Sosyal Medya

Harvardlı profesör: Meslektaşlarım açıklamaya çekiniyor ama...

"MESLEKTAŞLARIM HALKA AÇIKLAMAK KONUSUNDA ENDİŞELİ"

İsrail basınından Haaretz'e bir röportaj veren Loeb, "Yayınladığım makalenin bazı bölümleri, saygı duyduğum meslektaşlarımla yaptığım konuşmalar baz alınarak yazıldı. Üst düzey bilimadamları bu cismin tuhaf olduğunu kendileri de söylüyorlar ama bunu halka açıklamak konusunda endişeliler. Bunu anlayamıyorum. Nihayetinde, akademik kadro bilimadamlarına işleri konusunda endişe duymadan riskler alabilmelerine imkan tanır. Ancak birçok bilimadamı imajlarını daha çok önemsiyor. Çocukken bu dünyayla ilgili kendimize sorular sorduk, kendimize yanılma şansı tanıdık. Ego bunda rol oynamadı. Bir bilimadamı olarak da, çocukluğunuza devam edebilmenin ayrılacağını kullanmalısınız. Egonuz hakkında değil, gerçeği açığa çıkaramamak hakkında endişelenin. Özellikle kadro aldıktan sonra" ifadelerini kullandı.


"Eğer bu doğru çıkmazsa, bir çeşit itibar intiharı gerçekleştirmiş olurum" diyen Loeb, "Diğer yandan eğer doğru olduğu ortaya çıkarsa, bu insanlık tarihinin en büyük keşiflerinden biri olur. Evreni anlama konusunda ilerleme kaydedilmemiz için güvenilir olmalıyız. Güvenilir olmanın en iyi yolu da kendini değil, gördüklerini takip etmektir. Öte yandan bu yanlış çıkarsa en fazla ne olabilir ki? Yönetimsel görevlerimden mi alınırım? Bu bilim yapmak için bana daha fazla zaman kazandırır" şeklinde konuştu.

Toplam 3 / 2. Foto

Ekim 2017'de Hawaii'deki Pan-STARRS teleskobu tarafından keşfedilen ve Güneş Sistemi'ne giren yıldızlararası ilk cisim olarak tarihe geçen Oumuamua ile ilgili birkaç ay önce The Astrophysical Journal Letters'ta yayınlanan makalede bu cismin bir uzay gemisi olabileceği ihtimali gündeme getirilmişti. Makalenin yazarlarından biri olan Harvard Üniversitesi Astronomi Bölümü Başkanı Profesör Avi Loeb, Haaretz ve Der Spiegel'e verdiği röportajlarda kendisini uzay gemisi ihtimaline yönlendiren nedenleri anlattı ve meslektaşlarının da bu ihtimali kabul ettiğini ancak halka açıklamak konusunda endişeli davrandıklarını söyledi. İşte yıldızlararası misafir Oumuamua'nın hikayesi ve Prof. Avi Loeb'in açıklamaları...