Sosyal Medya

Makale

Hâlâ mı oyun ve kandırmaca, Demirtaş efendi?

2014 yılı 6-8 Ekim -hem de Kurban Bayramı günlerindeki- barbarlığı hatırlıyoruz, deÄŸil mi? 

DAÄ°Åž savaşçılarının saldırıları karşısında, Suriye sınırının öte yakasındaki Kobani’den Türkiye’ye üç gün içinde sığınan 200 bin insana, kucak açan ve onları barındırmak için çırpınan Türkiye rejimine karşı, S. DemirtaÅŸ, özellikle GüneydoÄŸu’daki kürd halkına, protesto duygularını ortaya koymaları için sokaÄŸa çıkmaları Ã§aÄŸrıyı yapıyordu.

O çağrı, herhalde Türkiye rejimine gösterdiği insanî hassasiyet dolayısiyle teşekkür için değildi.

Nitekim, o 3 gün içinde, baÅŸta Diyarbekir olmak üzere, GüneydoÄŸu’ki birçok yerleÅŸim biriminde, bazı vandallar, bazılarının kılık, kıyafetine, sakal veya takkesine bakarak IŞİD / DAÄ°Åž tarafdarı kabul ettikleri kimselere canavarca saldırmışlar ve meydana gelen karışıklıklarda 53 insan hayatını kaybetmiÅŸ, ve onlara bir sembol olmak üzere, fukaraya kurbanın eti dağıtmakta olan Yâsin Börü gibi 15-16 yaşındaki bir çocuk bile üçünçü kattan sokaÄŸa atılıp üzerinden arabalar geçirilerek katledilmiÅŸti..

***

DemirtaÅŸ ise o cinayetlerin sorumluluÄŸundan sıyrılmanın hukukçu kurnazlıklarına sarılmış ve ‘Biz sokaÄŸa çıkılıp protesto gösterilerinde bulunulmasını istedik ama kimseye etrafı yakıp yıkın demedik ki.. Bir takım kimseler bu gibi eylemlere karışmışsa, güvenlik güçlerinin vazifesi de onları engellemekti’ kabilinden açıklamalar yapmıştı.

***

Bunları niye mi hatırladık?

HDP EÅŸBaÅŸkanı aynı DemirtaÅŸ, 1 Mart günü, Diyarbekir’de operasyonların sürdüğü Sur ilçesindeki sivillerin desteklenmesi için halkın tekrar soÄŸaka çıkmasını istediÄŸi için.. DemirtaÅŸ, ‘Bugün Sur’da yaÅŸananların bütün ülkeye zarar verdiÄŸini, kırılmalara yol açacağını Türkiye’nin görmesi lâzım’ diyor. Bunun görülmediÄŸini sanarak..

DemirtaÅŸ, ayrıca operasyonların durdurulması halinde hendek siyasetine son verileceÄŸine dair, arkasındaki itici güçler adına zımnen söz de veriyor!!

***

Åžehirlerin sokaklarda hendek ve tünel kazıp akıllarınca Devlet’e boyun eÄŸdireceklerini sanan, eline silah almış, yüzleri poÅŸulu/ örtülü, ellerinde uzun namlulu silahlar ve kalın beton duvarları delip geçen roketlerle aylardır direnen bu silahlı unsurlara karşı, güvenlik güçlerinin onları etkisiz hale getirmekten baÅŸka bir çaresi mi var, Allah aÅŸkına?

Ki, ellerinde silah belirlenememiş kimselere karşı ateş açılmaması için güvenlik güçlerine kesin emir verildiği defalarca açıklandı, en üst sorumlularca..

Ama DemirtaÅŸ ve arkasındaki ÅŸerr güç odakları, devlet’e boyun eÄŸdirmek hesabıyla, kendi yandaÅŸlarından yüzlercesini ölüme gönderiyorlar.. Düşünülsün ki, sadece Cizre gibi bir ilçede bile resmen açıklanan rakamlara göre, son iki ay içinde, silahlı PKK elemanı 650’den fazla kiÅŸi etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Bundan ülke insanlarının bütününün sevinç duyduÄŸu mu sanılıyor? Onlar, aynı ülkenin kandırılmış, nice ÅŸeytanî güçlerce taÅŸeron olarak kullanılan vatandaÅŸları.. Onların öldürülmesine sevinilmez; ancak acınılır?

Ama bir devlet düşünülsün ki, silah kullanma yetkisini ancak kendisi verir ve kendi izniyle kullandırır, bunun dışında silah kullananların etkisiz hale getirilmesi bütün dünyada kabul edilmiş bir durumdur. Eline silah alanlar, onun neticesine katlanırlar.

***

DemirtaÅŸ, bu kez, ortaya çıkması muhtemel bazı olumsuzlukların sorumluluÄŸundan kaçmak için, taa baÅŸtan, kendisini saÄŸlama alıyor ve ‘Protesto, bu demokratik bir haktır. Tek bir insanın canına, malına zarar gelmesine müsamaha etmeden bu demokratik hakkımızı kullanacağız. (...)diyor. Ve, ‘Sadece ablukanın kalkması yeterlidir’ ÅŸartını ileri sürerek, silah kullanan isyancı güçlerle aynı safta duruyor, onlar adına söz veriyor? Siyasetçi, silahlı isyancıların safında duramaz; durursa, yaptığı siyaset deÄŸildir. 

Bu sözler DemirtaÅŸ’ı ve arkadaÅŸlarını kurtarmaz; onlar kürd halkına da, ülkenin tamamına ve kendilerine de yazık ediyorlar.

***

Bu arada, Altan Tan’a da bir çift sözüm var, ne zamana kadar HDP’yi eleÅŸtirmekle yetineceksin ve onların arasında duracaksın?

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.