Sosyal Medya

Makale

Konum Bildiriyorum

Artık buluÅŸmak istediklerinize “Konumunu bildir” demeniz yetiyor. Gelen konum bilgisini telefonunuzun navigasyon programına girdiÄŸiniz an bu adrese en seri ÅŸekilde ulaÅŸabilmeniz için rota oluÅŸturuluyor. Yeni teknolojiler, buluÅŸmak isteyeni kavuÅŸturuyor(!)

Bir insanın kendisinin bulunduÄŸu adres ile ilgili konum bilgisi vermesi onun nerede olduÄŸunu bildiÄŸi anlamına gelir mi? Her insan için nerede bulunduÄŸunun farkında olması onun ÅŸuurunun yerinde olduÄŸunu gösteren en önemli delil midir? Gökhan Özcan diyor ki; ‘Herhangi bir sebeple ÅŸuur kaybı yaÅŸayan hemen her insan, “Neredeyim ben?” diyerek ayılıyor. Ä°nsan için ÅŸuurun baÅŸlangıç noktası neresidir diye merak ediyorsak, iÅŸte cevabı!

Ä°slam’a göre bir kimse reÅŸit deÄŸilse, unutmuÅŸsa, uyuyorsa, baygınsa, cinnet geçirmiÅŸse veya herhagi bir psikiyatrik rahatsızlıktan muzdaripse, o insan, yaptığı yanlıştan dolayı mesul tutulmaz. Sayılan bu illetlere duçar olanlar nerede olduÄŸunu bilmeyenlerdir. Allah ve görevlendirdiÄŸi meleklerinin bilmesine raÄŸmen kiÅŸi nerde olduÄŸunu bilmiyorsa sorumlu tutulamaz. Yani nerede olduÄŸunu bilen kimse yaptıklarının tamamından mesul sayılır. Ãœstelik bir de nerede olduÄŸunu bildiriyorsa ÅŸuuru tamamen açık demektir.

Peki etrafımızda bu kadar konum bildiren kiÅŸiyle beraber yaşıyor olmamız olup bitenlerin farkında olduÄŸumuzu gösterir mi? Yahu adres tarifine getirilen teknolojik bir kolaylıktan kalkıp nerelere çıktın diyenler, konum bildirmenin sadece bulundukları yere ait veriler olduÄŸunu zannedenlerdir. Sahi siz ÅŸu anda neredesiniz? Bu soruya vereceÄŸiniz cevap aynı zamanda ne iÅŸle uÄŸraÅŸtığınızı da göstecektir. Bir iÅŸ gününde, erkek ‘evdeyim’ diyorsa yattığının, ev hanımı evdeyim diyorsa ev iÅŸleriyle uÄŸraÅŸtığı anlaşılır. Nerede olduÄŸunuz bilgisi sizin meÅŸguliyetinizi de anlatıyorsa bildirdiÄŸiniz konumunuz sadece bir adres tarifi deÄŸildir.

Nerede olduÄŸumuzu bilmemize hatta bidirmemize raÄŸmen nerede bulunduÄŸumuzun farkında olmadığımızla ilgili en çarpıcı örnek, ihramlı iken çekip paylaşılan fotoÄŸraflardır. Sırtını Kabeye verip çektirilen selfiler, umre bitiminde birbirinin saçlarını kısaltırken, umre refikleriyle yanyana, tavaf ederken kameraya doÄŸru tebessümler... ‘Neden umredesiniz?’ sualinin cevabı ‘nerede olduÄŸunun farkında mısınız?’ sorusunda gizlidir. Yani ihramlı fotoÄŸraflarınızı görenler bu paylaşımınıza bakıp, artık eski hatalarınızı yapmayacağınızı, ahiretteki hesabı öncelleyen bir anlayışa yöneldiÄŸinizi, herkes için daha emin ve insaflı olacağınızı mı anlamalıdırlar? Yoksa kutsal turizm hamlesinin bir müşterisi olarak eski günahlarından sıyrılmış olmanın zannıyla kaldığınız yerden hayatınıza devam edeceÄŸinizi mi?

Mesele, baÅŸkasına konumunu bildirmekte deÄŸil nerede olduÄŸunun farkında olmaktır. Biz, bu gezegende 60-70 yıl hayat sürüp ölüm sonrasında  bu süre içinde neler yaptığımızın ve neleri yapmadığımızın hesabını vermekle sorumlu tutulacak AdemoÄŸullarıyız. Nerede olduÄŸumuz konusundaki konumlanmamız gereken asıl hakikat budur. YaÅŸadığımız sürece her nerede ve hangi konumda olursak olalım bütün olanların kaydedilmekte olduÄŸuna inanmak ‘nerdeyim’ konumlanmamızın tüm ayrıntılarıyla bilindiÄŸinden şüphe duymamaktır.

Kuran’da ‘Ashabı Kehf’ kıssasında uyandırılan gençlerin nerede olduklarını anlamaları ancak ellerindeki gümüş paraların eskiye ait geçersiz olduÄŸunu farketmeleriyle  ortaya çıkar. Yani ölüm bir uykuysa uyandırıldığımızda dünyada olmadığımızı anlamamızın en önemli göstergelerinden biri de, malımızın, makammızın ve çevremizin bizi kurtaramıyor olmasıdır.  

KovulmuÅŸ ÅŸeytana uyulan her an, nerde olduÄŸunuzun ya kendiniz ya da yandaÅŸlarınızın unutturduÄŸu zamanlardır. Mekandan ve zamandan münezzeh olan Allah’a inandığını iddia edenler, her zaman ve her mekanda neler yaptığının ve neleri yapmadığının bilindiÄŸinin ÅŸuuruna sahip olanlardır. Tövbe, nerede olduÄŸunu hatırlayıp silkinmek, istiÄŸfar ise nerde olduÄŸumuzu unutturan sarhoÅŸluklara ait kayıtlarımızın tamamının silinmesi talebidir.

Aslında Kuran’ı ölülere deÄŸilde kendi nefsine okuyan her kiÅŸi nerde olduÄŸuyla ilgili ayrıntılı bilgilere sahip olur. AÄŸzımızın tadını kaçıran ölüm ise müminler için en önemli konumlandırandır. Nerde olduÄŸunu unutan veya unutturulan kimsenin ilk unuttuÄŸu hakikat ölümdür. Ölümü unutturan her türlü konumlanma kiÅŸiye ve çevresine sahte bir huzur sunar.

Dostlar, bir aÄŸaç altında gölgenirken çekilen fotoÄŸrafınıza ‘Åžu an bir süreliÄŸine Moris Nigra’nın altında gölgelmekteyim’ notunu ekleyip, sizden konum bilginizi göndermenzi isteyen çevrenize nerede olduÄŸumuzu hatırlatmaya ne dersiniz?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.