Sosyal Medya

Dünya

10 milyon dolarlık cami ibadete açılıyor

Türkiye Diyanet Vakfınca (TDV) Kazakistan'da Hoca Ahmet Yesevi adına yaptırılan cami ve külliye, 17 Nisan'da ibadete açılacak. Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi yerleşkesine yaptırılacak caminin temeli de aynı gün atılacak.



TDV Mütevelli Heyet Ä°kinci BaÅŸkanı Mazhar Bilgin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vakfın, bağımsızlığının ardından Kazakistan'a ilk giden sivil toplum kuruluÅŸları arasında yer aldığını söyledi.

Yıllarca ihmal edilen ve Müslümanların büyük ihtiyaç duyduÄŸu camilere büyük önem verdiklerini ifade eden Bilgin, Kazakistan'a, Miçurin, Tolgar, Nikolayevka ve Almatı Merkez camilerinin onarımını yaptıklarını anlattı.

Kazakistan'da 1996'dan 2014'e kadar 5 bin 631 hisse kurban kesildiÄŸini, Almatı'daki Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesi Ä°lahiyat Fakültesi öÄŸrencilerine 2006'dan 2014'e kadar eÄŸitim yardımı yapıldığını vurgulayan Bilgin, bu alanlarda 2,8 milyon dolar yardımda bulunulduÄŸunu kaydetti.

Bilgin, 26 lise, 8 lisans ve 2 lisansüstü olmak üzere 36 Kazak öÄŸrencinin Türkiye'de TDV bursuyla eÄŸitim gördüÄŸünü dile getirerek, "Aynı zamanda Kazakistan Almatı Yabancı Diller ve Mesleki Kariyer Üniversitesinden 20 öÄŸrenci de Sakarya Üniversitesinde öÄŸrenimlerine devam etmektedir" dedi.

Kazakistan'da bugüne kadar birçok projeyi hayata geçiren vakfın, bu ülkedeki hizmetlerine yenilerini eklediÄŸine dikkati çeken Bilgin, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Kazakistan'da özellikle dini hizmetler, eÄŸitim, sosyal ve hayri faaliyetler ile kültürel alanlarda yaptığı çalışmalarla önemli görevler üstlenen TDV, Türkistan ÅŸehrinde büyük Türk ÅŸair ve mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduÄŸu alana yaptırdığı caminin inÅŸaatı tamamladı. UNESCO tarafından 2003'te dünya kültür mirası olarak kabul gören Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin bulunduÄŸu alanın yanına inÅŸa edilen ve temeli 16 Ekim 2009'da atılan cami, 17 Nisan Cuma günü iki ülkeden üst düzey katılımla ibadete açılacak."

Ä°KÄ° ÜLKE DOSTLUÄžUNU YANSITIYOR

Büyük Türk mutasavvıf ve ÅŸairi Hoca Ahmet Yesevi'nin türbesinin bulunduÄŸu alanın yanına inÅŸa edilen cami, 10 milyon 461 bin dolara mal oldu. Yaklaşık 3 bin kiÅŸinin ibadet edebileceÄŸi Hoca Ahmet Yesevi Camisi'nin bütün maliyeti, TDV tarafından karşılandı.

Türk-Kazak dostluÄŸunun yansıtıldığı cami, klasik Kazak mimarisi görünümüne sahip olmakla birlikte yapımında modern malzemeler kullanıldı. Cami ve külliyesi, Türk-Kazak kardeÅŸliÄŸini yansıtan dekorasyon konseptiyle inÅŸa edildi.

Orta Asya ve Selçuklu mimarisinden izler taşıyan, bölgedeki tarihi yapılarla da uyum içindeki cami ve külliyede, kütüphane, aÅŸevi, çok amaçlı salonlar, yemekhane, kafeterya, imam-müezzin odaları, sınıflar, morg, gasilhane gibi birçok hizmet alanı bulunuyor.

VAKIFTAN TÜRKÄ°STAN'A Ä°KÄ°NCÄ° CAMÄ°

Türkistan'da bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi yerleÅŸkesi yanına yaptırılacak caminin temeli de 17 Nisan'da atılacak.

Uygulama projeleri tamamlanan, inşaat ruhsatı alınan ve temel atma aşamasına gelen camiyi, hayırsever milletin bağışlarıyla TDV yaptıracak.

Üniversitede, 7 fakülte ve 1 yüksekokulda yaklaşık 14 bin öÄŸrenci öÄŸrenim görüyor ve 880 akademik personel görev yapıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.