Sosyal Medya

Makale

Ak Partiye Bir Åžans Daha

1 Kasım seçimleri sonuçlandı. AKP %49,4 ile büyük sürpriz yaptı.

Geçen hafta sizlerle paylaÅŸtığım yazımda bu seçimlerdeki beklentilerimi, anket sonuçlarının aksine AKP’nin tek başına iktidar olmasını beklediÄŸimi yazmıştım ama açıksa %45’ten fazlasını beklemiyordum.

Åžahsen AKP içinde çoÄŸu insanın bile bu sonucu beklediÄŸini sanmıyorum. Ama nihayetinde hem 7 Haziran hem de 1 Kasım seçim sonuçlarının ülke için hayırlı olduÄŸu kanaatindeyim.

Kendini vazgeçilmez sanan AKP,  7 Haziran seçimlerinde yediÄŸi ÅŸamarla ayakları yere bastı. 1 Kasım’da sandıktan koalisyon çıkmaması ekonomik ve siyasi istikrar açısından önemliydi.

AKP:

7 Haziran seçim sonuçlarını en doÄŸru okuyan parti oldu.

AKP kurmayları, yuvarlama ve muÄŸlâk vaatlerin çok bir anlam ifade etmediÄŸini, insanların baÅŸkanlık sistemi gibi bir dertlerinin olmadığını, seçim meydanlarında diÄŸer siyasi parti liderlerine yönelik bağırıp çağırmanın prim yapmadığını vs. öÄŸrendi.

Haziran seçimlerindeki baÅŸarısızlığı, 3 dönem yüzünden aday gösterilemeyen eski tüfeklerin yokluÄŸuna baÄŸlaması ise AKP’nin yanlış okuması oldu.

Nihayetinde, ayakları yere basan, seçmeni/vatandaşı önemseyen, haddini bilen bir AKP çıktı karşımıza.

1 Kasım’da kendisinin bile ÅŸaşırdığı bir sonuç aldı. Dilerim zafer sarhoÅŸluÄŸuna girmeden, 1 Kasım öncesi tevazu ve sorumluluk bilinciyle hareket ederler.

Eğer bu zaferin kerametini salt kendilerinden bilip, şımarırlarsa eskisinden daha beter olurlar.

Kanaatimce AKP için oy verenler olduÄŸu gibi, ülke kaosa girmesin diye istemeyerek AKP’ye oy verenler de olmuÅŸtur.

AKP, ekonomik alanda rüÅŸtünü ispatlamıştı zaten; kimsenin kalkınmadan yana endiÅŸesi yok. Millet artık AKP’den adalet ve yolsuzlukla mücadele alanında somut adımlar bekliyor.

Ä°nsanlar DavutoÄŸlu’nun samimiyetine inanıyor. EÄŸer DavutoÄŸlu irade ortaya koyup “Yolsuzluk ve Hırsızlıkla Mücadele” için adım atar ve içindeki çürük yumurtaları ayıklayabilirse AKP büyüyerek yoluna devam eder. EÄŸer ÅŸimdiye kadar yaptığı gibi yolsuzlukla mücadele etmede ayak direrse 7 Haziran’dan daha beter olur.

CHP:

Seçimin nötr partisi ya da Ali Nesin’in tabiriyle “Moruklar Partisi”.

Varlığı veya yokluÄŸu çok ÅŸey deÄŸiÅŸtirmiyor. Siyasetinin ana eksenini Ä°ktidar/ErdoÄŸan karşıtlığı üzerine kurması partiyi ne uzatıyor ne de kısaltıyor.  Oy verenlerin çoÄŸu, KılıçdaroÄŸlu’na olan muhabbetten ziyade ErdoÄŸan’a olan öfke nedeniyle oy veriyor.

Her iki seçimde de ağırlıklı olarak Alevi adaylara yer vermesinin, Emekliye fazladan 2 maaÅŸ ve asgari ücrette artış vaat etmesinin semeresini aldı.

Kimse KılıçdaroÄŸlu’ndan memnun deÄŸil ama koca CHP KılıçdaroÄŸlu’na bir alternatif de çıkaramıyor.

Hasılı kelam, CHP bu ÅŸartlarda alabileceÄŸi en yüksek oyu aldı.

HDP:

7 Haziran seçimlerini AKP ne kadar doÄŸru okuduysa HDP o oranda yanlış okudu.

HDP’nin %7-8 civarında belli bir kitlesi vardı zaten. 7 Haziran seçimlerinde dışarıdan gelen yaklaşık %5’lik bir emanet oy vardı.

Bu %5’in yaklaşık yarısı AKP iktidar olmasın diye diÄŸer partilerden ve paralelden gelen oylardı. DiÄŸer yarısı ise PKK’nın silahlı mücadelesi yerine HDP’nin meclise taşınarak sorunların siyaset üzerinden çözülmesini isteyen kesimdi.

Ama HDP kendisine verilen misyonu tam olarak idrak edemedi daha doÄŸrusu fırsatçılık yaptı:

Seçim sonuçlarıyla ortaya çıkan kaos ortamını fırsat bilen HDP,  Kobani’yi, Suruç patlamasını gerekçe göstererek Kürtleri sokaÄŸa dökmeye çalıştı.

Amaç AKP hükümetini asayiÅŸi/emniyeti saÄŸlayamadığını düÅŸündürüp aciz göstermekti. Böylece hem olası erken seçimde kendi oylarını artırmayı hem de Hükümetten tavizler koparmayı umuyordu. Ama planı geri tepti.

Anlaşılan o ki silahsız çözüm beklentisi olanlar HDP’den umudunu kesip tekrar AKP’ye dönüÅŸ yaptı.

Ulusalcıların ve aşırı sol kesimlerin desteÄŸi nereye kadar sürecek?

HDP’nin önünde iki yol var:

Ya silahsız çözüm için samimi bir çaba ortaya koyar ya da marjinal bir parti olarak barajın altında kalır.

MHP:

Bahçeli’nin “Huysuz Ä°htiyar” tavırları ve beklenen son. Bahçeli’nin AKP ve ErdoÄŸan öfkesi kendisini ve partisini vurdu.

Seçimin maÄŸlubu olarak uzun süreli bir fırtına yaÅŸayacaklar gibi. Ülkücüler, MHP’nin HDP’nin altına düÅŸmesini hazmedemeyeceklerdir.

Bahçeli’nin seçim öncesi AKP’nin bölünmesini ima ederek ortaya attığı 5 partili meclis beklentisi gerçekleÅŸecek gibi gözüküyor. Bahçeli istifa etmez de eski huyunda ısrar ederse bu beÅŸinci partinin MHP içinden çıkması kuvvetle muhtemeldir.

SONUÇ:

AKP’nin %35 civarında kemikleÅŸmiÅŸ bir seçmen kitlesi var ama bu kitle tek başına AKP’yi iktidara taşımaya yetmezdi.

Bence AKP’yi iktidara taşıyan konformizm ve Türkiye’nin geleceÄŸi endiÅŸesiydi. Ekonomik ve sosyal rahatlarının bozulmasından korkanlar ile ülke geleceÄŸinden endiÅŸe eden ciddi bir kitle AKP için deÄŸil kendi konforları/ülke geleceÄŸi için sandıkta AKP dediklerini düÅŸünüyorum.

Öyle veya böyle; sonuçta AKP’ye bir ÅŸans daha verildi. En az ekonomik beklentiler kadar adalet ve yolsuzlukla/hırsızlıkla mücadele için bir beklenti var.

Sorunlar, sıkıntılar bitmedi ama Türkiye ÅŸimdilik derin bir oh çekti diyebiliriz. Sadece Türkiye deÄŸil, baÅŸta OrtadoÄŸu olmak üzere diÄŸer birçok Ä°slami CoÄŸrafya da kısmen rahatlama yaÅŸadı.

Bundan sonrası top AKP’de.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.