Sosyal Medya

Güncel

İşçiler sendikayı istemiyor

Bursalı otomotiv işçilerinin başlattığı eylemde bir hafta geride kaldı. Türk Metal Sendikası'ndan toplu şekilde istifa etmeye başlayan fabrika çalışanları, kendi haklarını yeni bir oluşumla aramanın peşinde.



Bursa'da iÅŸ bırakma eylemi yapam otomotiv iÅŸçilerinin sayısı 13 bini aÅŸarken, fabrika çalışanları toplu ÅŸekilde Türk Metal Sendikası üyeliÄŸinden istifa etmeye baÅŸladı. Ä°ÅŸçi temsilcileri, Oyak Renault'un fabrikasında çalışan 5 bin 600 iÅŸçinin neredeyse tamamının sendikadan ayrılıdığını bildirirken, TofaÅŸ fabrikasındaki eylemciler de hazırladıkları sendikadan istifa belgelerini arkadaÅŸlarına dağıttı.

Al Jazeera Türk'ün sorularını yanıtlayan TofaÅŸ iÅŸçi temsilcilerinden Mehmet Altın, haklarını etkin bir ÅŸekilde savunmak için yeni bir örgütlenmeye gitmelerinin ÅŸart olduÄŸunu belirtti:

"Türk Metal Sendikası yıllardır bizim alın terimizi heba etti. Bizleri birbirimize düÅŸürerek, iÅŸverenle iÅŸbirliÄŸi yaparak iÅŸçileri sindirdi. Hak ettiÄŸimiz koÅŸulları talep edemez hale geldik. Bugün iÅŸçinin sendikaya güveni kalmamıştır. Onları bizim temsilcimiz olarak görmüyoruz. Türk Metetal Sendikası'nın fabrikamızdan çıkması için elimizden geleni yapacağız. Yoksa hepimizi bitirmeye kararlılar. Biz demokratik, ÅŸeffaf bir sendika istiyoruz."

"Marjinal deÄŸiliz"

Eylemi yapanların bazı mecralarda iddia edildiÄŸi gibi, marjinal gruplar olmadığını söyleyen Altın,"ÇoluÄŸumuzun, çocuÄŸumuzun rızkı için bir araya gelmiÅŸ iÅŸçilerden baÅŸkaları deÄŸiliz. Buradaki eylemimiz tamamen ekmek davası. Kendimizi seçim öncesi siyasi malzeme yapmadan, durumumuzu istismar etmek isteyen marjinal grupları içimize almadan bir duruÅŸ sergiliyoruz. Yetkililerin bir an önce bunun farkına varıp, bizim yanımızda durmasını umuyoruz." ÅŸeklinde konuÅŸtu. 

Bursa valisinin de destek verdiÄŸi ara buluculuk çalışmaları sürüyor. Otomotiv emekçileri üç temel istekleri için yazılı güvence istiyor. Birinci istekleri, ÅŸu anda aldıkları saat ücretine 3 TL zam yapılması. Ä°kinci istekleri, Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkması, iÅŸçilerin demokratik ve ÅŸeffaf yeni bir oluÅŸumla temsil edilmesi. Son istekleri ise iÅŸverenin eyleme katılan iÅŸçileri zaman içinde tasfiye etmesini engellemek için, iÅŸten çıkartılmama garantisi.

"Ücretler konusunda kamuoyunu yanıltıyorlar"

TofaÅŸ iÅŸçi temsilcilerinden Mehmet Altın, Türk Metal Sendikası'nın, Bosch Fabrikası ile yaptığı sözleÅŸmeyle ilgili olarak "ortalama saat ücreti" hesaplamasıyla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını savundu: 

"Ortalama saat ücreti, en düÅŸükten en yükseÄŸe ücret alan tüm iÅŸçilerin toplamından elde edilir. Ancak iÅŸçi sayısı ve hangi kademeden kaç iÅŸçi olduÄŸu gibi hususlar burada sonucu deÄŸiÅŸtirir. TofaÅŸ'ta iÅŸçi ücretleri bin 350 ile 3bin 750 Türk Lirası arasında deÄŸiÅŸir. Bizim hesabımıza göre saat başına 3 liraya kadar bir zamla, maaÅŸlarımız ancak Bosch çalışanlarının imzaladığı sözleÅŸme ile eÅŸitlenir."

Eyleme Türk otomobil sanayinin iki lokomotif ismi olan Oyak Renault ve TofaÅŸ çalışanlarının büyük bir kısmı katılıyor. Onlara katılan otomotiv yan sanayi sektörünün önde gelen isimleri CoÅŸkunsöz, Mako ve Ototrim Panel Ticaret Sanayi çalışanları da kendi fabrikalarında iÅŸ durdurma kararı aldı.

Çalıştıkları tesislerin önünde ve çevresinde eylemlerini sürdüren iÅŸçiler geceyi brandalardan yaptıkları çadırlarda geçirirken, aileleri de onlara destek oldu. Ä°ÅŸçilerin eÅŸleri, çocukları ve diÄŸer aile bireyleri geceyi eylemcilerle geçirerek onlara moral verdi. 

ALJAZEER HABER

MUHABÄ°R:

Can Hasasu

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.