Sosyal Medya

Makale

Kurbanı Murdar Etmek

Hızla sekülerleÅŸen toplumumuzda haliyle insanımız, Kurban ibadetini kavurma/mangal ayini, bayramı da 5 yıldızlı otellerde tatil fırsatıymış gibi algılıyor.

Ä°slami endiÅŸesi olmayan insanlara bu konuda söyleyecek bir sözümüz yok; lafımız Müslüman mahallesine.

Kurbanlarımızın uzak coÄŸrafyalarda Müslüman kardeÅŸlerimiz için kesilmesini hep takdir edip destekledim.

Afrika ve Uzak Asya’da 2 farklı Kurban Organizasyonuna iÅŸtirak etmiÅŸ biri olarak, oralarda kesilen kurbanların bizim buralardan kesilenlere kıyasla daha anlamlı ve coÅŸkulu olduÄŸunu ifade etmeliyim.

Vekâletle kurban kesimini basit bir et dağıtma merasimi gibi algılamamak lazım. Bağışlanan kurban bir etten daha fazlasıdır:

Mazlum ve maÄŸdur kardeÅŸlerimize ulaÅŸmanın, kapısını çalmanın, sofrasında oturmanın, dertleÅŸmenin, paylaÅŸmanın, hüznüne ve mutluluÄŸuna ortak olmanın adıdır kurban.

Kurban bir final deÄŸildir. Tersine yetimhaneler, su kuyuları, hastaneler, iÅŸ ve aÅŸ imkânları oluÅŸturmak için bir kapı aralamadır.

Ä°pi kopmuÅŸ tespihin taneleri gibi birbirinden kopuk ve uzak yaÅŸayan ümmetin yetim toplulukları arasında köprü olmanın, koordinasyon kurmanın adıdır kurban.

Kurban, yukarıda bahsettiÄŸim güzel ve hayırlı ÅŸeylere vesile oluyorsa anlamlıdır yoksa hamallıktır. Kurbandan sonra yetimlere bir el uzanmıyorsa, hastalara bir tedavi imkânı saÄŸlanamıyorsa, insanlar hala susuzluktan kırılıyorsa, acizlere rehberlik yapılamıyorsa ne anlamı var.

Bugün önüne gelen Kurban organizasyonu yapıyor. Gerçekten olaÄŸanüstü çapta güzel organizasyonlar yapanlar olduÄŸu gibi tabir yerindeyse aldığı kurbanı murdar edenler de var.

Sadece yılda bir kez 2 günlüÄŸüne bir yere gidip et dağıtıp egosunu tatmin edenlere kızsam da çok fazla bir lafım yok. Olası fayda gerçekleÅŸmiyor olabilir ama 2 günlüÄŸüne de olsa bir kısım garibanların karnının doymasına vesile oluyorlar.

Asıl, kurbanı ranta çevirenlere engel olmak lazım. Akla hayale gelmeyen yollarla insanların temiz duyguları istismar ediliyor:

KestiÄŸi kurbanın etini satanlar mı dersiniz, Biran önce bitirip gitmek için kurbanı bayramdan önce kesenler mi, hatta hiç kesmeyip naylon belgelerle kesmiÅŸ gibi gösterenlere kadar birçok örnek var.

Peygamber efendimize kurban kesiyorum deyip kurban pazarlayan, tüm hisseye gücü yetmeyen fakir insanlara kurbanı“ön kolu, arka bacağı, saÄŸ yanı vs” diye ayrı ayrı hisselendirip satan tipler var.

Hadi bu tiplerin sakalına, takkesine kanıyoruz da seküler ve laik kurum, vakıf ve derneklerin kurban oyununa nasıl geliyoruz anlayamıyorum.

Adamlar medyada Ä°slam’a, Kurban’a aÄŸzına geleni kusuyor sonra da Kurban organizasyonu düzenleyip kurban talep ediyor.

Suistimalle suçlamasam da devlet kurumlarına da kurban verilmesine karşıyım. Kurban bir ibadettir. Ä°badeti ya kiÅŸinin kendisi ya da bu ibadetin endiÅŸesini yüreÄŸinde taşıyan vekiller yerine getirebilir. (Ä°stisnalar hariç) Devlet memurunda bu hassasiyeti beklemek saflık olur.

Sonuç olarak Müslümanlar kurbanlarına sahip çıkmalı. Vekâlet verecekse, o kurbanın yerine ulaÅŸtığından emin olmalı. Yurtdışı kurban bağışlarını, ikili üçlü amatör guruplar yerine yıllardır bu organizasyonu baÅŸarıyla yapan ve yıl boyu da diÄŸer yardımlarıyla bölgeye destek olan kurumlara vermeli.

En önemlisi, diÄŸer coÄŸrafyaları düÅŸünürken kendi coÄŸrafyamızdaki Kurban ve Bayram havasına halel getirmemek lazım. EÄŸer kesilecek olan tek kurban ise kendi evimizde kesmeli, ancak diÄŸerlerini uzak coÄŸrafyalara bağışlamak en güzeli olur sanıyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.