Sosyal Medya

Güncel

Yargıtay Başsavcılığı'ndan Ergenekon'a bozma talebi

Yargıtay Başsavcılığı, Ergenekon davasında verilen cezaların bozulmasını istedi. Başsavcılık değerlendirmeyi davanın esasına girmeden usûl yönünden yaptı.



Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının Ergenekon davasıyla ilgili hazırladığı tebliÄŸnamede esasa girilmeden usûl yönünden bozma istendi. BaÅŸsavcılık, 91 sayfalık tebliÄŸnameyi Yargıtay 16. Ceza Dairesine gönderdi.

BaÅŸsavcılık, yedek üyelerin müzakere sürecinde heyete katılması, duruÅŸmada hazır bulunan tanıkların dinlenmemesi, bazı sanıklar yönünden iddianamede bulunmayan suçlardan mahkumiyet ve beraat hükümleri kurulması nedeniyle bozma talebinde bulundu.

Eski Genelkurmay BaÅŸkanı Ä°lker BaÅŸbuÄŸ'un son sözü sorulmadan hüküm kurulmasının da savunma hakkını kısıtladığı, bu durumun bozmayı gerektirdiÄŸi kaydedildi. 

Yedek üyelerin katılımı

TebliÄŸnamede, yedek üyelerin mahkeme heyetine katılması deÄŸerlendirildi. Karar açıklanırken mahkeme heyetine yedek üyeler Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve Ercan Fırat'ın katıldığı belirtildi; "Mahkeme yedek üye hakimlerinin müzakere sürecinde hükmü açıklayacak mahkeme heyetinin yanında bulunup, müzakereye aktif olarak da katılmaları suretiyle Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 289/1-a maddesine aykırı davranılmıştır" denildi.

"Davasız yargılama ve hüküm olmaz"

BaÅŸsavcılığa göre bazı sanıklara, haklarında açılmamış davalardan mahkumiyet ve beraat kararları verildi. "Davasız yargılama olmaz" ilkesi uyarınca yargılamayı, sanığın iddianameyle dava açılmamış olan suçlarını kapsayacak biçimde genişletemeyeceÄŸi vurgulandı. BaÅŸsavcılık, mahkemenin yalnızca iddianamede belirtilen eylem ve fail konusunda hüküm verebileceÄŸine iÅŸaret etti. 

BaÅŸsavcılık, dava açıldıktan sonra ortaya çıkan olaylar, bağımsız bir suç görünümünde ve yeni suçların ortaya çıkması biçiminde ise ayrıca iddianame düzenlenmesi gerektiÄŸini vurguladı.

Buna göre ralarında Mustafa Balbay, Kemal Güriz, Leven Ersöz, Sami Hoştan, Doğu Perinçek, Kemal Alemdaroğlu'nun da bulunduÄŸu bazı sanıklar hakkında, iddianamede açıklanan eylemin dışına çıkılarak, ek iddianame düzenlenmeden bazı suçlardan ayrıca mahkumiyet ve beraat hükümleri kurulması CMK'nın 225. maddesine aykırı bulundu. 

Tanıkların dinlenmemesi

TebliÄŸnamede, ayrıca duruÅŸma salonuna getirilen tanığın talep halinde mutlak surette dinlenmesi gerektiği vurgulandı. Sanıkların daha önce ismini mahkemeye bildirdikleri ve duruÅŸma sırasında hazır ettikleri tanıklardan birinin dinlenmesi taleplerinin rededdilmesinin CMK'nın 178. maddesine aykırı olduÄŸu kaydedildi.

Sanık Yalçın Küçük'ün hükmün esasını oluşturan kısa kararın açıklandığı oturumda avukatı hazır bulunmadan karar verilmesinin de bozmayı gerektirdiÄŸi savunuldu.

Kararın açıklandığı duruÅŸma tutanağına, oturuma katılan sanıklar, müdafileri ve katılanlar ile vekillerinin ad ve soyadlarının yazılmaması nedeniyle de bozma istendi.

"Savunma hakkı kısıtlanmıştır"

Sanıkların son sözlerinin verildiği duruÅŸmaya Ä°lker BaÅŸbuÄŸ'un saÄŸlık nedenleriyle katılamadığı hatırlatıldı. BaÅŸbuÄŸ'un avukatının bu konuda süre talebinde bulunması ve karar tarihinde BaÅŸbuÄŸ'un duruÅŸmada hazır bulunmasına raÄŸmen son sözünün sorulmadığı kaydedildi. "Son söz sorulmadan hüküm kurulması suretiyle 5271 sayılı CMK'nın 216. maddesine muhalefet edilerek savunma haklarının kısıtlanması usul ve yasaya aykırıdır" tespitine yer verildi.

Danıştay saldırısının faili Alparslan Arslan hakkında da Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 2008 yılındaki kararının, sanık lehine temyiz üzerine Yargıtay 9. Ceza Dairesince bozulduÄŸu da hatırlatıldı. Bozulan kararda "ruhsatsız silah taşımak" suçundan 2 yıl hapis ve 450 lira adli para cezasına hükmedildiği vurgulandı. TebliÄŸnamede, sanığın kazanılmış hakkı gözetilmeden temyize konu hükümde 3 yıl hapis ve 675 lira para cezası verilmesinin yasaya aykırı olduÄŸu belirtildi. 

Davanın geçmiÅŸi

Ümraniye'de 12 Haziran 2007'de gecekonduda ele geçirilen 27 el bombasıyla baÅŸlayan dava süreci, 6 yıl 2 ay sürdü. DuruÅŸmalar Silivri Cezaevi'nde kurulan mahkeme salonunda yapıldı. 

Karar 5 AÄŸustos 2013'te açıklandı. Emekli TuÄŸgeneral Veli Küçük 2 kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve 99 yıl hapis, Tuncay Özkan "darbeye teÅŸebbüs suçundan" ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve diÄŸer suçlardan 22 yıl 6 ay hapis, eski Genelkurmay BaÅŸkanı Ä°lker BaÅŸbuÄŸ müebbet, Vatan Partisi Genel BaÅŸkanı DoÄŸu Perinçek ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

Emekli Orgeneral HurÅŸit Tolon müebbet, Danıştay saldırısının faili Alpaslan Arslan iki kez ağırlaÅŸtırılmış müebbet, avukat Kemal Kerinçsiz ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezası aldı. 

Mahkeme, CHP Milletvekilleri Mehmet Haberal'ı 12 yıl 6 ay, Mustafa Balbay'ı 34 yıl 8 ay, Sinan Aygün'ü 13 yıl 6 ay hapis cezasına mahkum etti, diÄŸer sanıklara da çeÅŸitli cezalar verildi. 

Ä°stanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinin 16 bin 600 sayfadan oluÅŸan gerekçeli kararının taraflara tebliÄŸinin ardından temyiz talebi üzerine dosya, Yargıtay Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına gönderilmiÅŸti.

Başsavcılığın bozma istemli tebliğnamesi Yargıtay 16. Ceza Dairesine ulaştı.

Daire, gerekli incelemenin ardından sanıkların duruşmalı temyiz talebi halinde duruşma tarihi belirleyecek.

Sanıklardan, Arif Doğan, Fatih Derdiyok, Hüseyin Görüm, Mehmet Koral, Muzaffer Tekin, Münür Kemal Yavuz, Salih Kunter ve Ünal İnanç'ın hayatlarını kaybettikleri gerekçesiyle bu kiÅŸiler yönünden davanın düÅŸürülmesi talebinde bulunuldu.

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.