Sosyal Medya

Makale

KoÅŸullar deÄŸiÅŸince politikalar deÄŸiÅŸir

BirleÅŸik Krallık’ın AB’den ayrılma kararı almış olması, Suriye’de Rusya’nın yeni bir model devreye koyması, Türkiye-Rusya iliÅŸkilerinin normalleÅŸmesi, ama bu sırada DoÄŸu Avrupa-Rusya iliÅŸkilerinin gerilmesi gibi bir dizi deÄŸiÅŸim yaÅŸanıyor. Üstelik bu arada ABD’de de baÅŸkanlık seçimleri yaklaşıyor.

Her ÅŸey deÄŸiÅŸirken AB ya da ABD’nin deÄŸiÅŸmez bir dış politika uygulamaları düşünülemez. Ancak anlaşıldığı kadarıyla adı geçen ülkeler 15 Temmuz’a kadar, politikalarında radikal deÄŸiÅŸiklikler yapmak yerine Türkiye’deki iktidarın deÄŸiÅŸmesiyle bir deÄŸiÅŸim yaÅŸanmasını tercih etmiÅŸler. DiÄŸer bir ifadeyle, ABD ve AB ülkelerindeki bazı karar alıcılar Rusya, Suriye, İran ve Kafkasya politikalarını yeniden gözden geçirme maliyetine katlanmak yerine, Türkiye’yi deÄŸiÅŸtirerek eski politikaya devam edebilmeyi ummuÅŸlar.

Beklenen olmayıp Türkiye’de darbe püskürtülünce, söz konusu karar alıcıların Türkiye’de aynı siyasi kadrolarla muhatap olmaya devam edecekleri gerçeÄŸi ortaya çıktı. Bu da onlar açısından epeyce zor bir durum olmalı.

Bir yandan “gideydi iyiydi” diye baktıkları kiÅŸilerle yeniden konuÅŸmak zorunda kalmak, öte yandan da Türkiye deÄŸiÅŸmediÄŸine göre kendilerinin bir miktar deÄŸiÅŸmesi gerektiÄŸini düşünmek kolay olmasa gerek.

Kilit bölge Suriye

Suriye krizinin en başında, Türkiye’yi bataÄŸa askeri olarak sokmaya çalışan bir siyaset uygulanmış, çok sayıda tahrikle davetler yapılmıştı. Bu davetleri yapan esas oyuncu DAEÅž olmuÅŸ, Türkiye, “sen önden git, biz geliyoruz” mealindeki telkinlere onay vermemiÅŸ, bunun üzerine de Türkiye DAEÅž’i desteklemekle suçlanmıştı.

Türkiye DAEÅž davetiyle Suriye’ye bulaÅŸmayınca, bu sefer Suriyeli Kürtler üzerinden bir “davet” yapılmış; Türkiye buna da icabet etmemiÅŸ ve sonunda PKK-PYD marifetiyle Türkiye oyun dışına çıkarılmıştı. Tabi bu arada Türkiye-AB iliÅŸkilerinde krizler yaÅŸandığından, hazır Rusya ile de iliÅŸkiler bozulmuÅŸken, yalnız kalan bir Türkiye olsun diye de epeyce çaba harcanmıştı.

Kim bilir belki darbe gerçekleÅŸseydi, bu oyuncular seve seve Türkiye’nin bu yalnızlığına son vereceklerdi.

Darbe gerçekleÅŸmediÄŸi gibi, Türkiye-Rusya küslüğü de sonlandı. Üstelik Rusya, Türkiye’nin yanına İran’ı da çağırarak Suriye konusunun öncelikle bu ülkelerle çözüleceÄŸini ilan etti. Bu sırada Türkiye sınırında yeniden patlamalar baÅŸladıysa da, bu kez yapılan davetlere Türkiye’nin direnmesine gerek olmayan bir ortam söz konusu.

Kilit açacak Türkiye

Türkiye’nin Rusya normalleÅŸtirmesi vesilesiyle yeniden Suriye konusuna geri dönmüş olması “Batı”nın OrtadoÄŸu, Kafkasya ve hatta Rusya politikalarını Rusya-Türkiye iliÅŸkileri üzerinden yeniden deÄŸerlendirmesine neden oldu.

AB için bir öngörüde bulunmak kolay deÄŸil; zira tüm üyelerin aynı ölçüde küresel sistem kavrayışları yok. Ancak ABD’de durum farklı.

Türkiye’nin içindeki ve dışındaki geliÅŸmelere oldukça mesafeli yaklaÅŸan ABD, ani bir kararla bu mesafeyi kısaltmaya karar vermiÅŸ gözüküyor. Daha önce dışiÅŸleri bakanı Türkiye’ye gelecekken ÅŸimdi BaÅŸkan yardımcısının geleceÄŸinin açıklanması, meselelere verilen önemi gösteriyor. Muhtemelen Suriye’de bir “yapı” kurulacaksa ABD çıkarlarının da gözetilmesi mealinde mesajlar verilecek. Dolayısıyla ABD ile de iliÅŸkileri normalleÅŸtirmek için bir fırsat söz konusu. Zira ABD, yerinde kalmayı baÅŸaran iktidara razı oluyor; Türkiye’deki iktidar da kendilerinden baÅŸkasının muhatap alınmamasını istiyor.

O zaman, Türkiye’nin küresel düzeyde muhatap alınmasını saÄŸlayacak yapıyı kurarak ve reformlarına hız vererek deÄŸiÅŸmesi gerekiyor. Darısı AB’nin başına.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.