Sosyal Medya

Dünya

Alman okullarında başörtüsü yaygınlaşıyor

Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’ndeki (KRV) okullarda da başörtüsü serbest olacak.



Federal Anayasa Mahkemesi'nden beklenen kararın gelmesi ile harekete geçen koalisyon ortakları eyalette uyulamaya yeni öÄŸretim yılında baÅŸlama kararı aldı

Federal Anayasa Mahkemesi'nin baÅŸörtü kararından sonra KRV hükümeti somut adımlar atmaya baÅŸladı. SPD-YeÅŸiller koalisyonu ana muhalefet partisi CDU' nun da desteÄŸini alarak bir yasa tasarısı hazırladı. Yasa tasarısına göre okullarda öÄŸretmenler baÅŸörtüsü takabilecek.

Federal Anayasa Mahkemesi 13 Mart’ta yaptığı açıklama ile baÅŸörtüsü yasağını anayasaya aykırı bulmuÅŸtu. Yasaklamanın ise mesela baÅŸörtüsünden dolayı okul huzuru ve barışının somut olarak tehlikeye girmesi gibi çok özel durumlarda söz konusu olabileceÄŸini açıklanmış, fakat sırf dini düÅŸünceden dolayı baÅŸörtü kullanımının yasaklanamayacağına vurgu yapılmıştı. Kanun tasarısı çalışmalarının yapıldığını hatırlatan KRV EÄŸitim Bakanı Sylvia Löhrmann, 'Okul barışının ne zaman tehlikede olduÄŸu' konusunu tanımlamanın çok zor olduÄŸuna ifade etti.

Löhrmann, ayrıca bir kıyafetten dolayı genel bir tehlikeden söz edilemeyeceÄŸine vurgu yaptı. Hazırlanan yasa taslağı ile birlikte KRV’de, Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararı hemen uygulamaya alınmış olacak. Tasarı kanunlaÅŸarak AÄŸustos ayında baÅŸlayacak yeni eÄŸitim yılından itibaren uygulamaya geçecek. Eyalet seçimlerinde baÅŸörtüsü yasağını kaldıracağını vaat etmiÅŸ olan koalisyon ortakları, bu zamana kadar Federal Anayasa Mahkemesi'nin kararını beklediklerini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.