Sosyal Medya

Makale

Muhafazakarlık; Konserve Kutusunda Elma Suyu

 Bismihi Tebarek ve Teala

Muhafazakarlık tıpkı modernizm ve post modernizm gibi toplumsal ve siyasal ecnebi bir kavram. Bir bölünme durumu. Paradoksal bir patoloji. Geleneği otoritenin merkezine koyarken geleneğin rehberliğini önemser. İnsanı hristiyan teolojisine uygun olarak defolu ve nakıs kabul ettiğinden, insan kendinde olabilemeyeceğinden kendisini kendine getiren klavuza ihtiyaç duyar. Bu klavuz gelenektir sağlamlılığı eski, sürdürülegelen ve kabul görmüş olduğundan gelir. Böyle bir topluluk yürümek değil, sürüklenmek ister. Kılavuz(lar)da beraber ıslansalarda! (şemsiyeye dikkat) beraber yürümek değil, sürüklemek isterler. Aldanılmışlığı hep toplum yüklenmek zorundadır. Yükün en altındada mahrumlar ve yalın ayaklılar vardır. Bu iş böyledir.

Muhafazakarlığın temelinde kapalı sistem ve paternalizm gibi iki temel unsur etkendir. Böylece toplumsal düzenin maliyeti düşerken sağlanan rahtalık rahat sağmaya yönelir. Ekonomide liberal ve kapitalist düzene uyarlanmıştır. Tercihler iki temel forma indirgenir.

Bu durumda skolastik felsefede mentalite ile ilgili dört tarz ortaya çıkar.

Evetleme yoluyla deÄŸilleme

DeÄŸilleme yoluyla evetleme

Önbileşenin evetlenmesi

ArtbileÅŸenin deÄŸillenmesi 

Ne kadar kolay, basit,etkili ve işe yarar! Yolda bir nal bulanın - şimdi 3 nal ve bir at lazım demesi gibi.

Gelenek mücerret olarak iyi veya kötü değildir. Gelişine ve getirdiklerine bakmak gerek. Bizim coğrafyada gelenek karşıtlarının gidişine bakın kopuk, gelenekçilerin gelişine bakın o da kopuk. Biri geçmişten kopmuş geleceği yok diğeri gelecekten kopmuş şimdisi yok. Quantum fiziği gibi. Fakat ikiside koptu kopuyor diyor. Bir diğeri fıkıh ile toplumu inşaa etmeye meyyal! Fakat bilinmeli ki toplum fıkıh ile yönetilebilir ancak fıkıh ile inşaa edilemez.

BaÅŸka bir ekol!

Sal'a binmiÅŸ sel'e vermiÅŸ. Gibi gibi....

Yırtılma ve yırtınma hali.

Muhafazakarlık; Allahın ipini kesip dünyevi ikbale düğümlemeye çabalamaktır. Arta kalan  kısmını da kapının menteÅŸesine yaslanmış bir kardinalin kıyafet aksesuarı olarak kullanılabilir hale getirmektir. Tartıştığımız konular bizim ait olduÄŸumuz ve bize ait olan terazide tartılmıyor. Bu anlaşılabilir. Biz tartmıyoruz iÅŸte bu anlaşılamaz. Tartamadığımızı tartışıyor, tartışma hengamesinde bir tarafa savruluyor sonrasında savrulduÄŸumuzu savunur hale geliyoruz.

Çok gürültü var.

''Kırbacını o kadar fazla ÅŸaklatma. Bilirsin ya! Gürültü fikirleri öldürür.'' 

''Örümceğe akıl veren 'Putun altında ağını ör' der.''

Ve's-selam... 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.