Sosyal Medya

Makale

Herkes, kendi kavmine ait yanlışları düzeltmeye var mı?

Ä°lahî kitapların öğrettiÄŸi insana bakış açısı, çok nettir: Bütün insanlar, Hz. Âdem’le Havva’dan gelir. Son zamanlarda bazılarınca gündeme getirilmeye çalışılan, ‘Âdem Safiyullahdan önce de birileri vardı- yoktu..’ gibi varsayımlar faydasız bilgiçlik taslamalar olsa gerek.. Yaratılışta, tedricîlik de vardır; geçelim.

Geçen gün, Meclis BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman‘Hanginiz 5 göbek, 7 göbek, 10 göbek gerideki ecdadını biliyor?’ diye sorduktan sonra, ‘Ben herkesten daha fazla, binlerce göbek gerideki ecdadımı biliyorum. Benimle kimse yarışamaz.. Ben Âdem ve Havva’dan geliyorum’ dedi.

Mes’elenin özü budur.

***

Ne arap yücedir veya alçaktır; ne türk, ne kürd, ne rus, ingiliz ne ÅŸu, veya bu kavim.. Ya da siyah, beyaz, sarı veya kızılderili.. Hepsi de, maddî cevher açısından aynı çamurdandır. Asıl mes’ele, o çamurdan çıkabilmekte.. Kimsenin maddî kalıntısı diÄŸerinden farklı olmayıp, öldükten bir-kaç saat sonra, en sevenleri bile burunlarını tutmaya baÅŸlar.

Böyle bir maddî varlık üzerine nasıl, bir üstünlük veya düşüklük teorisi geliÅŸtirilebilir? Belki, beslenme, iklim veya eÄŸitim ÅŸartlarına göre biraz geliÅŸtirilmiÅŸ fıtrî özellikler olabilir, o kadar..

Kur’an-ı Mubîn‘Sizin en hayırlınız, Allah’ın hükümlerine en uygun davrananızdır..’ meâlindeki, ‘Ä°nne ekremekum indellahe etqakum..’ (Hucûrat-13) Ã¢yetiyle aslî ölçüyü vermektedir.

***

Bu bilinenler niçin mi tekrarlanıyor?

100 yıldır tahakkümünü sürdüren türkçü-kemalist-laik resmî ideoloji anlayışıyla, türk kavminin yüceliÄŸi iddiaları devamlı vurgulandıkça, bundan, ülkede yaÅŸayan baÅŸka etnik unsurların olumsuz yönde etkilenmesi de kaçınılmazdı. Nitekim, kürdçülük ÅŸeklinde korkunç bir ‘karşı kavmiyetçilik’ sapkınlığı da geliÅŸti. Bir sapıklık, baÅŸka bir sapıklık halinde karşımıza çıkınca, hepimiz ÅŸoke olduk.. Halbuki, Osmanlı’nın 6 asrı aÅŸan hükûmranlığı boyunca, en güçlü tarafı, hiçbir etnik unsura Ã¼stünlük veya düşkünlük tanımamasıydı. Çünkü, ‘kelime-i tevhîd’ etrafında bir Ä°slam Milleti olan müslümanlar arasında, etnisiteye dayalı hiçbir ayırım sözkonusu deÄŸildi..

***

Ama, ÅŸimdi..

Bir asırlık türkçülük belâsının kaçınılmaz neticesine olarak, kürdçülük belâsı da yükseldi..

Bu resmî ideoloji söylemi reddedilmeden, bu belânın def’i, neredeyse imkansız..

Siz türk vurgusu yaptıkça, birileri de kürd vs. vurgusu yapacaktır.. Etki-tepki mes’elesi..

Kemalist türkçüler devleti korumak adına, her ÅŸeyi caiz görürken; kürdçüler de, kürd halkı adına bir kutsal etnik devlet kurmak ve bir kutsal ulusal bayrak fikrine saplanmış bulunuyorlar. Siz, fetiÅŸizme varacak noktalarda bayrakçılık yaparsanız, baÅŸkaları da yeni kutsal bayraklar icat etmeye kalkışır.. Siz, ikide bir, ‘Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır..’ diye ÅŸairâne söylemlerde bulunursanız; baÅŸkaları da kendi kanlarıyla yeni bayraklardan ve kendi kanlarından söz ederler.

Gerçek ÅŸu ki, 100 yıl öncelerde türk halkı adına bir ulusal devlet kurmak fikriyle, türk etnisitesine de zulmedilerek kurulmuÅŸtu, yeni rejim.. ‘Siz türk dedikçe, biz de kürd diyeceÄŸiz..’ diyorlar ve haksız sayılmazlar; bir yanlışı, bir baÅŸka yanlışla karşılasalar da..

***

Halbuki, 100 yıllık etnik sapkınlıkların harabeleri restore edilmeye çalışılıyor şimdi..

Böyleyken, dünün müslüman kimlikli, bugünün nice yeni türkçü ve kürdçüleri ise yapılan ıslahçı düzenlemeleri göremiyorlar bile.. Ve en üst sorumlunun kanun gereÄŸi söylediÄŸi bazı sözlerini bile, suçlamalarına delil olarak gösteriyorlar, kin ve nefretle..

Bu gibilere öneri: Geliniz, diÄŸer etnik grubun yanlışlarını sayarak düşmanlıkları tahrik etmek ve yarayı daha bir kaşımak yerine, yeniden müslümanca düşünüp; herkes kendi etnik kesiminin Ä°slam açısından yanlışlarını düzeltmeye çalışsın. Åžeytanî oyunlar böyle bozulur.

Unutmayalım; biz müslümanlar hangi ırk ve kavimden olursak olalım, tek milletiz; Millet-i Ä°brahîm..

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.