Sosyal Medya

Sağlık

Genel soygun skandalı

Hükümet, sağlık skandallarına bir yenisini daha ekledi. 2012 yılı ocak ayından itibaren özel sağlık sigortası, zorunlu olarak genel sağlık sigortası kapsamına alındı.



Yaklaşık 5,5 milyon insan bu kararla hiç yoktan yere borçlu çıkarıldı.

Hükümet her defasında saÄŸlık alanında yapılan reformları dile getiriyor. Tüm vatandaÅŸların koÅŸulsuz ÅŸartsız devlet hastanelerinde muayene olabileceÄŸini söylüyor. Fakat tüm bunlar yaÅŸanırken sosyal güvenlik kurumunun çalışma sisteminde hiç bahsetmiyor. Sigortalı olmayan vatandaÅŸları kapsayan ve kiÅŸinin izni olmadan bizzat devlet tarafından iÅŸsiz kalan vatandaÅŸlara uygulanmaya baÅŸlanan GSS,(Genel SaÄŸlık Sigortası) milyonlarca vatandaşı maÄŸdur ediyor. Sosyal Güvenlik Reformu adı altında saÄŸlıkta dönüÅŸüm yapıldığını her fırsatta vurgulayan hükümetin, vatandaşın durumundan ne kadar haberdar olduÄŸunu gözler önüne seren bu uygulama, vatandaÅŸlardan gelen tepkilere raÄŸmen durdurulmuyor.

Haberiniz Olmadan Sigorta Yapıyorlar

Gazetemiz okurlarından Ekrem B. Genel SaÄŸlık Sigortasından nasıl maÄŸdur olduÄŸunu ve yaÅŸadığı sıkıntıları tüm detaylarıyla gazetemize anlattı. Ekrem B. “https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/ linkinden siteye giriÅŸ yaptım. AraÅŸtırmalarım sonrasında Türkiye’de her vatandaÅŸ zorunlu saÄŸlık sigortası olmak zorundaymış. Bunu öÄŸrendim. EÄŸer çalışıyor veya babasından dolayı sigortalı ise onlar SGK tarafından sigortalı sayılıyorlar. SGK Sigortasız her insanı da hiçbir bilgilendirme yapmadan otomatik olarak sigortalı yapıyor ve borçlandırıyor” dedi.

3 bin 500 TL borcum çıktı

“ÖÄŸrenciler, iÅŸsiz kalmışların hepsi bu statüde” diyen Ekrem. B, “Birde bir kere sizi bu sigorta kapsamına almışlar ise siz baÅŸvurana kadar sizi borçlandırmaya devam ediyorlar. Mesela ben 2013’de 1ay iÅŸsiz kaldım. Beni o tarihte bilgim dışında Genel SaÄŸlık sigortasına aylık 140 lira gibi bir ücret karşılığında kaydetmiÅŸler. Ben tekrar sigortalı durumuna geldiÄŸimde de kesmemiÅŸler bunu. Åžuan görünen borcum 3500 lira civarı. Anlayacağınız iÅŸsiz kalan bir vatandaşın ülkede nefes almasının aylık vergisi 140 lira…” ifadelerini kullandı.

VatandaÅŸ Tepkili

MaÄŸdur vatandaÅŸ sosyal medya ve ilgili mercilerde tepkilerini her fırsatta dile getirerek oluÅŸan maÄŸduriyetin giderilmesi talebinde bulunsa da, yetkililer göreceli iyileÅŸtirmeler, tutarsız af söylemleri dışında herhangi bir adım atmıyor. Hükümetin konuya kayıtsız kaldığı her gün, sigortası olmayan iÅŸsiz vatandaÅŸların, öÄŸrencilerin ve ev hanımlarının borçları katlanarak artıyor. GSS affı iddiaları halk tarafından inandırıcı bulunmazken, sorunun kökten çözümü için adım atılması bekleniyor. Ä°ÅŸsizliÄŸin giderek artığı ve ekonominin bilinmeyen bir çıkmaza girdiÄŸi Türkiye’de, geçim derdine düÅŸen vatandaşın tüm bunlar yetmezmiÅŸ gibi bir de bu tür problemlerle karşı karşıya kalması, toplumsal dinamikleri tetikliyor. Vatandaşın hükümetten talebi ise biran önce bu soruna kalıcı bir çözüm bulması.

Halil KiÅŸeçok

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.