Sosyal Medya

Makale

Drone ile Suçüstü Yapmak

(BELGRAD'DA  MÃœLTECÄ° KAMPINDA  Ã‡ORBA KUYRUÄžUNDA BEKLEYELER - DÃœN DRONE Ä°LE ÇEKÄ°LMÄ°Åž)

 

Önümüzdeki günlerde kar yağışı beklentisine annem, “Çok şükür aç ve açıkta deÄŸiliz” dedi. EÄŸer insan aç ve açıkta deÄŸilse zorluklarla mücadeleye hazır olduÄŸunu gösteren kadim duayı düşünürken Ä°HA tarafından üst yazılı olarak servis edilen bu fotoÄŸrafla karşılaÅŸtım. Halebimizi yerle bir eden yeni müttefikimizin gayri meÅŸru çocuÄŸu Sırplar, Belgrad mülteci kampında, kendilerine emanet edilen 1500 Suriyeli muhaciri aç ve açıkta bırakmışlar. Bu fotoÄŸraf üzerinden empati yapmayı deneyenler, açlık ve soÄŸuktan çok, BoÅŸnak kardeÅŸlerini diri diri gömen Sırp gavurunun insafına muhtaç kalmanın tarifsiz bir acı olduÄŸunu idrak ederler. Onlar, zamanında aynı dili konuÅŸup aynı coÄŸrafyayı paylaÅŸtıklarıyla anlaÅŸamamanın bu denli kötü sonuçlara mahkum edeceÄŸini tahmin edememiÅŸler, Suriye cehenneminden kurtulduk sanırken Belgrat’ın donduruculuÄŸuna terk edilmiÅŸler. Kırk katır mı kırk satır mı açmazının son versiyonu bu olsa gerekti…

 

Bu fotoÄŸraf gerçeÄŸi yansıtmayan bir yönlendirme olabilir mi? Tabiî ki bu fotoÄŸraf karesi, Yahudilere Alman mülteci kamplarında zulüm edildiÄŸini unutturmamak için çekilmiÅŸ binlerce  yanlı filmden birine ait olabilir. Ama fotoÄŸrafın gerçek olmasından çok bunun özellikle Drone ile çekilmiÅŸ olmasının belirtilmesi ilgimi celbetti…

 

Ä°ngilizcede erkek arı manasına gelen Drone, günümüzde insansız hava aracı anlamında kullanılıyor. Genellikle askeri amaçlı kullanılan drone, artık herkesçe satın alınabilir hale geldi. Wi-Fi teknolojisi ile, uzaktan kumandayla kontrol edilebilen; belli bir mesafeye çıkıp, ÅŸarjı yettiÄŸi sürece havada çekim yapabilen Drone’lar ÅŸu anda belli bir süreye kadar çekilmesi zor görüntüleri kaydettiÄŸinden medyaya da büyük bir kolaylık saÄŸlıyor.  KuÅŸ bakışı görüntü almak isteyen gazetecilerin sıklıkla kullandığı droneler, gece görüşlü termal kamerayla desteklendiÄŸinde kapalı mekanlarda da tespitler yapabiliyorlar. Bu fotoÄŸrafta Ä°HA dronesi Sırplara suçüstü yapan bir haber için kullanılmış deniliyor.

 

KuÅŸ bakışı zulmü tespit etmek…Kimsenin haberi olmadan gizlenen bir ÅŸeyin gerçeÄŸini gözler önüne sermek… Ä°lan edilenin aksine davranıldığını fotoÄŸraflayarak suçüstü yapmak… Artık  gizlendiÄŸi için her türlü pervasızlığı yapagelen zalimlerin, dronelere de önlem alması gerekmekte. Yani etrafta bir gazeteci yoksa bu sizin izlenmediÄŸinizi göstermediÄŸi korkusu…

 

Kuran’da Basir olan Allah sizi görüyor diyen ayetleri, sizin gördüğünüzü gören, sizin görmezden geldiÄŸinizi gören, sizin insanların görmediÄŸi anlarda yaptıklarınızı gören, sizin araçlar vasıtasıyla gördüklerinizi gören diye anlarsak bu bilgilendirme hesap gününe hazırlanmamızı kolaylaÅŸtıracaktır. Artık teknolojik geliÅŸmeler(!) sayesinde saklandığı zannıyla kötülük yapagelmek gittikçe zorlaÅŸmakta. Åžahit olduklarınızı görmezden geldiÄŸinizin bu tip aletlerle tespit edilmiÅŸ olması kiÅŸiyi veya topluluÄŸu suça yardım ve yataklık etmekten mahkum ettirecektir. Fakat gözleme ve izleme teknolojileri hiçbir zaman iyiliÄŸin ve sadakatin mükafatlandırılması için kullanılmaz. Basir olan Allah ise, gözlerini haramdan kaçıran mümin erkekleri, baÅŸa kakmadan ihtiyaç sahibi kardeÅŸleriyle paylaÅŸan müminleri görmektedir.

 

Peki insan şahit olduğu halde niye bu kötülükleri ifşa edip onlarla mücadele etmez? Bunun şüphesiz bir çok nedeni vardır ama en önemlisi elindekileri kaybetme korksudur.

 

Şüphesiz yeryüzünde olanların hepsi ve yanında bir o kadarı daha kendilerinin olsa da onu kıyamet gününün azabından kurtulmak için fidye verecek olsalar, onlardan yine kabul edilmez. Onlara elem dolu bir azap vardır. (Mâide / 36) Yani kendisini emniyette hissettirdiği için zulümlerle yaşama bahasına riske atılmayan dünyalıklar, kişiyi ve toplulukları, yapayalnız ve çıplak yargılanacakları gözlerin döneceği, o dehşetli günde bitmez tükenmez ateşin azabından koruyamayacaktır. Üstelik sonu cehennem olan işlerin normal görülmesi dünyayı da cehenneme çevirecektir.

 

Belgrad’da aç ve açıkta kalan Suriyeliler zamanında ülkelerinde kendi gibilerle deÄŸil de gavurlar ve iÅŸbirlikçisi zalimlere karşı hep birlikte mücadele etselerdi şüphesiz baÅŸlarına bazı belalar gelecekti. Ama çocuklarına zulme karşı nasıl mücadele edileceÄŸini devretmiÅŸ olacaklardı. Çocukları, Sırp gavurunun vereceÄŸi çorba sırasında donmuÅŸ ve periÅŸan haldeki anne ve babalarını görmeyecek ve ümitlerini yitirmeyeceklerdi.Yani onlara o günlerde dokunmadığından kendilerini emniyette sandıkları yılan bin yaÅŸayınca hepbirlikte kaybettiler.

 

Şu anda aç ve açıkta olmayıp bilgisayar başında kalemşorluk yapanlar için bu fotoğraf taraftarlarından like beklentisi ötesinde bir anlam taşımayacak ve daha önce yayınladıkları kardeşlerine ait ceset fotoğrafları gibi günlük tüketimde yok olup gidecek. Bu haber sonrası cübbeli ve cübbesizlere karşı verilen amansız mücadeleye(!) kaldığı yerden devam edilecektir.

 

Ama belki de o aç ve açıkta bırakılan muhacirlerden bazıları da 5 yıl önce Gazzelilere dair böyle fotoÄŸraflar yayınlamayı marifet sanıyor. Sonrasında paylaşımlarında Suriye’de Åžii veya Sünnilere karşı sanal cephenin içinde yer almayı en büyük Cihad(!) sayıyorlardı....


De ki: Herkes, kendi mizaç ve meşrebine göre iş yapar. Bu durumda kimin doğru bir yol tuttuğunu en iyi bilen Rabbinizdir. (İsra / 84)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.