Sosyal Medya

Makale

Komşu’nun Rusya atağı

Yunanistan’ın önünde oldukça ağır bir borç ödeme takvimi bulunuyor. IMF 448 milyon Euro’sunu beklerken AB, Avrupa Merkez Bankası ve IMF’ten gelen 240 milyar Euro’luk kurtarma paketinde uzatıma gidilmesi pazarlıkları sürüyor. Yunanistan BaÅŸbakanı Tsipras, kurtarma paketlerinde süre uzatımı yapılmadığı taktirde ülkede hiç nakit para kalmayacağını ileri sürüyor. AB ise, Yunan hükümetinin reform programının yeterli ve tatmin edici olmadığını savunarak ertelemeye yanaÅŸmıyor.

Söz konusu çıkmaza ikide bir greve giden sendikalar, sokaklarda eylem yapan  gruplar da eklenince Yunanistan hükümetinin fena halde bunaldığı söylenebilir.

Ekonomik krizle birlikte “borç” krizi de yaÅŸayan Yunanistan, çıkmazdan kurtulma amacıyla hemen her yola baÅŸvuruyor ve anlaşıldığı kadarıyla en güçlü çare olarak Rusya ile yakınlaÅŸmayı görüyor. Rusya, hem ekonomik destek saÄŸlayabilecek hem de AB, özellikle de Almanya’nın baskı yapamayacağı güçte bir ülke. Dolayısıyla Yunanistan’ın gözlerini Rusya’ya çevirmesi, kendisi açısından oldukça rasyonel. Öte yandan Yunanistan ile baÄŸları sıkılaÅŸtırmak Rusya için sadece rasyonel deÄŸil, adeta hediye niteliÄŸinde realist bir tercih.

Tsipras-Putin görüÅŸmesi

Tsipras’ın iki gün önce Rusya’ya yaptığı ziyaret, Yunanistan’ın sıkışmışlığının bir sonucu olmakla birlikte aynı zamanda daha büyük bir tartışmanın baÅŸlangıcını da oluÅŸturuyor.

GörüÅŸmelere dair yapılan resmi açıklamalar, tarafların mali yardım konusunda görüÅŸmedikleri biçiminde. Ancak uzlaÅŸma konularına bakıldığında Tsipras’ın alenen Putin’den yardım istemeye gittiÄŸi anlaşılıyor. Rusya, proje bazlı kredi vermeyi kabul ettiÄŸi gibi ayrıca tarım ve gıda ürünleri ticaretinde de kapıların açılacağını duyurdu. Yunanistan açısından bu baÅŸlık içine giren önemli kalemlerden birisi domates. Kısacası Rusya Yunanistan’ın taze sebze-meyvelerini alabileceÄŸini bildirmiÅŸ oluyor; bu yolla dolaylı bir yardımda bulunmuÅŸ da oluyor.

Ancak mesele basit bir ticarette öncelik meselesi deÄŸil. Yunanistan gıda ürünlerini Rusya’ya sattığı anda, AB tarafından Rusya’ya uygulanan ambargo delinmiÅŸ olacak. DiÄŸer bir ifadeyle Yunanistan AB ortaklarının uyguladıkları bir politikaya uymadığını ortaya koymuÅŸ olacak. Dolayısıyla Yunanistan AB’den gördüÄŸü baskıya karşılık olarak  Kırım ilhakına karşı Rusya’ya karşı alınan ı tavra katılmadığını da beyan etmiÅŸ olacak.

Öte yandan Rusya’nın da parmağını oynatmadan AB ambargosunu deleceÄŸi söylenmeli.

Akdeniz yolu         

Putin’in vereceÄŸi elin Yunanistan’ı ekonomik krizden çıkarmaya yetip yetmeyeceÄŸi ÅŸüpheli. Ancak Yunanistan Rusya ile yakınlaÅŸarak AB’nin yaptığı baskıya direnme imkanı bulmuÅŸ, hatta AB’yi Rusya ile tehdit etmiÅŸ denebilir. Rusya ise, iki bakımdan avantaj saÄŸlamış oluyor. Birincisi, Ukrayna hattında kapanan Avrupa yolunun Yunanistan üzerinden açılma olasılığının artması. İkincisi ise, Akdeniz’e ulaÅŸan Ortodoks hattının güçlendirilmesi.

Tsipras’ın Moskova ziyareti AB kurumlarında ve üye ülkelerde boÅŸuna infial yaratmadı. Bunun en önemli nedeni Rusya ile AB arasına konan mesafenin doÄŸacak kriz nedeniyle daha da büyüyecek olması. Yunanistan’ın satacağı domatesle Rusya ekonomisinde büyük geliÅŸmeler olacağı ya da yapacağı yardımlarla büyük kazançlar saÄŸlayacağı düÅŸünülemez.  Ancak Rus-Yunan yakınlaÅŸmasının siyasi krizler ve AB-Rusya iliÅŸkilerinde yeni gerginlik konularına zemin hazırlayacağı öngörülebilir.

Sonuçta, Suriye deÄŸil de Yunanistan üzerinden  Akdeniz’e kavuÅŸma imkanı verilen Rusya’nın da her halde Avrupa’ya mesafeli kalma konusunda ikna edilmesi daha kolay olabilir.

haber.star.com

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.