Sosyal Medya

Kültür Sanat

Osmanlı Ordusu'na ait savaş devesi fosili

Bilim insanlarının Avusturya'da keşfettiği 17'inci yüzyıldan kalma hayvan iskeletinin, Osmanlı Ordusu'na ait bir savaş devesi olduğu anlaşıldı. İskelet ilk keşfedildiğinde at veya inek zannedilmişti.



Ä°kinci Viyana KuÅŸatması'nın ardından Osmanlı Ordusu'nun geride bıraktığı düÅŸünülen inek veya ata ait iskeletin, aslında bir savaÅŸ devesi olduÄŸu anlaşıldı.

PLOS One dergisinde yayımlanan araÅŸtırmada, savaÅŸ devesi iskeletinin Orta Avrupa'da bulunan ilk örnek olduÄŸu belirtildi. DNA analizleri ise hayvanın iki hörgüçlü ile tek hörgüçlü deve melezi olduÄŸunu gösterdi.

BBC'de yer alan bilgiye göre, deve 1683'teki kuÅŸatmanın ardından geride bırakıldı veya Tulln kentinde satıldı. Osmanlı Ordusu'nda savaÅŸ develerinin çok sayıda bulunduÄŸu belirtilirken, iskeletteki kemik bozuklukları deveye koÅŸum takımı giydirildiÄŸine iÅŸaret etti.

Kemikleri bir alışveriÅŸ merkezi inÅŸası esnasında kazı yaparken bulunan savaÅŸ devesi, Viyana Veterinerlik Üniversitesi'nden Dr. Alfred Galik tarafından 'arkeoloji ve zooloji hazinesi olarak' tanımlandı.

BBC'ye bilgi veren Galik, doldurulmuÅŸ bir kilerde tespit edilen iskeleti ilk önce büyükbaÅŸ hayvana benzettiklerini, ardından boyun omuru sebebiyle at olduÄŸunu düÅŸündüklerini söyledi.

Ä°skeletin tamamı ortaya çıkınca, Avrupa'da bugüne kadar bulunmuÅŸ en eksiksiz savaÅŸ devesi de gün yüzüne çıktı. Osmanlı Ordusu'na ait savaÅŸ devesinin öncesindeki tek ve eksik fosiller, Roma dönemine aitti.

 

Savaş devesinin kafatası.
[FotoÄŸraf: Dr. Alfred Galik]

 

Melez ve savaÅŸçı

Galik ve meslektaÅŸları iskeletin DNA'sı üzerinde yaptıkları analizlerin ardından devenin çift ve tek hörgüçlü anne ve babadan geldiÄŸini tespit etti. Melez develer, daha büyük, ağır ve kontrol etmesi kolay olduÄŸu için yüzyıllar önce ordularda öne çıkmaya baÅŸladı.

Osmanlı-Avusturya savaÅŸlarında kullanıldığı düÅŸünülen devenin, ömrü boyunca iyi bakıldığı anlaşıldı. Devenin, Osmanlı'nın ele geçirmediÄŸi Tulln kasabasında bulunması, kuÅŸatmanın ardından satılmış olabileceÄŸi düÅŸüncesini doÄŸurdu.

Kaynak: BBC ve Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.