Sosyal Medya

YaÅŸam

'Patates stoÄŸuyla ilgili inceleme devam ediyor'

Bakan Canikli, "Patates stoğu yaptığı iddia edilen firmalar ne zaman açıklanacak" sorusu üzerine de stok yapmanın bir suç olduğuna işaret etti.



Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, HSYK'nın ihraç kararlarına iliÅŸkin, Paralel Yapı'nın "kırmızı kitaba" girdiÄŸini belirterek, "Bundan sonra bunun üzerine gidilmesi, çözülmesi ve bu tür baÄŸlantıların ortaya çıkarılması kolaylaÅŸacaktır. Åžu anda o süreci yaşıyoruz. Bu olay da bunlardan bir tanesidir" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Canikli, Amasya Valisi Ä°brahim Halil Çomaktekin'i ziyaretinde gazetecilerin, HSYK 2. Dairesi'nin savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer AkkaÅŸ, Mehmet Yüzgeç ile hakim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihracıyla ilgili sorusunu yanıtladı.

Kararı veren mercinin yargı olduÄŸuna iÅŸaret eden Canikli, daha önce de HSYK'nın usulüne uygun ÅŸekilde soruÅŸturma izni verdiÄŸini anımsattı.

Bakan Canikli, yargı sonucu böyle bir kararın çıktığını belirterek, "Daha doÄŸrusu yargılamalar ÅŸu anda devam edecek. Bu, bir tedbir, ara karar çerçevesinde alınan bir karar. Yargının gözetiminde yargının bizzat kendisi tarafından yürütülen bir süreç ve bu sürecin kararı. Onu not etmekte fayda var" diye konuÅŸtu.

Paralel Yapı'nın uzun süredir Türkiye'nin gündeminde olduÄŸunu dile getiren Canikli, bu yapılanmanın bir terör örgütü olduÄŸunun, devlet kayıtlarına girdiÄŸine iÅŸaret ederek, ÅŸunları kaydetti:

"Onun soyut yansıması da kırmızı kitap olarak bildiÄŸimiz, Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin yer aldığı, o metne dahil edilmiÅŸ olması. Bunun son örneÄŸi ve yansıması daha doÄŸrusu. Bu yapıya destek veren, bu yapının mensubu olan, terör örgütünün mensubu olan, ona kaynak saÄŸlayan her ne formatta olursa olsun yardımcı olan herkes bu çerçevede hukuka karşı suç iÅŸlemiÅŸ anlamına da gelir. Bundan sonra daha etkili bir ÅŸekilde, güçlü bir ÅŸekilde bu örgütün açığa çıkarılması, bütün faaliyetlerinin deÅŸifre edilmesi ve gereken cezayla teczi edilmesi konusunda çok net yeni bir süreç baÅŸladı. Adımlar atılıyor."

Canikli, Paralel Yapı'nın üzerinde daha da kararlı ÅŸekilde gidileceÄŸini, yapılacakların yargı sürecinde, tartışmasız bir ÅŸekilde hukuk kuralları çerçevesinde yürütüleceÄŸini anlatarak, bunun aksinin düÅŸünülemeyeceÄŸini söyledi.

Bugüne kadar, Paralel Yapı ile ilgili "Neden etkili mücadele edilmiyor, geç kalınıyor" gibi birtakım seslerin yükseldiÄŸine dikkati çeken Canikli, ÅŸöyle devam etti:

"Onlara bir cevap olarak da söylemek lazım. Sonuç itibarıyla terör örgütü hiçbir kurala, ilkeye baÄŸlı kalmaksızın rahatlıkla faaliyetlerini yürütebiliyor. Hiçbir kriter onun için önemli deÄŸil ama elbete devlet, bu mücadeleyi yaparken kurallara uymak durumunda. Temel hedefi mevcut sistemi ortadan kaldırmak ve onu baÅŸka bir sistemle ikame etmek olan organizasyonla mücadele ve bunu bertaraf etme, sistemin en doÄŸal hakkıdır. Bütün sistemler için geçerlidir. Bu sistem kendisini tehdit eden bir saldırıyla karşı karşıya kaldığında bu refleksi doÄŸal olarak ortaya koyar ve gösterir. Yani kendi sistemini korumak amacıyla bu ÅŸekilde ortadan kaldırmayı hedefleyen bütün yapılanmalara karşı gereÄŸini yapar. Åžunu söyleyebiliriz; Paralel Devlet yapılanmasıyla ilgili hukuk mücadelesi bir ivme kazanmıştır. Bundan sonra da iÅŸin en zor kısmı bana göre aşılmıştır. BaÅŸlangıç aÅŸaması ve onun rotasının oturtulması zaman alır. Yine hukuk devleti içinde, o aÅŸama bana göre geçildi. Bundan sonra daha da ivme kazanacaktır. Devletin kayıtlarına bu ÅŸekilde kırmızı çizgi olarak girdikten sonra bunun üzerine gidilmesi, çözülmesi ve bu tür baÄŸlantıların ortaya çıkarılması kolaylaÅŸacaktır. Åžu anda o süreci yaşıyoruz. Bu olay da bunlardan bir tanesidir. Buna benzer sonuçları bundan sonra da daha çok görme durumuyla karşı karşıya kalacağız gibi gözüküyor."

Bakan Canikli, "Patates stoÄŸu yaptığı iddia edilen firmalar ne zaman açıklanacak" sorusu üzerine de stok yapmanın bir suç olduÄŸuna iÅŸaret etti.

MüfettiÅŸlere konuyla ilgili verdiklerini anlatan Canikli, "Fiyatı etkilemek amacıyla arzı azaltıp, patatesin fiyatını yükseltmek amacıyla mı bu stok yapıldı, yoksa baÅŸka bir amaçla mı yapıldı bunu ÅŸu an bilmiyoruz" dedi.

MüfettiÅŸlerin inceleme yaptığını dile getiren Canikli, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Biz talimatı verdik. Suç diyebilmemiz için o baÄŸlantının kurulması gerekiyor. Gerçekten normal olmayan bir stok politikası takip ederek, fiyatları etkilemek amacıyla böyle bir adım atmış ya da bunun içinde olmuÅŸlarsa bu, ciddi müeyyideyi gerektiren fiildir. Bunun üzerine gideceÄŸiz. 312 bin ton patates, hal kayıt sistemine kayıtlı olan firmaların elinde. Birkaç gün önceki rakam bu. Günden güne deÄŸiÅŸebilir. 312 bin tonluk bir stok vardı. Bu, hal kayıt sistemine beyan edilenler için geçerli. Beyan edilmeyenleri izleyemiyoruz ama yeni dönemde en kısa süre sonra sistemi çiftçi kayıt sistemiyle entegre hale getirip o açığı da kapatıp bundan sonra daha büyük oranda sadece patates deÄŸil tüm ürünlerin kayda girmesi saÄŸlanacak."

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, akla ilk olarak, "piyasaya mal vermeyerek fiyatı etkilemek" gibi bir yöntemin geldiÄŸini vurgulayarak, "Kuvvetle muhtemel bu olayla ilgili net bir ÅŸey söyleyebilmemiz için arkadaÅŸlarımızın raporundan sonra ortaya çıkacak sonuca bakacağız. Ä°nceleme, araÅŸtırma devam ediyor. En kısa sürede kamuoyuyla sonuçlarını paylaÅŸacağız" diye konuÅŸtu.

(AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.