Sosyal Medya

Makale

Müslüman halkları birbirine karşı tahrikten el çekilmeli

Ä°ran makamları ve etkili çevreleri Türkiye ile ilgili kaygılarını giderek ağırlaÅŸan suçlamalarıyla sürdürüyorlar.  Geçen hafta, Ä°ran sistemindeki en yetkili makam ‘Ä°nkılab Rehberi’nin dış siyasetteki baÅŸdanışmanı eski Dışbakanı Velayetî’nin Türkiye’ye yönelik suçlaması, tıpkı BaÄŸdat’ta çeÅŸitli güç odaklarının kuklası olarak BaÅŸbakanlık makamında oturtulan Haydar Ä°badî’nin sözleri gibiydi.

Åžimdi de, Ä°ran C.BaÅŸkanı Hasan Ruhanî, ‘terörizmle mücadelenin baÅŸka ülkelerin sınırlarını ihlal etmek için bahane olamayacağını’ ve Irak hükümetinin izni olmadan Musul Operasyonu’na katılmanın’ çok tehlikeli’ olacağını’ söylüyor. 

***

Ve arkasından da, Ä°ran- Irak Savaşı sırasında ‘Ä°nkılab Muhafızları Ordusu’na 7 yıl baÅŸkomutanlık yapmış ve halen de karar mekanizmasında yönetimde etkili isimlerinden olan Muhsin Rızaî de, dün yayınladığı bir ‘Açık Mektup’ta, ErdoÄŸan’a hitaben, ‘Türkiye’nin DEAÅž’la iÅŸbirliÄŸi yaptığı’ gibi, bilinen temelsiz iddiaları tekrarladı. Rızaî, şöyle diyordu: 

‘Kerbelâ Faciası’nın tekrarlanmasını istemediÄŸinizi söylediniz. Ama DEAÅž’ın Suriye ve Irak’ta ya da Arabistan’ın Yemen’de yaptıkları, Kerbela’nın tekrarı deÄŸil miydi?’

Görülüyor ki, bu kiÅŸi, Irak, Suriye ve Yemen’in hâmisi / koruyucusu rolünde konuÅŸuyor ve devamında, ‘Türkiye’nin Arabistan ve Ä°srail’in gaymeÅŸru çocuÄŸu olan DEAÅž’la da iÅŸbirliÄŸi yaptığını ve DEAÅž’a karşı bir ÅŸey yapmadığını’ iddia ettikten sonra, Türkiye’nin DAÄ°Åž’e karşı Suriye ve Irak- Musul’da giriÅŸtiÄŸi mücadeleleri ise, ‘Suriye’nin topraklarından bir bölümü iÅŸgal ettiÄŸi gibi; -Irak Hükûmeti’nin ve Irak Meclisi’nin karşı çıkmasına raÄŸmen- kendi silahlı desteÄŸindeki teröristlerin ve Arabistan’ın yardımıyla, Irak’a da tecavüz etti ve geri çekilmeyi kabullenmiyor.’ ÅŸeklinde niteledi. Bununla da yetinmeyen sözkonusu isim, ‘EÄŸer bu gidiÅŸle OrtadoÄŸu’da bir yeni kapı açılırsa, bu buhranlar yumağı olan bölgede öncesine göre daha da karmaşık bir tablo ortaya çıkacaktır’ diyor ve bölge ülkelerini bu duruma karşı tepki koymaya Ã§ağırıyor.  

Evet, bu sözler, neresinden ele alınmalı...

Bu sözleri söyleyen kiÅŸi, Suriye’ye yarım asırdır tebelleÅŸ olup halkı katleden ve ülkeyi mahveden Baas rejimi ve Esed Hanedanı diktatörlüğü ile iÅŸbirliÄŸini daha bir aÅŸikar hale getirmek için, henüz birkaç ay önce, hem de askerî üniformasıyla Halep’e giderek oradaki asker ve milis güçlerini bizzat teftiÅŸ etmemiÅŸ miydi? 

***

Dahası, Qaasım Suleymanî’yi geçen yaz Moskova’ya gönderip, Suriye krizine direkt olarak müdahale etmesi için Putin’i ikna ettiklerini bizzat bu kiÅŸinin yönetimindeki ‘tabnak’ isimli stratejik yorumlar sitesinde açıkça yazmamış mıydı? Suriye’de bombardıman edilecek yerlerin koordinatlarını Rus uçaklarına kendilerinin verdiklerini gururla açıklamadılar mı? 

***

Ama, ÅŸimdi bu isim ve benzerlerinin, mazlum ve günahsız halk için yürekleri öylesine bir halk yanıyor ki, burada kendi sınırlarını ve kendisine yönelik tehlikeleri bertaraf etmekten baÅŸka bir ÅŸey yapamamış olan Türkiye’yi ve ErdoÄŸan’ı günahsız halkı katliâm eden birisi olarak suçlayabiliyor.

Suriye’de ve Irak’ta bizzat baÅŸta kendileri olmak üzere, bütün emperyalist dünyanın nice ülkelerinin güçleri cirit atarken, onlara sesini çıkarmayıp, onlarla iÅŸbirliÄŸi yapanlar, Türkiye’yi ‘iÅŸgalci’ olarak suçluyor ve aba altından sopa göstermeye çalışıyor ve bütün bölge ülkelerini Türkiye’ye karşı tavır koymaya çağırıyor.

***

Ä°ran siyasetinde ya da rejimin temel yapısında etkili olan diÄŸer isimlerin bu gibi sözleri, bir diplomatik itiraz karşısında, ‘Bu onların ÅŸahsî görüşleridir, resmî görüş, ancak, Rehber, CumhurbaÅŸkanı ve DışiÅŸleri Bakanı tarafından dile getirilenlerdir’ diye nitelenir ve arkasından da, medyada açıkça ‘söylenmesi gereken, bir ÅŸekilde söylenmiÅŸtir’ derler.

***

Sadece rejimleri deÄŸil, müslüman halkları da birbirine karşı düşman hale getirmeye yönelik bu gibi tahrikler, komÅŸuluk iliÅŸkilerini geçelim, müslümanca bir tavır mı Allah aÅŸkına.. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.