Sosyal Medya

Güncel

Renault'ta anlaşma sağlanamadı

Bursa'da otomotiv işçilerinin eylemlerinin başladığı OYAK Renault fabrikasında anlaşma sağlanamadı. Coşkunöz Metal'in ardından, Ford Otosan otomotiv fabrikası işçileri de dün işbaşı yaptı.



Bursa'daki OYAK Renault fabrikasının yetkilileri ile iÅŸçilerin seçtiÄŸi sözcüler ve tarafların avukatları arasında gerçekleÅŸtirilen toplantı olumsuz sonuçlandı.

 

Toplantı sonrası tesis önünde gazetecilere açıklama yapan iÅŸçilerin seçtiÄŸi sözcülerden Ekrem Salım, çalışanların belirlediÄŸi ücretin baz alınıp prim adı altında kendilerine ödenmesini istediklerini belirtti. Salım, ÅŸöyle devam etti: 

"Fakat bu konuda uzlaÅŸamadık. Biz protokol istedik onlar taahhütnameye çevirdi. BeÅŸ gündür süren bu eylemde sürekli aynı ÅŸeyi yapıyorlar. Protokol olarak sunduÄŸumuz evrakı taahhütnameye çevirip aynı ÅŸekilde geri dönüÅŸ yapıyorlar. Yani bunlar bu iÅŸin çözülmesinden deÄŸil, çözümsüzlükten yana. Biz onlara sürekli çözüm üreterek yaklaÅŸtık. Ama onlar bizim çözümlerimize, çözümsüzlükle yaklaÅŸtılar. Bundan sonraki süreçte kendileri oturup bir karar verecekler. Ya MESS ile yola devam diyecekler ya da MESS'ten ayrılıp tekrar bizim varlığımızı kabul edecekler.''

Kendilerinin talepleri konusunda bilgiler veren Salım, ÅŸöyle konuÅŸtu:

''Biz BOSCH fabrikasında uygulanmış olan saat ücretlerinin baz alınarak ortalama ne kadara tekabül ediyor ise yani 450-500 lira bu buradaki çalışma miktarına göre de deÄŸiÅŸir, o deÄŸiÅŸikliÄŸin bize prim altında aylık olarak ödenmesini istedik. Fakat onlar olumsuzlukla yaklaşıp bize geri dönüÅŸ yaptılar. Biz protokol istedik onlar protokol olmayacağını taahhütname olacağını belirtti. Biz de bu taahhütnameyi kabul etmedik. Çünkü miktarı belli deÄŸil. Miktar belli olmadığı için biz de bunu arkadaÅŸlarımız adına olumsuz gördük. Biz arkadaÅŸlarımızın beklentilerini karşılamak için oraya gittik. Onlara geri dönüÅŸümüzü yaparken karşılarına çıkarken 100 lira parayla döndüÄŸümüzü onlara anlatamayız. Çünkü onların bizden bir beklentisi var.''

"Eyleme devam edeceÄŸiz''

Salım, toplantıda sendika temsilcileri olmadığını, görüÅŸmeleri ise iÅŸ verenle yaptıklarını dile getirdi.

Eylemlerin devam edeceÄŸini de belirten Salım, "Åžu an içeridekiler aynı ÅŸekilde eyleme devam ediyorlar. ArkadaÅŸlarımız dışarı da çıkarılmak istenirse polise karşı herhangi bir müdahale içine girmeyecekler. Ä°llaki çık denildiÄŸi zaman polis çıkartmak isterse çıkacaklar. Burada aramıza katılacaklar. Eylemimiz dışarıda devam edecek. Fabrikanın sahibi iÅŸçilerdir. Kimsenin fabrikayı iÅŸgal ettiÄŸi yok. Esas iÅŸgali yapan yöneticilerdir. AnlaÅŸmaya varana kadar eyleme devam edeceÄŸiz" dedi.

Ford Otosan işbaşı yaptı

 

Çalışanlarının ücret iyileÅŸtirmesi talebiyle iÅŸ bıraktığı Kocaeli'deki otomotiv fabrikası Ford Otosan'da dün saat 16.00'dan itibaren 16.00-24.00 vardiyası ile üretimin yeniden baÅŸladı. 

Türk Metal Sendikası Genel Sekreteri Yücel Yücel, CoÅŸkunöz Metal'de üretimin baÅŸlaması ve yedek parça ikmalinin yeniden yapılması sonucu, Ford Otasan'ın da üretime yeniden baÅŸlayacağını açıkladı.

Yücel, "Çalışan arkadaÅŸlarımızın, dışardan gelip provokatörlük yapmak isteyenlere uymayacaklarına inanıyorum. Ford Otosan iÅŸçisinin fabrikalarına ve iÅŸine sahip çıkacaklarından kuÅŸkumuz yok" dedi

CoÅŸkunöz iÅŸçileri patronla anlaÅŸtı 

BeÅŸ gün önce üretimi durduran otomotiv yan sanayii firmalarından CoÅŸkunöz'de iÅŸçiler yeniden iÅŸbaşı yaptı.

CoÅŸkunöz iÅŸçileri sözcüsü, Al Jazeera Türk'e varılan anlaÅŸmanın ayrıntılarını aktardı. Buna göre iÅŸçiler, Bosch fabrikasında uygulanan ücretler kadar olmasa da, belli oranda zam alacak. Türk Metal Sendikası ile 2017 yılına kadar yapılan sözleÅŸmenin dolması beklenecek. SözleÅŸmenin bitmesiyle birlikte iÅŸçiler istedikleri sendika ile yeniden anlaÅŸabilecek. CoÅŸkunöz yetkilileri, eyleme katılan çalışanların iÅŸten çıkartılmayacakları konusunda da söz verdi.

Bursa'da, 15 Mayıs'ta OYAK Renault'ta üretimin durdurulmasıyla baÅŸlayan eylemler, TOFAÅž, Mako ve Ototrim'de de sürüyor.

Otomotiv iÅŸçileri, haklarını savunmadıklarını iddia ettikleri Türk-Ä°ÅŸ'e baÄŸlı Türk Metal Sendikası'nın yöneticileri ile iÅŸverenlerini protesto ediyor. OYAK Renault ve TOFAÅž'ta eylem yapan iÅŸçilerden bazılarına 20 Mayıs ÇarÅŸamba günü Bursa Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı'ndan tebligat gönderilmiÅŸti.

Kaynak: DHA, Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.