Sosyal Medya

Makale

Tesettürün modası olamaz mı?

Moda; değişiklik gereksinimi veya süslenme özentisiyle toplum hayatına giren geçici yenilik. Bir süreliğine etkin olan toplumsal beğeni, bir şeye karşı gösterilen aşırı düşkünlük (TDK).

Göreneğe bakarak daha kısa süreli olan, çabuk değişebilen, öykünme yoluyla yayılan geçici davranış, giyim ve yaşama biçimi (HTS), diye tanımlanır.

Modanın modernlikle alakası belli. Temel özellikleri; geçmişin terk edilmesi, şu anda toplumda yaygın olan, özellikle giyim kuşamdaki tarz, bu tarza uyma çabası, düşkünlüğü, öykünme ve özentisidir. Sürekli değişir.

DiÄŸer yönden bütün bir toplumun garip karşılayacağı, aÅŸağılayacağı, kısaca anormal sayacağı bir kılık kıyafetle dolaÅŸmayı da hiç kimse uzun süre kaldıramaz. O halde genel geçer olanı bütün bütün reddetme ya da aÅŸma çok zor ve belki de gereksiz bir ÅŸeydir. Hayatın sabiteleri yanında deÄŸiÅŸken bir yönü de vardır ve bu yönüyle tabii olarak zamanla pek çok konuda farklılıklar oluÅŸur. Bu farklılık büyük ölçüde doÄŸal ihtiyaçlardan kaynaklanır. İnsan da farkında olmadan bu deÄŸiÅŸikliÄŸe ayak uydurur. Ama moda doÄŸal bir deÄŸiÅŸme deÄŸildir. Ã‡eÅŸitliçevrelerin farklı maksatlarına baÄŸlı olarak sürekli üretilen ve dayatılan bir deÄŸiÅŸmedir.

Demek ki modanın, üretenleri ve tüketenleri diye iki ucu vardır. Ãœretenleri bakımından moda kapitalizmin bir aracıdır. Kapitalizmde esas olan nasıl olursa olsun daha çok kazanmadır. Kazançtan daha deÄŸerli bir ÅŸey olmadığından, onun için diÄŸer deÄŸerler feda edilebilir. Onun paraya tahvil ettiÄŸi aracın din ya da ahlak olması fark etmez. Ama tüketenleri bakımından moda bu kadar yalınkat deÄŸildir. Kendisini yarış halinde hissettiÄŸi çevrelere karşı bir varoluÅŸ mücadelesi, bazen kimliksizlik, kiÅŸiliksizlik, nihilist duygular, gurur, kibir, gösteriÅŸ merakı, tatminsizlik ve benzer duyguların biri ya da bir kaçı insanı moda tüketicisi yapabilir. Ã‡Ã¼nkü moda bir ihtiyaç deÄŸil, kazananı sadece Ã¼retenleri olan bir yarıştır.

Bu sebeple tüketenleri açısından bakıldığında moda safi zarar ve safi israftır. Tatminsizlik ve özenti uÄŸruna paranın ve daha pek çok deÄŸerin umursamazca saçılıp savrulmasıdır. Kısaca moda tam bir dünyevileÅŸme göstergesidir.

Tesettür modasını bile başkalarının üretiyor ve onların işine yarıyor olması her şeyi anlatmaya yeter. 2013 yılında bir derginin verdiği rakamlara göre tesettür modası harcamasında ülke bazında Türkiye İslam ülkelerinin başını çekiyor. Rakamlar bana biraz abartılı geldi ama Türkiye'nin yılda modaya yaptığı harcama 39.3 milyar dolarmış. Türkiye'yi takip eden ülkeler ise Birleşik Arap Emirlikleri (22,5 milyar dolar), Endonezya (18,8 milyar dolar), İran (17,1 milyar dolar), Suudi Arabistan (16 milyar dolar) ve Nijerya (14,4 milyar dolar). Avrupa'da, Fransa, Almanya ve Birleşik Krallıkta yaşayan Müslümanların da 25 milyar doların üzerinde tüketim yaptığı belirtilmiştir.

İslami kadın modasına ilişkin dergi ve literatürün de önce Batıda ortaya çıkması ve orada gelişmesi meselenin kapitalizm ve sermaye ile ilişkisini açıkça ortaya koyuyor.

MODA İLE TESETTÜR BAĞDAŞIR MI?

Tesettürün ittifakla kabul edilen şartları ile modayı moda kılan özellikleri yan yana düşündüğümüzde moda ile tesettürün ne ölçüde bağdaşabileceğini, ya da bağdaşamayacağını anlayabiliriz:

Tesettürde namahreme bakmama ve baktırmama esastır. Yani tesettürlü bir kadın tesettürü ile 'bana bakma!' demiş olur. Oysa moda 'bana bak' demenin ifadesidir.

Tesettürde 'teberruc' haramdır. Önceki yazımızda tanımını verdiğimiz teberruc, burçlaşma, yani görünür olma çabasıdır. Oysa moda baştan ayağa teberruçtur.

Tesettür ucu Hz. Âdem'e dayanan bir geleneğin devamıdır. Oysa moda eskiyi çöpe atmanın adıdır, yarın tekrar değişecek olan şu anı yaşamaktır.

Tesettürde şöhret, istenmeyen bir ÅŸeydir. Resulüllah (sav) 'şöhret libasını' lanetlemiÅŸtir. Şöhretin her iki ucu da yerilmiÅŸtir.

Tesettür israfın haram olduğu bir düşüncenin ve ihtiyacın ürünüdür. Oysa moda safi israftır.

Tesettür bir kişiliği, kimliği ve aidiyeti sembolize eder. Oysa moda özentinin ve öykünmenin ürünüdür.

Tesettürün asıl boyutu manevi yönüdür, o bir ibadettir, moda ise gösterişten, riyadan ve görünenden ibarettir.

Moda bir bakıma da 'karargâhınız evleriniz olsun' denen kadınların toplumsal hayatta ve aktif iş hayatında bir ihtiyaca bağlı olmaksızın, sırf ekonomik özgürlük adına arzı endam etmesinin kaçınılmaz bir sonucudur.

Moda ve gösteriş tarzındaki tesettür modernliğin ve dünyevileşmenin bir tezahürüdür.

Bütün bu sebeplerden ötürü moda ile tesettüre bağdaştırma imkânı gözükmemektedir. Ama Müslümanların kendi aralarında yaygın bir örf haline gelmiş bir giyim kuşam biçimine uymak da, ayrılıp dikkat çekmeme adına olması gereken bir şeydir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.