Sosyal Medya

Coğrafyamız

Mursi hakkındaki idam kararında kritik gün

Mısır'da seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı Mursi ile 121 kişi hakkındaki idam kararıyla ilgili yerel mahkemenin nihai kararını yarın açıklaması bekleniyor.



Mısır'da demokratik seçimle göreve gelen ilk cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi ile 121 kiÅŸi hakkında, idam kararıyla ilgili görüÅŸ için dosyaları müftülüÄŸe gönderilen "hapishaneler baskını" ve "casusluk" davalarında yerel mahkemenin nihai kararını yarın açıklaması bekleniyor. 

Mısırlı hukukçular, müftünün kararı ve akabinde mahkemenin tutumuna iliÅŸkin geliÅŸmeleri deÄŸerlendirdi.

Kahire Üniversitesi Hukuk Profesörü Rafet Fude, yaptığı açıklamada, müftünün idam konusunda "olumlu görüÅŸ" bildirmesi durumunda, bunun "mahkeme heyetinin niyetiyle" örtüÅŸeceÄŸini belirterek, "Çünkü dosyaların müftülüÄŸe gönderilmesi, mahkemenin, 'sanıkların idamı hak ettiÄŸi' görüÅŸünde olduÄŸu anlamına geliyor" dedi.

Müftünün aleyhte görüÅŸ bildirmesi durumunda ise iki senaryonun gündeme geleceÄŸini ifade eden Fude, ÅŸöyle devam etti:

"EÄŸer müftü görüÅŸünü idamı onaylamamaktan yana açıklarsa mahkeme, görüÅŸün 'istiÅŸare amaçlı' olması esasına dayanarak, bunu gözardı edip idam verebiliyor. Ancak bu durumda idam hükmü, oy birliÄŸi ile yani mahkeme üyelerinin üçünün de idam görüÅŸünde birleÅŸmesi halinde verilebiliyor. Öte yandan mahkeme, müftünün görüÅŸünü gözönüne alırsa sanıklar için idam yerine 25 yıl hapis cezası ÅŸeklinde bir indirim söz konusu olabilir." 

Kahire Üniversitesi Ceza Hukuk Profesörü Mahmud es-Saka ise müftünün idama karşı çıkması ve mahkemenin de bunu onaylaması durumunda, savunma heyetinin yeniden dinlenilmesine hükmedilebileceÄŸini belirtti.

Öte yandan yarı resmi "El-Ahbar" gazetesindeki konuyla ilgili haberde, yarın yapılacak duruÅŸmada, müftülüÄŸün henüz raporunu hazırlamadığı için erteleme kararının alınmasının beklendiÄŸi bilgisine yer verildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.