hakim renk halen kızıl.Haberleşme hakkı ve hürriyetine de riayet edilmediğinden, yaşanan zulümler, dünyanın gözünden kolaylıkla kamufle ediliyor.

Sadece kendi sınırları içindeki DoÄŸu Türkistanlılara zulmetmiyor Çin... Kendi zulmünden kaçan Uygurları, dünyanın neresinde olursa olsun bulup yok etme azminde... Bunu Rusya, Özbekistan, Tacikistan da yapıyor. Ellerinde gayet kullanışlı bir maymuncuk var, her kapıyı kolayca açıyor. Yok olmasını hedefledikleri etnik veya dini kimliÄŸi 'terörist'ilan edince iÅŸ bitiyor... Allah aÅŸkına 1 yaşındaki Nezire bebekten nasıl bir terörist olabilir. Bugün bizim de sınır dışı etmek için gün saydığımız pek çok Çeçen, Özbek, Tacik, Uygur kadın ve çoluk çocuk var... Türkistan-Der BaÅŸkanı Burhan Kavuncu, sınır dışı edilecekleri günü korkuyla bekleyen bu anneler ve çocukları hakkında görüntüler yollamış, seyrederken kalbim sızladı... 

Ä°slamcı camia da bu konuda sus pus. 'Dış Türkler' hadisesi deyip MHP diskuruna havale etmiÅŸsiz ya Türkistan hadiselerini, sen saÄŸ ben selamet...Suriyeli mülteciler hakkında gösterdiÄŸimiz ÅŸeref duyduÄŸumuz rikkatin, binde birini niçin esirgiyoruz diÄŸer mazlumlardan...

***

Uluslararası Türkistanlılar Dayanışma DerneÄŸi BaÅŸkanı Kavuncu,haince planlanıp masum insanların canına kıyan terör olaylarını tel'in ettikten sonra, meselenin politik amaçlara uygun bir ÅŸekilde 'potansiyel suçlu üretme' iÅŸine dönüşmesinden ÅŸikayetçi. Kavuncu'nun ifadesiyle; Göç Ä°daresi Genel Müdürlüğü; Emniyet, Ä°stihbarat ve Dış Ä°ÅŸleri'nden gelen bilgilerle 60 bine yakın yabancıya 'Türkiye'de bulunması sakıncalı' anlamında, 'Genel Güvenlik Kodu G87' uygulaması baÅŸlattığını duyurmuÅŸ. Haklarında güvenlik kodu bulunanlar, sınır dışı ediliyorlar. Ve zaten ölüm tehdidi altında çıktıkları ülkelerine geri yollanıyorlar. Özellikle Rusya, Özbekistan, Tacikistan, Çin gibi ülkeler, kendi ülkeleri adına muhalif gördükleri kiÅŸiler hakkında 'terörist' kararı çıkartıp, interpole bildiriyorlar. Bu insanlar, dünyada saklanıp sığınacak yer bulamıyorlar bundan sonrasında... Bir yanda terörizmin yok edici, imhacı zulmüyle yüz yüze bu insanlar, bir yandan da kendilerinin terörist ilan edilmeleri gibi çift yönlü bir karatmayı yaşıyorlar... Özellikle maruz kaldığımız son terör olaylarından sonra, 'Özbek ve Çeçen'lere karşı belirginleÅŸen korku-ürküntü-uzaklaÅŸtırma mesafesi, 'Özbek ve Çeçen zannedilenler'e karşı da devam ediyor. Yalan yanlış istihbaratlarla, DEAÅž üyesi olabilir bildirimleriyle, özellikle Zeytinburnu'nda önlerine gelen Afgan, Özbek, Tacik, Tatarı toparlayıp derdest etmekle terörle mücadele olur mu?

Elbette terörle mücadele zorlu ve tavizsizlik isteyen bir yol. Lakin bu konuda azami dikkat, hukuka riayet ve hatta sivil toplumla işbirliği gerekmiyor mu?

DoÄŸu Türkistan demeye ısrarla devam edeceÄŸim. Ola ki birileri çıkar da 'doÄŸusu olan coÄŸrafyanın batısı da vardır, Batı Türkistan neresi' diye sorar. Sovyet Döneminde Türkistan'ı batı yakasını, alt etnisitelere bölerek, 'Türkistan bilinci'ni yitirdik. Artık, DoÄŸu Türkistan demek de yasak.

Dışişleri Bakanlığımız Çin'le olan ilişkilerimizi düzeltmek çabasının yanı sıra, Doğu Türkistan'ın maruz kaldığı zulme çözüm bulmak adına acaba neler yapıyor. Nezire bebek Çin hapishanelerinden kurtulabilecek mi?

'Güzel Türkistan senge ne boldi? Sebepsiz vakıtsız küllerning soldu' (Çolpan)

 

Kaynak: Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.