Sosyal Medya

Makale

Dünya Arkadaşlık Günü

 

Facebook, 12. yaÅŸ günü olan 4 Åžubat 2016 tarihini ArkadaÅŸlık günü olarak kutladı. Bunu vesile ederek tüm abonelerine kendilerini ve arkadaÅŸlarını gösteren kısa videolar armaÄŸan etti!  

Kişiye özel hazırlanmış videoda bir el, müzik eşliğinde, abonelerin lisanına göre önceden belirlenmiş başlıkları içeren etiketler eşliğinde paylaşılan fotoğrafları ardı ardına sıralıyor.

Merhaba’ diyen ilk etiket kiÅŸiye ait fotoÄŸrafları üst üste koyuyor. ‘Ä°ÅŸte ArkadaÅŸların’ baÅŸlığıyla en çok gönderi paylaşılan akranlar sergileniyor. ‘Aslında sadece bunlar bir kaçı’ etiketiyle diÄŸer arkadaÅŸlara ait fotoÄŸraflara da atıf yapılıyor. ‘Birlikte ne çok ÅŸey yaptınız’ baÅŸlığıyla kankalar ile çektirip paylaşılan fotoÄŸrafları üst üste koyulurken yazılı paylaşımların ilavesiyle gülümsetmek amaçlanıyor.‘Onlarla anıları paylaÅŸtın’ ara baÅŸlığı ile beraberce gidilen doÄŸum günleri, çekilen düğün halayları, tatil fotoÄŸraflarıyla maziye dalıp gidiliyor. ‘Peki, bunu hatırlıyor musun ile okul veya askerlik döneminde çektirilenler, zamanın çok çabuk geçip gittiÄŸine dair hüzünlendiriyor. ‘ArkadaÅŸların gerçekten mükemmel baÅŸlığı seçilen dostlar üzerinden övülerek mutluluk doruklara ulaÅŸtırılıyor. ‘ArkadaÅŸlık Gününü’kutlayan videoyu hazırlayan Facebook ekibi, buruk bir sevinçle gülümsetmeyi amaçlanmış…

Geçmişte herkesin sahip olduğu fotoğraf albümlerin dijital karşılığı olan videoyu hesabında yayınlayarak arkadaşlarınla da bu mutluluğu paylaşman isteniyor. İyi ki varsın Facebook(!) 12 yıl önce sensiz ne yapıyorduk? Sen olmasaydın biz eski arkadaşları dair fotoğraflara nasıl ulaşırdık? Bugün onların nerede ve ne ile iştigal ettiğini nasıl bilebilirdik? Üstelik üzerine bir de Arkadaşlık gününde yaptığın videolu sürprizle kalpleri fethettin(!)

Sizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın fotoğraf albümünü bir Amerikalının izinsiz incelediğini görseniz ne yapardınız? Anılarınızı yazdığınız defteri bir İsraillinin karıştırdığını fark etseniz ne hissederdiniz? Facebook hesabınızda size ait paylaşım verileri nerede saklanıyor? Bunlara sınırsız erişim hakkına sahip olanlar paylaşımlarınızı hayrınıza kullanacağından emin misiniz? Hakkında düzenlenmiş arkadaşlık gününe ait fotoğrafları facebook çekmemiş kendin paylaşmışsın. Peki, paylaşımın üzerinden edinilen verilerle hakkında dosyaların düzenlenmesine kabullenmek küresel fişlemeyi mazur görmek değil mi?

Ãœlkemizde büyük bir istihbarat baÅŸarısı olarak sunulan Mavi Marmara katliamını yapan Ä°srailli teröristlere ait bilgiler, onların facebook adreslerinde yayınladığı fotoÄŸraflardan ve verdiÄŸi detaylı bilgilerden edinilmiÅŸ. Yaptığı katliama ait görüntüleri yayınlayıp bundan ‘like’ beklentisine girene, ‘insan’ denir mi? Mümin kardeÅŸlerinin çocuklarının ceset fotoÄŸraflarını paylaÅŸana ne denir? Katliam yapan daeÅŸ veya pkk yanlılarına ait paylaşımları dahi yayınlayan facebook, bir paylaşım sitesinden öte küresel örgütleme birimine dönüştürülmüş olabilir mi?

Mail adresiniz ve belirlediğiniz(!) şifrenizle girilen hesabınıza ait paylaşımlarınızı sadece en yakınlarınızdan sakladığınızın farkında mısınız? Gâvurların tüm paylaşımlarınızı bilmesi fakat en yakınınızın bu şifreli(!) bilgilere ulaşamaması sizce mahremiyetinizin korunması mı? Bu şifreleri rahatlıkla kırabilen TSK, asker kaçaklarını şıp diye tespit ediyor. Yakında şifre yerine ses ve parmak izi girmemiz istenince kendimizin ve yakın çevremizin ses ve parmak izi kayıtlarının küreselci iletişim örgütünün elinde olmasından endişelenmemiz gerekmez mi?

Mesela kızına talip olana ait bilgileri ücreti karşılığında facebooktan isteyen bir baba, damadın hangi fotoÄŸraflarına ulaşır? ArkadaÅŸlarla kafa çekerken, sevgilileri ve onlar hakkında sarf ettiÄŸi sözler, parayı nerede kazanıp nerede harcadığı, hangi siteleri sürekli takip ettiÄŸi, etnik kimliÄŸi, siyasi görüşü, fanatizmi, cinsiyeti(!)… Hani bunlar aramızda kalacaktı? Ä°zin vermediklerimiz bu bilgilere ulaÅŸamayacaktı. Paylaşımlarınızı silmeniz için imkân tanıyanlar bir de bakıyorsunuz ‘eski dosyalarınıza ulaÅŸmak ister misiniz?’ diye size yeni bir hizmet sunmaya baÅŸlamış. Bizim sildiklerimizi silmeyenler bu verileri hangi amaçlar için saklıyor?

Ãœlkemizde örgütler hakkında sürdürülen sürek avında bu paylaşımlardan faydalanılıyor. Maazallah küresel sürek avlarının malzemesi kılınan kiÅŸi ve çevresi, paylaşımları üzerinden derlenen dosyalar, arkadaÅŸlar günü videosu kadar masum olabilir mi? Zira yapılan dersler, vaazlar, toplantılar, istiÅŸare kurulları, katılınan mitingler, desteklenen yasaklı liderler, okunan kitaplara ait paylaşımları sadece seçtiÄŸiniz arkadaÅŸlarınız tarafından mı izleniyor? Ãœlkemizin iç güvenliÄŸi saÄŸlamak için Facebook ve twiter’e ulaşımı keserek engelleme çaresizliÄŸini düşünürsek, kiÅŸi ve çevresinin bu konuda hiç bir emniyet tedbiri alamayacağı aÅŸikâr deÄŸil mi?

Bir liderin bugün ettiği iddialı sözlerin tam tersini söyleyen videolarını servis ederek itibarsızlaştıran kim? Bu videoyu Facebook mu kaydetmiş yoksa kendi mi paylaşmış? Peki, geçmişe ait paylaşımlarınızın ifşa edilmemesi hesabınızın şifrelerle korunmasından mı?

Åžu anda facebook hesabı paylaşımlarınızdan edinilen veriler ışığında kiÅŸiliÄŸinize ait anket sonuçları, çevrenizin hakkınızdaki olumlu analizleri hoÅŸunuz gidiyor. EÄŸer küreselciler paylaşımlarınızdan çıkardığı analizlerle, sizi ve çevrenizi suçlu ilan etmek isterse buna karşı tedbiriniz var mı? Bir anda alevlendirilen gezi olayları sonrası kimlerin nick’lerine ‘TC’ kimlerin ‘Rabia’ rumuzu koyduÄŸuna dair tüm veriler kimin elinde? Karşılıklı iki kesimi de paylaşımlarında verdikleri bilgiler üzerinden kışkırtmak zor mu? AnlaÅŸmazlıklarımızın tüm ayrıntılarıyla gâvurun dijital depolarında saklanmasından endiÅŸe etmeli deÄŸil miyiz?

BilgilendiÄŸimiz(!) Google, mail hesaplarınız, facebook, twiter, youtube’ye aynı anda ulaşıyor kılınmamız bize sunulan bir kolaylık mı? 4,5G sim kartlı akıllı cep telefonunuz üzerinden belediye otobüslerinde dahi bu küresel iletiÅŸim örgütüne kolayca ulaÅŸabilmek size sunulan bir hizmet mi? Uzaktan internet ile evinizi veya iÅŸyerinizi gözetlemenizi saÄŸlayanlar güvenliÄŸinizi mi önemsiyor? Bu görüntülere sadece siz mi ulaÅŸabiliyorsunuz? Sınırları hiçe sayan bu küresel iletiÅŸim örgütünün ‘Arap baharı’ adlı sanal operasyonunda kazananlar ve kaybedenlerin bizim gençlerden olması ve dökülen kanın durdurulamamasına ne diyorsunuz? Bir tık ile birçok insana ulaşır kılınmamız gücümüzün mü yoksa zaafımızın mı göstergesi?

Peki, bu yazı, facebook ve twiter üzerinden beğenip paylaşıldığında, yazıyı yazanın da beğenenlerin de aslında bir dolap beygiri benzeri dolaşımda olduğunu ortaya çıkarmaz mı?

Arkadaş, arkamızı kollayan, bize sahip çıkanlara denir. Peki, önce arkadaşlar gününü icat edip sonra bize ait paylaşımları derleyenlerin niyeti sağlam arkadaşlıklar kurmamız mı?

Bize bireysel özgürlük sunanlar niye guruplar kurmamızı ve desteklememizi  öneriyorlar?                 

Küresel kutlama günlerinin bir parçası kılınıp ödüllendirilmek sizi özgürleÅŸtiriyor mu?                 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.