Sosyal Medya

Coğrafyamız

Yemen'de ölü sayısı 127'ye yükseldi

Başkent Sana'da, Şii Husilerin toplandığı iki camiye düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 127'ye, yaralı sayısı ise 345'e yükseldi. İntihar saldırılarını IŞİD üstlendi.



Reuters'in verdiÄŸi bilgiye göre örgüt Twitter üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıları üstlendi.

Saldırılar baÅŸkent Sana'nın en büyük camilerinden olan HaÅŸuÅŸ ve Bedir camilerinde, Cuma namazı için toplanıldığı sırada gerçekleÅŸti.

İntihar saldırılarında 127 kişi hayatını kaybederken, 345 kişi de yaralandı.

Görgü tanıkları, iki camide üç ayrı patlamanın meydana geldiÄŸini aktardı.

Sana Husilerin elinde

Yemen'de Ä°ran destekli Åžii Husiler, 4 aydan uzun bir süredir baÅŸkent Sana'yı elinde bulunduruyor. Hükümet ile baÅŸkente giren Husiler arasında 21 Eylül 2014'te "Barış ve Ulusal Ortaklık AnlaÅŸması" imzalanmıştı.

Yemen ordusu ile Husiler arasındaki çatışmalar ülkede karışıklık çıkarırken, diyalog görüÅŸmelerinin kilit ismi CumhurbaÅŸkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in 17 Ocak'ta kaçırılmasıyla gerilim iyice tırmandı.

Husiler bunun ardından CumhurbaÅŸkanlığı Sarayı ile Hadi'nin Sittin Caddesi'ndeki konutuna saldırdı. Çatışmalarda 9 kiÅŸi öldü, 80 kiÅŸi yaralandı.

CumhurbaÅŸkanı Abdrabbu Mansur Hadi ve BaÅŸbakan Halit Bahhah’ın hükümeti, Husilerin ülkeyi silah baskısıyla otorite altında tutmasını protesto ederek eÅŸ zamanlı istifa ettiÄŸini açıklamıştı. Ancak parlamento toplanamadığı için istifalar hiçbir zaman resmileÅŸmedi.

Parlamento feshedildi

Husiler, geçtiÄŸimiz ay parlamentoyu feshedip yerine 551 üyeden oluÅŸan, ülkeyi yönetecek Geçici Ulusal Konsey'i kurduÄŸunu ilan etmiÅŸti. Buna göre Konsey, 5 kiÅŸiden oluÅŸan BaÅŸkanlık Konseyi'ni seçecek. BaÅŸkanlık Konseyi ise yeni cumhurbaÅŸkanını belirleyecek.

Yemen’de eski devlet baÅŸkanı Ali Abdullah Salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

Güneyde ayrılıkçı Güney Hareketi, Yemen ordusuyla çatışıyor. Kuzeyde ise Ä°ran'ın desteÄŸini alan Åžii Husiler sık sık Sünni aÅŸiretler ve orduyla çatışıyor.

El Kaide ise güçlü olduÄŸu birçok bölgede üslerini Yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doÄŸalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeyeçalışıyor. Hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor; bu nedenle ülkede sık sık doÄŸalgaz ve petrol arzında sorunlar yaÅŸanıyor.

Yemen'de açlık sınırında yaÅŸayan insan sayısı ise 10 milyona yaklaÅŸmış durumda.

 

Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.