Sosyal Medya

Güncel

Kılıçdaroğlu: Torpil dünyanın en rezil işidir

Türkiye'nin en temel sorununun işsizlik olduğunu belirten CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, torpille yapılan işe alımlara da sert çıkarak, "Torpil dünyanın en rezil işidir." ifadelerini kullandı



CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, "Torpil dünyanın en rezil iÅŸidir. Bir kiÅŸinin elindeki hakkı çalmak demektir. Bir kiÅŸinin bilgisini, birikimini çalmak demektir. Dolayısıyla torpilin tüm devlet yönetiminden kaldırmamız, çıkarmamız gerekiyor" dedi.

KılıçdaroÄŸlu, "GeleceÄŸi birlikte kuruyoruz" buluÅŸmaları kapsamında, ODTÜ ViÅŸnelik Tesisleri'nde iÅŸsiz olduÄŸu belirtilen gençlerle bir araya geldi.

Basına kapalı gerçekleÅŸen görüÅŸmenin ardından açıklamada bulunan KılıçdaroÄŸlu, Türkiye'nin en temel sorununun genç iÅŸsizlik olduÄŸunu söyledi.

Toplantının en önemli cümlesinin, "Ne tuhaf bir dünya, iÅŸsiz kalmak için eÄŸitim almak gerekiyor" olduÄŸunu belirten KılıçdaroÄŸlu, anne ve babaların çocuklarının daha iyi yetiÅŸmesi, iyi bir yaÅŸam standardı yakalaması için çabaladığını ifade etti.

Gençlerin, kendilerine aktardığı sorunları sıralayan KılıçdaroÄŸlu, sendikalı olmak istedikleri için iÅŸten çıkarılanlara Hükümetin ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın sahip çıkması gerektiÄŸini kaydetti.

Atama bekleyen öÄŸretmenlerin, kendi iÅŸlerini yapmak istediÄŸini dile getiren KılıçdaroÄŸlu, öÄŸretmenlerin, "Okullar, öÄŸrenciler var, biz de varız, neden bir araya gelemiyoruz?" dediklerini aktardı.

Genç giriÅŸimcilik için Avrupa BirliÄŸi'nde hangi programlar uygulanıyorsa, Türkiye'de de onların uygulanması gerektiÄŸine iÅŸaret eden KılıçdaroÄŸlu, gençlerin çalışmasını teÅŸvik edici adımların atılmasını istedi.

Ä°ÅŸsizlerin, KPSS sınavlarında, branÅŸlaÅŸmaya gidilmesi talebinin olduÄŸunu aktaran KılıçdaroÄŸlu, Ä°ÅŸsizlik Sigortası Fonu'nun, iÅŸsizliÄŸin azaltılması için kullanılması gerektiÄŸini kaydetti.

Tarımda ürünlerinin karşılığını alamadıkları için kırsaldan, kentlere gelen gençlerin, iÅŸ bulamadığını belirten KılıçdaroÄŸlu, özel sektörde asgari ücretle çalışanların primlerinin asgari ücret üzerinden yatırılmasına raÄŸmen, aradaki farkların elden ödendiÄŸine dikkat çekti.

Gençlerin, TÜÄ°K'in iÅŸsizlik verilerini gerçekçi bulmadığını ve bu oranların daha yüksek olduÄŸuna inandığını ileri süren KılıçdaroÄŸlu, master ve doktora yapanlara, üniversitelerde kadro verilmesi talebini aktardı.

"DEVLET EŞİT YAKLAŞMALI"

Gençlerin en çok "torpil" konusundan ÅŸikayetçi olduÄŸunu kaydeden KılıçdaroÄŸlu, "Kamuya eleman alınırken siyasal görüÅŸ, köken ve inanç ayrımı kesinlikle yapılmamalıdır. Devlet herkese eÅŸit mesafede yaklaÅŸmalıdır. Bilgisiyle, birikimiyle kendisini kanıtlayan kiÅŸi devlette memur olmalıdır" dedi.

KılıçdaroÄŸlu, kamuda çalışanların emekli aylıklarının çok düÅŸük olduÄŸunu savunarak, emekli aylıklarının düzenlenmesi durumunda birçok kiÅŸinin emekli olabileceÄŸine iÅŸaret etti.

Hükümetin, yabancıların istihdamına iliÅŸkin kanun tasarısını Meclis'e getirdiÄŸini ileri süren KılıçdaroÄŸlu, iÅŸsizlerin, "bu tasarının geri çekilmesini" istediÄŸini söyledi.

Toplantıya katılanlardan bir mühendisin, "Geçici iÅŸçi olmak için Orman Ä°daresi'ne yaptığı baÅŸvurunun reddedildiÄŸini" anlatan KılıçdaroÄŸlu, üniversitede okurken burs alanların, kredi borçlarını iÅŸsizlik nedeniyle ödeyemediklerini kaydetti.

Üretmeyen bir Türkiye'nin iÅŸsizlik sorununu çözemeyeceÄŸini ifade eden KılıçdaroÄŸlu, gençlerin taleplerini seçim bildirgelerine koyacaklarını, gençlerin iÅŸ bulabilmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini dile getirdi.

"BUNU HANGÄ° VÄ°CDAN KALDIRIR"

KılıçdaroÄŸlu, açıklamasının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, "KPSS'siz devlet memurluÄŸuna atanma" iddialarına iliÅŸkin sorusu üzerine KılıçdaroÄŸlu, gençlerin toplantı sırasında, KPSS'deki haksızlıkları anlatmak için çok somut örnekler verdiÄŸini aktardı. KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°sim bazında, babasının yaptığı görevi de verdiler. Ama onu burada tartışma konusu yapmadık. Neden yapmadık onu da söyleyeyim; Torpil dünyanın en rezil iÅŸidir. Bir kiÅŸinin elindeki hakkı çalmak demektir. Bir kiÅŸinin bilgisini, birikimini çalmak demektir. Dolayısıyla torpilin tüm devlet yönetiminden kaldırmamız, çıkarmamız gerekiyor. DüÅŸünün birisi üniversiteyi bitiriyor, yetmiyor kursa gidiyor, ayrı bir kurs görüyor KPSS'de baÅŸarılı olmak için sonra sınava giriyor atama bekliyor ama yanındaki komÅŸusunun kızı, oÄŸlu hiçbir sınava girmeden doÄŸrudan doÄŸruya atanmış oluyor. Nereye? Devlette bir göreve. Bunu hangi vicdan kaldırır? Hangi ahlak ölçüsü kaldırır. Åžimdi, 'KPSS'yi kaldıracağız.' Zaten yandaÅŸlarınız için büyük ölçüde kaldırmışsınız. Ama yandaÅŸ olmayan, torpili olmayan, hak arayan, bilgisine, birikimine güvenen insanların önüne neden engel koyuyorsunuz. Belli alanlar istismar ediliyor. O istismardan yararlanarak yandaÅŸlara belli imkanlar saÄŸlanıyor. Buna istisnai memuriyet deniyor."

Ä°stisnai memuriyetin, sınava girmeden devlette bir yere gelmek olduÄŸunun altını çizen KılıçdaroÄŸlu, "Nedir? Büyükelçi. Bir sanatçıyı, bir yazarı herhangi bir ülkeye büyükelçi olarak atayabilirsiniz. 'O Türkiye'yi en iyi temsil eder' diye. Peki, devlete sıradan bir memur olmak, herkes sınava girerken onun ne ayrıcalığı var, sınava girmeden atanıyor. Buna hepimizin isyan etmesi lazım" dedi.

"Ä°Åž VEREMÄ°YORSANIZ NÄ°YE HÜKÜMET OLDUNUZ"

Gençlerin güzel bir gelecek beklentisi, umudu bulunduÄŸunu da vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

 "GeleceÄŸin beklentisini, umudun üzerine inÅŸa etmek için iÅŸ olanağı yaratmak lazım. Siz kendi çocuklarınıza iÅŸ bulamıyorsunuz, yabancılar için yasa getiriyorsunuz, 'ben onlara iÅŸ vereceÄŸim' diye. Hani meÅŸhur bir söz vardır, 'ayranı yok içmeye...' diye. Devamını söylemiyorum, aynen o tabloyu yaşıyoruz biz. Gençler üniversiteyi bitirmiÅŸ, iÅŸ arıyor, iÅŸ vermiyorsunuz. DüÅŸünün mühendis, 6 aylık geçici iÅŸ, fidan dikecek, 6 ay. Dilekçe veriyor, 'ben çalışacağım' diyor, 'hayır sen üniversite mezunusun, bu iÅŸi yapamazsın.' Niye yapamaz? Altı aylık süre için bile siz bir mühendise, iÅŸ veremiyorsanız, iÅŸ yaratamıyorsanız o zaman niye hükümet oldunuz siz? Bu soruyu hepimizin sorması lazım." 

Ankara Cumhuriyet BaÅŸsavcılığının, KPSS'deki usulsüzlük iddialarına iliÅŸkin yürüttüÄŸü soruÅŸturmanın sorulması üzerine de KılıçdaroÄŸlu, "O sınav sorularının çalındığını da biliyoruz, üniversite sınav sorularının çalındığını da biliyoruz" ifadesini kullandı. "Bir kiÅŸinin, Hayati Yazıcı Bey'e mail attığını, sınavlarda torpil istediÄŸini de ben bir ara açıklamıştım, onu da çok iyi biliyoruz" diyen KılıçdaroÄŸlu, siyaset, ahlak üzerine inÅŸa edildiÄŸinde bütün sorunların aşılacağını söyledi.

"TOPLUMU ÇÜRÜTMENÄ°N TEMEL ÖÄžESÄ°"

Herkese eÅŸit yaklaÅŸmanın ahlaklı olduÄŸunu belirten KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu: Ahlak nedir? Birisinin bilgisi ve birikimi bir diÄŸerinden daha fazlaysa tercihinizi ahlaktan yana, bilgisi, birikimi daha fazla olandan yana yaparsanız. Ama siz ne yapıyorsunuz? Siyasette ahlakı çöp sepetine atıyorsunuz, torpili öne çıkarıp, yandaşınızı sınavsız iÅŸe alıyorsunuz, sonrada kalkıyorsunuz, 'ben bu ülkeye demokrasiyi getirdim, biz ahlaklıyız, biz dindarız, biz inançlıyız...' Onların hiç birisi doÄŸru deÄŸil. Ä°nançlı insan bunu yapmaz. Dindar insan bunu yapmaz. Ahlaklı, insana saygı duyan insan bunu yapmaz. Torpil bir toplumu çürütmenin temel ögelerinden birisidir. Bir toplumda yurttaÅŸlar arasında güvensizlik yaratmanın temel ögelerinden birisidir. Siyasete duyulan güvenin sarsılmasına yol açan temel ögelerden biridir.

AK Parti'ye yakın bazı iÅŸadamlarıyla akÅŸam yemeÄŸinde bir araya geldiÄŸi yönündeki haberlerin hatırlatılarak, toplantıda nelerin konuÅŸulduÄŸunun sorulması üzerine ise KılıçdaroÄŸlu, "Ä°ÅŸadamları neden söz ederler? Ekonomiden söz ederler, ekonominin ne kadar kötü gittiÄŸinden söz ederler, kaygılarından söz ederler. Biz onları dinledik, hak verdik" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.