Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu'ndan 'vicdansız büyüme' benzetmesi

CHP lideri TOBB Genel Kurulu'nda konuştu, iktidarı "2001'de nüfusun en zengin yüzde 1'i toplam servetin yüzde 39'una sahipti. Bugün yüzde 1 yüzde 54,3'üne sahip. Buna vicdansız büyüme diyoruz" diye eleştirdi.



Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) Genel Kurulu'nda konuÅŸan CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸu'ndan sonra söz aldığı konuÅŸmasında, ağırlıklı olarak hükümeti ekonomi politikaları sebebiyle eleÅŸtirdi. KılıçdaroÄŸlu "Ä°ÅŸsiz sayısı ilk kez Türkiye’de çalışan sayısını geçti. Ä°stihdam yaratmak önemli. 13 yıldır iÅŸsizlik sorununu çözememiÅŸsiniz, 'Efendim bilmem kaçıncı yılda yüzde 5 olacak' diyorsunuz. 2001'de nüfusun en zengin yüzde 1'i toplam servetin yüzde 39'una sahipti. Bugün yüzde 1 yüzde 54.3'e sahip. Bu para KOBÄ°'lere mi gitti. Hayır. Bu yüzden vicdansız büyüme diyoruz" ifadelerini kullandı. 

'Baskı sistemi kuruluyor'

6572 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nda deÄŸiÅŸim ile birlikte maddedeki 'somut delil' ifadesinin 'makul ÅŸüphe' ile deÄŸiÅŸtirildiÄŸine iÅŸaret eden KılıçdaroÄŸlu, bu maddenin iÅŸadamlarına da uygulanabileceÄŸini söyledi:

"Bir iÅŸadamı hükümeti eleÅŸtirdiÄŸinde makul ÅŸüphe gerekçesiyle gözaltına alabilir, tutuklayabilir, mal varlığınıza el koyabilirler. Makul ÅŸüpheye dayanarak sizin dosyanıza gizlilik kararı koyabilirler. Böyle bir uygulama dünyanın hangi demokrasisinde var? Sizin aklınıza genelkurmay baÅŸkanlarının tutuklanması geliyor muydu? Bu iÅŸadamlarına da olabilir. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir baskı sistemini kurmaya çalışıyorlar. Makul ÅŸüphe kime göre? Savcıya, polise… Bunlar kime baÄŸlı, siyasi iktidara. Böyle bir ortamda siz saÄŸlıklı büyümeyi bekleyemezsiniz."

'Ekonomik geliÅŸim için insani geliÅŸmiÅŸlik'

Türkiye'nin geliÅŸmesinin, hedeflerin akıl üstüne inÅŸa edilmesine baÄŸlı olduÄŸunu söyleyen KılıçdaroÄŸlu, "2023’te dünyada ilk 10’a gireceksek neden geriye düÅŸtük? Hedefi akıl üstüne inÅŸa ederseniz tabii ilk 10’a girersiniz. Ä°nsani geliÅŸmiÅŸlikte ilk 10’a giren, ekonomide ilk 10’a girer. Türkiye 69'uncu sırada. Ä°lk 20'deki ülkelerde kiÅŸi başı gelir 45 ile 60 bin dolar arasında deÄŸiÅŸiyor" dedi. 

KılıçdaroÄŸlu, "Bizi 'Siz geleceksiniz; Diyanet Ä°ÅŸleri'ni, imam hatipi kapatacaksınız' diye eleÅŸtiriyorlar. Biz kimsenin inancına yasak getirmeyiz. Asıl Türkiye’nin bu yasakçı zihniyetten kurtulması lazım, bunu da herkese söylüyorum" diye ekledi.

'TeÅŸviklerin hepsi AVM'lere gitti'

Ä°ktidarın yatırım politikalarını eleÅŸtiren CHP lideri, "Bir iÅŸadamı çip üretecekse ona istediÄŸi tüm parayı veririm, yeter ki üretilsin. Dünyada sadece üç, dört ülke yapıyor. Ama biz teÅŸvikleri AVM’lere verdik. Bütün tasarruflarımızı götürdük. Sanayici de riskle uÄŸraÅŸmak istemeyip, o da bina dikiyor. Vergi ve sigorta primi borcu olmayan KOBÄ°’ler ne kadar vergi ve sigorta ödediyse, o kadar faizsiz kredi kullanacak. Yine 'kaynak nerede?' diye soracaklar. BaÅŸbakan'a rica ediyorum, uygar ülkelerde yapıldığı gibi projelerimizi tartışalım" diye konuÅŸtu. 

Ä°ki Trakya büyüklüÄŸü alanda son 10 yılda tarım yapılmadığını çünkü çiftçinin üretmediÄŸine de deÄŸinen KılıçdaroÄŸlu, "Öyle bir ekonomi ki üretme deÄŸil tüketme odaklı. Sadece Ä°stanbul’daki AVM sayısı Londra, Berlin ve Paris’teki AVM sayısından daha fazla. Oysa bu kaynakların sanayiye, üretime, istihdama gitmesi lazımdı" dedi.

'Yargı neden bu halde?'

CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, "Biz yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Ä°ki: Milletvekili listelerinin kapalı kapılar ardından yazıldığı Siyasi Partiler Yasası'nı deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. Yasadışı medya havuzu oluÅŸturmayı deÄŸiÅŸtireceÄŸiz. Bu toplantıya bile bazı gazetecileri almadılar. Neden engelliyoruz? Medyası özgür olmayan ülkede gerçek demokrasi olmaz" ifadelerini kullandı. 

Demokrasi tanımı yapan KılıçdaroÄŸlu, "Demokrasinin kökleÅŸmesi gerekiyor, içselleÅŸtirilmesi gerekiyor. Demokrasi devletin kurumlarına, sıcak siyasetin etki edemediÄŸi alanın geniÅŸletilmesidir. EÄŸer Merkez Bankası varsa, onun yasal tanımları olursa, sıcak siyaset Merkez Bankası'na doÄŸrudan müdahale edememelidir. Siyasi otorite ancak hedef gösterir ama doÄŸrudan müdahale ederse, orada demokrasi yok demektir" dedi. 

KonuÅŸmasında Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan örnek veren CHP lideri, "Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, ÅŸu kadar paralelci, ÅŸu kadar ülkücü vs diye oluÅŸtu. Ben adalet beklediÄŸim kiÅŸini siyasal kimliÄŸini bulmak zorunda deÄŸilim. Yargı neden bu halde? 13 yıldır soruyorum" diye ekledi.

'Vicdanlı siyaset eksik'

Türkiye'de eksik olanın vicdanlı siyaset olduÄŸunu savunan CHP Genel BaÅŸkanı ÅŸu sözleri söyledi: 

"Bakın kamu ihale mevzuatında son 10 yılda 140’ın üzerinde deÄŸiÅŸiklik yapıldı. Sonra fiyat ucuz diye iptal edildi ama yandaÅŸa vermek için iptal edip, daha ucuza yandaÅŸa veriyorsunuz. Bu olamaz. 'Tarımda 'Avrupa birincisiyiz' dedi BaÅŸbakan. Bunu söylemesinin sebebi Hollanda ve Türkiye’yi karşılaÅŸtırması. O 121 milyar dolar ihracat yapıyor, biz 12 milyar. Neyimiz eksik? Eksik olan vicdanlı siyaset."

'Darbe hukuku yenilenmeli'

Ä°ktidarın ÅŸeffaf olmadığını söyleyen ve devlete saydamlık getireceklerini söyleyen CHP lideri, "Birinci sınıf demokrasi olmadan büyüyemeyiz, bunu Türkiye’ye getireceÄŸiz. Türkiye dünyanın en garip olaylarından birini yaÅŸadı. Meclis'e bütçe geldi, Sayıştay raporu gelmedi" dedi.

Türkiye'de basın özgürlüÄŸünün kağıt üzerinde kaldığını vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, "12 Eylül darbe hukukunu yenilemek lazım. Elbette yeni bir anayasa yapacağız. Anayasa'da ‘basın hürdür’ der ama Türkiye’de basın özgürlüÄŸü yok. Mesele anayasayı deÄŸiÅŸtirmek deÄŸil zihniyeti deÄŸiÅŸtirmek; uygar devlet olmaya inanmamız lazım. Ä°ngiltere’de yazılı anayasa yok ama demokrasi var. Çünkü orada siyasette ahlâk var. Türkiye’de siyaset kirli" dedi.

'Türkiye kendi bölgesinden dışlandı'

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, "Siz Mısır'a, Ä°srail’e, Libya’ya, Suriye'ye rahat girebiliyor musunuz. Dört büyük kentte büyükelçi yok. Mısır'a göndermek istedik, Mısır istemedi. Türkiye kendi bölgesinden soyutlanmış durumda" dedi. 

KonuÅŸmasında BaÅŸbakan Ahmet DavutoÄŸlu ve CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ı hedef alan KılıçdaroÄŸlu ÅŸu sözleri söyledi: 

 "Bir dönem Türkiye çözüm merkeziyken Türkiye bundan soyutlanmış durumda. EÄŸer bir ülkenin baÅŸbakanı,cumhurbaÅŸkanı bir baÅŸka ülkeyle ilgili konuÅŸma yapar ve o konuÅŸma üzerinden iki saat sonra yalanlanırsa, bu benim onurumu rencide eder. O makamlar çok önemlidir, o makamlardakiler konjonktürü iyi bilmeli ve dikkatli konuÅŸmalı. Irak ve Suriye politikalarının maliyeti 16 milyar 750 milyon dolardır."

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.