Sosyal Medya

Makale

18 Yaşında Üniversiteyi Bitirmek Mümkün (mü?)

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlamışken eğitim süresini tartışmaya açmak istiyorum.

Eğitim süresini artırmak eğitim kalitesini artırır mı?

Liselerde 3 yıllık eğitim 4 yıla çıkarıldı fakat eğitimde gözle görülür bir kalite artışı yok. Olan bizim çocukların bir yılına oldu.

Dershaneye gidenler bilir; 1 yılda 11 yılda gördüklerini tekrar ederler. Belki biraz hızlı ve yüzeysel olur ama yine de gayret gösteren biri 11 yıllık bilgiyi 1 yılda öğrenmesi mümkün.

Bizde yanlış bir anlayış vardır; eğitim süresi ne kadar uzarsa eğitim kalitesinin de o oranda artacağı düşünülüyor.

Eğer imkânınız varsa, normalde 1 saatte verilecek bir eğitimi bir guruba 1 saatte başka bir guruba birkaç saatte verin; göreceksiniz ki ilk guruptaki eğitimin daha kaliteli olduğunu göreceksiniz.

Eğitim süresinin uzaması psikolojik olarak odaklanma ve istek noktasında kayıplara neden olur.

Bilginin sınırı yok; bir insana bilgi vermek isterseniz ömrü buna yetmez.

Hal buysa o zaman ilmi eğitimi, zaruri ve zaruri olmayan diye ikiye ayırmak gerek.

Gündelik yaşamımızda olmazsa olmazlardan olan bilgiler vardır; okuma-yazma, temel matematik, fen, sosyal ve coğrafik bilgiler gibi.

Bununla beraber tüm yaşamımız boyunca birkaç kez belki de hiç karşılaşmayacağımız bilgiler vardır. Mesela lisede gördüğümüz Diferansiyelleri, Trigonometriyi, Logaritmayı, Aynaları, Kaldıraçları, Organik Kimyayıvs hayatınızda kaç kez kullandınız?

Eğitim süreci, üniversite diplomasını elimize aldığımız an bıçak gibi kesiliyor hayatımızda.

Temel eğitim süresini kısaltmak ama bununla beraber isteğe bağlı branşlaşma ağırlıklı eğitimi bir ömre yaymanın sonuçlarını bir tahayyül edin.

Bugün normal ÅŸartlarda bir kiÅŸi 25-26 yaÅŸlarında üniversiteden mezun olabiliyor. KPSS, atama, erkekler için askerlik derken bir insan ancak 30’unda eli ekmek tutmaya baÅŸlıyor.

Oysaki zaruri olmayan derslerden arındırılmış bir müfredat ve hızlandırılmış bir eÄŸitimle bir öğrenci 14-15’inde liseyi bitirebilir.

Ãœniversitelerin büyük çoÄŸunluÄŸu aynı uygulamayla eÄŸitimini 3 yılda tamamlayabilir. Böylece 18’inde üniversiteyi bitirmek, 20’li yaÅŸta ekmek tutmaya baÅŸlamak pekâlâ mümkündür.

Hayatın en verimli çağında (20-35 yaş arasında) milyonlarla ifade edilen bir kitlenin ailesinin ve toplumun sırtında yük olmadığını, tam tersine katkı sağladığını düşünün; böyle bir toplum hem ekonomik hem de sosyal olarak büyük bir çıkış yapar.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.