Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yermuk'un yüzde 70'i IŞİD'in elinde

Suriye'nin başkenti Şam yakınlarında olan ve Filistinli mültecilerin bulunduğu Yermuk kampının yüzde 70'i IŞİD gruplarının kontrolüne geçti



IŞİD, Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) baÄŸlı muhalif gruplardan Eknaf Beyt el-Makdis birliÄŸiyle 3 gündür devam eden çatışmalarının ardından Yermuk mülteci kampının yüzde 70’ini ele gecirdiÄŸi belirtildi.

IŞİD, 3 gün önce bazı muhalif güçlerin rejimle AteÅŸkes anlaÅŸması yaparak Yermuk mülteci kampını rejime teslim edeceÄŸi iddiasıyla Åžam ÅŸehrinin güneyinde bulunan kampa saldırarak büyük bir kısmını ele geçirmiÅŸti. Muhalif güçleriyle çatışmaların ÅŸiddetlenmesinin ardından kamptan çekilen IŞİD grupları, PerÅŸembe günü sabah saatlerinde kampa geri dönmüÅŸtü. Nusra Cephesinin de Yermuk’teki çatışmalara katılıp IŞİD gruplarına destek verdiÄŸi bildirildi. Rejim güçleri dün sabah kamptaki savaÅŸan grupları hedefleyerek kampa füze yaÄŸdırmıştı.

Durum böyleyken, Yermuk’ta kalan 18 bin mülteci ciddi sıkıntılar yaşıyor. 3 yıldır rejim güçleri tarafından uygulanan abluka ve arada sırada elevlenen çatışmaların nedeniyle insani yardımları alamayan mültecilerden çok sayıda kiÅŸinin açlıktan hayatını kaybettiÄŸi belirtildi.

ABD YERMÜK'TEKÄ° SALDIRILARI KINADI

Öte yandan, ABD, DışiÅŸleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Yermuk’taki saldırıları kınadı. Açıklamada, “ABD, hem Esad rejimi hem de ÅŸiddet yanlısı aşırı gruplardan acı çekmeye devam eden Suriyeli halkına dönük bu haftaki saldırıları ÅŸiddetle kınıyor” denildi.

Açıklamada, ÅŸu ifadeler yer verildi: “Bu trajik saldırılar, savaşın Suriyeli siviller üzerindeki korkunç etkisini gösteriyor ve savaşı sona erdirmek ve Suriye halkının acılarını dindirmek için siyasi bir çözüme ihtiyaç olduÄŸunu bir kez daha teyit ediyor. ABD, (Suriye’de savaÅŸan) tüm güçlerin, siviller üzerindeki kanunsuz saldırılarını sonlandırması ve uluslararası hukuka riayet etmelerini tekrar ediyor. Sivillere yönelik bu saldırıları ve diÄŸer zulümleri iÅŸleyenler hesap vermelidir”.

HAMAS: ÇATIÅžMALAR BÄ°R AN ÖNCE DURDURULMALI

Hamas, Suriye'nin baÅŸkenti Åžam'da, Filistinli mültecilerin kaldığı Yermuk Kampı'ndaki çatışmalara derhal son verilmesi çaÄŸrısında bulundu.

Hamas Siyasi Büro BaÅŸkan Yardımcısı Ä°smail Heniyye, yaptığı yazılı açıklamada, Yermuk Mülteci Kampı'ndaki geliÅŸmeleri dikkatle takip ettiklerini belirterek, kampın, Suriye'deki iç ihtilafların dışında tutulması gerektiÄŸini kaydetti. Bölgedeki Filistinlilerden, Suriye'deki çatışmalardan uzak durmalarını da isteyen Heniyye, "Yermuk'ta akan kan bir an önce durdurulmalı" ifadesini kullandı. 

Öte yandan Hamas Siyasi Büro üyesi Ä°zzet Rışk, yaptığı yazılı açıklamada, Yermuk sakinlerini hedef alan saldırıları kınadıklarını belirtti. Rışk, Filistin yönetimi ve uluslararası toplumun, Yermuk'taki Filistinli mültecilerin korunması ve kampa yönelik ablukanın kaldırılması için derhal harekete geçmesi gerektiÄŸini kaydetti.

IŞİD, çarÅŸamba günü Yermuk Mülteci Kampı'na girerek muhalif gruplardan Eknaf Beyt el-Makdis güçleriyle çatışmıştı. Ä°ki taraftan da yaralananların olduÄŸu çatışmalar nedeniyle kamptaki insani durum daha da kötüleÅŸmiÅŸti. 

BaÅŸkent Åžam'ın güneyinde yer alan ve çoÄŸunlukla Filistinlilerin kaldığı Yermuk mülteci kampı 3 yıldan bu yana rejim güçlerinin kuÅŸatması altında bulunuyor. KuÅŸatma ve insani yardımların bölgeye ulaÅŸamaması nedeniyle kampta çok sayıda kiÅŸi açlıktan hayatını kaybetmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.