Sosyal Medya

Makale

Geçmişi unutmadan, geleceğe daha bir umutla

1 Kasım 2015 seçimlerinin sonucunu tarihî arka-planıyla birlikte okumak gerekir.  Osmanlı’daki ilk Meclis 1876’de oluÅŸturulmuÅŸtu.. Ama o Meclis, ‘93 Harbi’ diye anılan ve Osmanlı’nın ağır bir yenilgiye uÄŸradığı 1877-78 Rusya- Osmanlı Savaşı’nın neticeleri yüzünden, 1908’e kadar kapalı kaldı.

Yine de, siyasî teÅŸkilatlanma fikri, etkisini derinden derine sürdürmüÅŸ ve 2. MeÅŸrutiyet’le birlikte çeÅŸitli partiler sahneye çıkmaya baÅŸlamıştı.

Bunların en güçlüsü ve etkilisi ise ÅŸüphe yok ki, Ä°ttihad ve Terakki Cemiyeti idi. Balkanlar’daki komitacılarca ve kendilerini ‘münevver- aydın’ ilan eden ve dünya masonik çevrelerince de desteklenen ‘Ä°ttihad ve Terakkî Cemiyeti, gerçi, 600 küsur yıllık Osmanlı Devleti’ni 10 yılda çökertmek ‘baÅŸarı’(!)sını göstermiÅŸti; ama onun asıl baÅŸarısı, sosyo-politik hayatımızı 100 yılı aÅŸkın zamandır etkilemiÅŸ olmasındadır.

Ülkemizdeki partilerin büyük kısmı, Ä°ttihad- Terakkî’nin ideolojik uzantısı durumundadır.

***

Sosyal hâfızâlarımızı biraz tazeleyelim.

Ä°ttihad-Terakkî’nin 2. derecedeki isimlerince kurulan CHP, 1923-1950 arasında ‘tekparti diktatörlüÄŸü’nü tesis etmiÅŸti. (Fethî Bey’e, bir danışıklı döÄŸüÅŸ partisi olarak 1930 yılında kurdurulan Serbest Fırka’nın, kuruluÅŸunun 99. gününde unutulmamalı.)

14 Mayıs 1950’deki ilk serbest seçimlerle iktidara gelen Demokrat Parti kadroları da, gerçekte, -kemalist rejimle daha da pekiÅŸtirilmiÅŸÄ°ttihadçı ilkelerine baÄŸlı idi. Ama, 10 yıllık DP iktidarı, 27 Mayıs Ä°htilali ile devrilecek ve 10 yıllık baÅŸbakan Adnan Menderes ve iki ‘Bakan’ı rejimin ideolojik yapısının korunmasında gevÅŸek davrandıkları gerekçesiyle asılarak öldürüleceklerdi.

***

DP’nin devamı olarak kurulan ve Adâlet Partisi de aynı resmî ideolojiye baÄŸlıydı.

-27 Mayıs Ä°htilali’nin güçlü albayı- Alpaslan TürkeÅŸ liderliÄŸinde 1965’de siyaset sahnesine çıkan MHP de aynı ideolojik çerçeveye baÄŸlıydı. Sadece, türkçülük vurgusu daha güçlü idi.

***

Kemalist-laik-türkçü rejim’in pekiÅŸtirilmesi için 12 Mart 1971’de yapılan askerî darbe de duruma hâkim olamamış ve Ä°slamî eÄŸilimli hareketler, Necmeddin Erbakan liderliÄŸinde sahneye girmeye baÅŸlamıştı, Millî Selâmet Partisi ile..

Bu parti, Ä°ttihadçı gelenekten gelmeyen ilk yapılanmaydı.

***

Ülke, saÄŸ-sol çatışmalarının anarÅŸi ortamında bunalmıştı.  

12 Eylûl 1980 tarihinde bir askerî darbe daha yapılarak kemalist-laik rejim korunmak istendi, partiler kapatıldı. Bu kez de, sahneye kemalist-laik yapının kanûnî çerçeveleri içinde MDP, DYP, HP, SHP, DSP, RP, ANAP gibi yığınla parti girdi. 1983 seçimleriyle Turgut Özal liderliÄŸinde, bütün eÄŸilimleri toplayan Anavatan Partisi iktidara geldi..

***

Turgut Özal, 1989’da cumhurbaÅŸkanı olunca ANAP’ın başına geçen Mesut Yılmaz’ın baÅŸarısızlığı, DYP lideri Demirel’i, 1991 seçimlerinde birinci parti durumuna getirmiÅŸ, ülke, yeniden 1961-65 arasındaki gibi koalisyonlar dönemine dönmüÅŸtü.  

Bu arada üç çeyrek yüzyıllık türkçü-laik çizgiye karşı geliÅŸen kürdçü sosyal tepkiler de zuhûr etmeye baÅŸlayınca; yine laik çizgide ama, türkçülük yerine kürtçülük ideolojisine baÄŸlı ve her birisi arka arkaya kapatılan ve bugünkü HDP’nin öncüsü olan yığınla partiler sahneye çıkacaklardı; silahlı mücadele örgütü olan PKK desteÄŸinde..

***

24 Aralık 1995’te yapılan seçimlerde, MSP’nin devamı olan Refah Partisi yüzde 22 ile 1. parti olunca.. Tansu Çiller liderliÄŸindeki DYP ile koalisyon hükümeti kuruldu. Ama üzerinden henüz 6 ay geçmeden 28 Åžubat 1997 Askerî Darbesi’yle karşılaÅŸtı, laik medyanın alkışları arasında.. Ve RP’den Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan da hapse atıldı.

***

Ve.. Ecevit baÅŸbakanlığındaki üçlü koalisyon döneminde, 2000’li yıllarda yaÅŸanan büyük sosyo-ekonomik buhran, Ä°ttihadçı çizgiden gelmeyen ve Ä°slamî eÄŸilimli olarak bilinen AK Parti’yi iktidara getirir; halk 13 sene biraz rahat yüzü görür. Ama 7 Haziran 2015 seçiminde bir tökezleme yaÅŸayan AK Parti, 1 Kasım seçimlerinde inanılması zor yüzde 50’ye ulaşır.

‘Ä°ÅŸte böyledir ol hikâyet..’

Alıntı - Star

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.