Sosyal Medya

İnsanlık tarihine yön vermiş hatalar

YANLIÅž HESAPLAMA KITAYI BULDURDU
İtalyan ekonomi tarihçisi Carlo M. Cipolla'nın "Aptallığın Kitabı" adlı eserinde anlattığına göre; Kristof Kolomb, dünyanın çevresini 27.780 km olarak hesaplıyor. Bu yanlış hesap, ona sürekli batıya giderek, Avrupa'dan Hindistan'a varabileceği izlenimini veriyor. Ekvator çevresinde 40,75 km olan Dünya'nın "bu derece büyük olduğunu bilse korkar, yola çıkmazdı belki de" diyor Cipolla. "

Kolomb'un o küçük hesap hatası ile birlikte dünya yeni bir kıtaya kavuşuyor." Asya kıtasına ulaşabilmek adına, Yeni Dünya'ya dört sefer düzenleyen Kolomb, Orta Amerika, Karayipler ve Honduras'taki tüm büyük adalara gitti. Kolomb, Hindistan'a geldiğini sanıyordu ve bundan dolayı Yeni Dünya'da karşılaştığı yerli halka Hintli (Indian) adını verdi. Hayatının sonuna kadar da yaptığı hatayı kabul etmeyerek ve doğuya ulaştığına inanarak yaşayacaktı. Amerika'nın yeni bir kıta olduğunu ortaya çıkaran ise İspanya ve Portekiz krallıkları yönetiminde Yeni Dünya'ya keşif gezileri yapan İtalyan denizci Amerigo Vespucci oldu. Kıtanın da onun isminden ötürü "Amerika" olarak adlandırıldığı ileri sürülür. Bununla beraber Gerardus Mercator adlı bir haritacının da 1538'de kıtanın haritasını çizdiği ve tüm kıta için bu adı kullandığı biliniyor.

Toplam 21 / 21. Foto

Zaman, durağanlığı bünyesinde barındırmayan bir soyutluk mekanizmasıdır. Ancak soyutluğunun içerisinde hatıraları, olayları barındırır. Su misali de değiştiği yönde başka yataktan akar. İnsanlık da zaman içerisinde kendine yer bulur. Bazen insanların büyük adımları zamanın üzerine hüküm sürerken bazen de yaptığı 'ufak' hatalarla zaman asıl gücün kendisinde olduğunu insanoğluna hatırlatır. İnsanlığın tarihe yön verdiği 'küçük' hatalarını sizler için derledik.