Sosyal Medya

Güncel

Erdoğan: Tahammül etmek mümkün değil

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemen'e müdahaleye desteğini yineleyip İran'ı eleştirdi, "İran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Buna müsaade edilebilir mi? Bu durum bizi ve Körfez ülkelerini rahatsız ediyor" dedi.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, FildiÅŸi Sahili Devlet BaÅŸkanı Vattara ile basın toplantısında Yemen operasyonuyla ilgili soruları yanıtladı. Ä°ran destekli Husilerin ülkedeki ilerleyiÅŸi için "Yemen'deki geliÅŸmeler tahammül sınırlarını zorlamaya baÅŸladı" diyen ErdoÄŸan, "Ä°ran bölgeyi adeta domine etmeye çalışmaktadır. Bu durum bizi, Körfez ülkelerini rahatsız etmeye baÅŸlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün deÄŸil." dedi.

CumhurbaÅŸkanı, Nisan'ın ilk haftası ziyaret etmeyi planladığı Ä°ran'n Suriye ve Irak'taki çatışmalara da katılmasına da tepki gösterip, ÅŸunları söyledi:

"Yemen'de Husilerin yaptıkları sadece mezhepsel bir çatışmadır. Bu adeta Åžia- Sünni çatışmaya dönüÅŸtü. Biz böyle bir ÅŸeye asla olumlu bakmayız. Yemen kendi içinde bir bölünmeye doÄŸru gidiyor. Biz Yemen halkının tamamına kardeÅŸimiz olarak bakıyoruz. Åžu an askeri konuda bir ÅŸey söylemiyorum. Ancak lojistik olarak her türlü desteÄŸe vermeye hazırız. Bugüne kadar bölgede olan geliÅŸmeler tahammül sınırlarını zorlamaya baÅŸladı. Ä°ran bölgeyi kendine domine etmenin gayreti içerisinde. Buna müsaade edilebilir mi? Ä°ran'ın yaptığı bizi rahatsız etmiÅŸtir. Ä°ran'ın bunu görmesi lazım. Irak'a bakın. Bir taraftan DEAÅž'la uÄŸraşılıyor diÄŸer bir taraftan Ä°ran'ın oraya gönderdiÄŸi Devrim Muhafızlarıyla. Ä°ran'ın Yemen'den, Suriye'den ve Irak'tan artık oralarda hangi güçleri varsa onları çekmesi lazım. Bu ülkelerin toprak bütünlüÄŸüne saygı göstermesi lazım."

"Lojistik desteÄŸi deÄŸerlendirebiliriz"

ErdoÄŸan bu açıklamanın öncesinde France 24 kanalının sorularını yanıtladı. CumhurbaÅŸkanı, Suudi Arabistan öncülüÄŸünde Mısır ve Körfez ülkelerinin Yemen’e operasyonunu da desteklediklerini açıklarken, “Åžu andaki devam eden operasyonların Yemen'in geleceÄŸi açısından önemli olduÄŸunu düÅŸünüyorum. Ve biz bu siyasi desteÄŸimizi veriyoruz, vereceÄŸiz. Bunun daha sonra lojistik anlamda da deÄŸerlendirmelerini yapıp, lojistik anlamda da üzerimize düÅŸen olursa bunları da yapma imkanımız olabilir"dedi.

"Olay adeta bir Åžia-Sünni meselesine dönüÅŸmüÅŸtür" diyen ErdoÄŸan, bunun kimse tarafından 'arzu edilmediÄŸini' belirtti. CumhurbaÅŸkanı Ä°ran'a da çaÄŸrı yaparak, "Bu durumun bir an önce bence Ä°ran tarafından ve Husilerle onlara destek veren terör örgütleri tarafından geri çekilmenin yapılıp Yemen kendi iradesiyle yönetilir hale getirilmelidir" diye konuÅŸtu.

CumhurbaÅŸkanı, Ä°ran'ın Irak'taki rolünü de eleÅŸtirdi.  “Ä°ran DEAÅž’ı (IŞİD) bölgeden çıkarmak istiyor ama yerini kendisi alma peÅŸinde” diyen ErdoÄŸan, Ä°ran'ın amacının Irak'taki nüfuzunu artırmak olduÄŸunu söylerken, koalisyonun IŞİD'e karşı hava saldırılarının de tek başına yetersiz olduÄŸunu belirtti. 

CumhurbaÅŸkanı çözüm süreciyle ilgili soruya da "Kuzey Ä°rlanda örneÄŸinde olduÄŸu gibi PKK ile çatışmaları sonlandırmak istiyoruz" dedi. 

Kaynak: France 24

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.