Sosyal Medya

Dünya

Obama 'Büyük Felaket' dedi

ABD Başkanı Obama, 1915 yılı olaylarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı ve Ermenice 'Büyük Felaket” anlamına gelen 'Meds Yeghern' ifadesini kullandı.



ABD BaÅŸkanı Obama, bu yıl, beklenenin aksine açıklamasını bir gün öncesinden yaptı. 

Açıklamasında, "Bu yıl, 20. yüzyılın ilk toplu mezalimi olan Meds Yeghern'in 100. yılını anıyoruz” ifadesini kullanan Obama, ÅŸunları kaydetti: 

"1915'ten baÅŸlayarak Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun Ermeni halkı sürgün edildi, katledildi ve ölüme yürütüldü. Tarihi anayurtlarındaki kültür ve mirasları silindi. Tüm tarafları acılara maruz bırakan korkunç  ÅŸiddet sırasında 1,5 milyon Ermeni can verdi. 1915 yılının dehÅŸetleri gözler önüne serildiÄŸinde, ABD Büyükelçisi Henry Morgenthau ABD hükümeti içinde alarm zilini çaldı ve Osmanlı liderlerine karşı durdu. Onunki gibi çabalar sayesinde Meds Yeghern (Büyük Felaket) gerçeÄŸi ortaya çıktı ve ilk BM Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesi'nin oluÅŸturulmasına katkı saÄŸlayan Raphael Lemkin gibi insan hakları savunucularının sonraki çalışmalarına etkide bulundu." 

Bu 100. yıl dönümünün “önemli bir an” olduÄŸunu belirten Obama, bugünün, “tarihsel anmanın ve geçmiÅŸle hesaplaÅŸmaya dönük zor ama gerekli çalışmaların önemi üzerinde derinlemesine düÅŸünmeye yönelttiÄŸini” kaydetti.

"Gerçeklerin tam, samimi ve adil kabulü hepimizin çıkarına"

Obama, 1915 yılı olaylarına dair görüÅŸlerini düzenli olarak ifade ettiÄŸini ve görüÅŸlerinin deÄŸiÅŸmediÄŸini anlatarak, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Gerçeklerin tam, samimi ve adil kabulü hepimizin çıkarına. Ä°nsanlar ve uluslar, geçmiÅŸlerin acılı unsurlarıyla hesaplaÅŸarak ve kabul ederek, daha fazla güçlenir ve daha adil ve hoÅŸgörülü gelecek inÅŸa eder. Tarihin bu karanlık sayfasına ışık tutmaya çalışan Papa Franciscus, Türk ve Ermeni tarihçiler ile diÄŸer birçokları tarafından görüÅŸlerin ifade edilmesini memnuniyetle karşılıyoruz.”

"Bu önemli 100. yıl dönümde kaybedilenleri anmak için Ermeni halkıyla birlikte durduklarını” belirten Obama, “Acı çekenlerin unutulmayacağı sözünü veriyoruz ve kendimizi bu acılı mirastan ders almaya adıyoruz. Böylece gelecek nesiller onu tekrarlamayabilir” yorumunda bulundu. 

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.