Sosyal Medya

Dünya

İsrail'in Sır Dolu Nükleer Gücü

NPT'ye taraf olmayan ve İran'ın nükleer faaliyetlerini sık sık eleştiren İsrail'in 'gizli nükleer gücü' sadece öngörüler ve tahminler yoluyla analiz edilebilir durumda...



Son yıllarda özellikle Ä°ran'ın nükleer faaliyetlerini sıkça eleÅŸtiren Ä°srail'in nükleer çalışmalarında gizlilik politikası yürütmesi ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi AnlaÅŸması'na (NPT) taraf olmaması Ä°srail'in "savunma politikalarına" yönelik eleÅŸtirileri gündeme getiriyor.

Savunma harcamaları yaklaşık 15 milyar doları bulan ve güvenlik politikalarına son derece önem veren Ä°srail'in, nükleer programı ise "çok gizli" olması ve resmi hiçbir bilginin bulunmaması nedeniyle sadece öngörüler ve tahminler yoluyla analiz edilebilir durumda.

Uzmanlar, Ä°srail'in 100 ila 200 arasında nükleer füzeye sahip olduÄŸuna inanıyor. Bunun yanı sıra, Greenpeace Nükleer Faaliyetler raporundan derlenen bilgilere göre, Ä°srail ordusunun savaÅŸ baÅŸlıklarını savaÅŸ uçakları ve sahip olduÄŸu üç denizaltıdan biri aracılığıyla ateÅŸleyebileceÄŸi sanılıyor.

Arap dünyasının olası tepkisine iliÅŸkin kaygılar, Ä°srail toplumunun çeÅŸitli katmanlarından gelebilecek olası eleÅŸtiriler ve ABD'nin nükleer silahsızlanmaya yönelik taahhütleri, Ä°srail'in nükleer kapasitesini kamuoyu önünde kabul etmemesinin nedenleri arasında gösteriliyor.

1968 yılında imzaya açılan ve 1970'te yürürlüÄŸe giren Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi AnlaÅŸması'na (NPT) taraf olmayan Ä°srail, 2015 Gözden Geçirme Konferansı'na ise bu yıl gözlemci olarak katılıyor.

Son yıllarda Ä°srail'in nükleer söylemini etkileyen en önemli unsur "Ä°ran'ın nükleer programının Ä°srail'e etkileri ve Ä°srail'in buna nasıl tepki vereceÄŸi" olarak ön plana çıkıyor. Özellikle Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu döneminde "Ä°ran'ın nükleer faaliyetleri" ülkenin bir numaralı güvenlik tehdidi olduÄŸu görülüyor.

Netanyahu ve kabinesindeki önemli bakanlardan Ehud Barak ile MoÅŸe Ya'alon konuÅŸmalarında "Ä°ran'ın nükleer bir güç olmasının kabul edilemez olduÄŸunu ve Ä°srail'in varlığını tehdit edeceÄŸini" sık sık dile getiriyorlar.

Ä°sveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış AraÅŸtırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2014 yılına iliÅŸkin yayımladığı verilere göre, dünyadaki nükleer baÅŸlık sayısı 16 bin 300. Ä°srail'in sahip olduÄŸu nükleer baÅŸlık ise 80 adet. Ä°srail, ÅŸu an bölgesinde NPT'ye taraf olmayan tek devlet.

(AA)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.