Sosyal Medya

Güncel

Yabancılara iş imkanı daraltılıyor

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu tasarıyı bazı değişikliklerle kabul etti.



Yabancı Ä°stihdamı Kanunu Tasarısı'ndaki Bakanlar Kurulu'nun, ülke menfaatlerinin gerektirdiÄŸi hallerde sadece Türk vatandaÅŸlarına hasredilen iÅŸ ve mesleklerin yabancılar tarafından icrasına izin verme yetkisi kaldırıldı. 

TBMM SaÄŸlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Ä°ÅŸler Komisyonu, Yabancı Ä°stihdamı Kanunu Tasarısı'nı bazı deÄŸiÅŸikliklerle kabul etti.

Yabancı Ä°stihdam Politikası Danışma Kurulu'nun yapısına iliÅŸkin madde üzerinde verilen ortak önergeye göre, kurulda ilgili bakanlık bürokratlarının yanı sıra Türk-Ä°ÅŸ, TÄ°SK, Hak-Ä°ÅŸ, DÄ°SK ve kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları da yer alacak.

Bakanlar Kurulu'nun yetkilerini belirleyen 16. madde üzerinde de iktidar ve muhalefet ortak önerge verdi. Kabul edilen önergeyle Bakanlar Kurulu'nun, ülke menfaatlerinin gerektirdiÄŸi hallerde, sadece Türk vatandaÅŸlarına hasredilen iÅŸ ve mesleklerin yabancılar tarafından icrasına izin verme yetkisi tasarı metninden çıkarıldı.

Kabul edilen baÅŸka bir önergeye göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çalışma izni alan yabancı uyruklu meslek mensupları meslek odalarına geçici üye olarak kaydolacak. 

Belli ÅŸartları taşıyan yabancılara, çalışma izni baÅŸvurusunun reddedileceÄŸi haller için çalışma izni istisnası getiren düzenleme de tasarıdan çıkarıldı.

"MARMARAY EKÄ°BÄ° TASI TARAÄžI TOPLAYIP GÄ°TTÄ°"

Yabancı mühendis ve mimarların Türkiye'de mesleÄŸini icrasına iliÅŸkin esasları düzenleyen maddeye CHP Mersin Milletvekili AytuÄŸ Atıcı itiraz etti. Atıcı, YÖK tarafından tanınan yükseköÄŸretim kurumundan mezun olan yabancı mimar ve mühendislerin, TMMOB'un vereceÄŸi yeterlilik ÅŸartıyla çalışmasına izin verecek düzenleme yapılmasını istedi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu kapsamdaki yabancılar için daha önce YÖK'ün denklik ÅŸartı nedeniyle yabancı firmalar tarafından üstlenilen projelerde sorunlar yaÅŸandığını söyledi. 

Yabancı üstlenicilerin nükleer santral ve Marmaray gibi büyük projelere ekipleriyle birlikte geldiÄŸine dikkati çeken Çelik, "Marmaray’da gelen teknik ekip, denklik sorununa takıldı ve YÖK'ün Türkçe sınavı 8 ayda yapabileceÄŸini belirtmesi üzerine tası tarağı toplayıp gittiler" diye konuÅŸtu.

Tartışmaların ardından iktidar tarafından madde üzerinde yabancı mühendis ve mimarların Türkiye'de mesleklerini icra etme koÅŸulları daraltıldı. Buna göre, yabancı mühendis ve mimarlar, proje bazlı veya geçici süreyle çalışma izni alarak mesleklerini icra edebilecek.

Tasarının cezai hükümlerinde de deÄŸiÅŸiklik yapılarak, asgari ücretin belli oranlarında verilmesi öngörülen cezalar belli miktara baÄŸlandı. Buna göre bildirim yükümlülüÄŸünü yerine getirmeden çalışan yabancıya ve yabancı çalıştıran iÅŸverene 400 lira, çalışma izni olmadan bir iÅŸverene baÄŸlı çalışan yabancıya 2 bin 400 lira, bağımsız çalışan yabancıya 4 bin 800 lira, yabancı çalıştıran iÅŸverene veya vekiline her bir yabancı için 6 bin lira para cezası verilecek. 

Kabul edilen baÅŸka bir ortak önergeye göre kendi ülke mevzuatına göre mesleÄŸini uygulamasında engel hali olan yabancıların çalışma izni baÅŸvuruları reddedilecek. 

Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde SözleÅŸmeli SaÄŸlık Personeli Çalıştırılmasına Dair Kanun'da da deÄŸiÅŸiklik yapıldı. Önergeyle, yabancıların bu tür yerlerde çalıştırılması, Türk vatandaÅŸlarının o kadro için talebinin bulunmaması ÅŸartına baÄŸlandı.

CHP Mersin Milletvekili AytuÄŸ Atıcı ve MHP Samsun Milletvekili Cemalettin ÅžimÅŸek, çalışma izninin belli ÅŸartlardaki yabancılara istisnai olarak verilmesini düzenleyen maddenin tasarı metninden çıkarılması önergesi verdi. 

Atıcı, uluslararası koruma baÅŸvurusu sahibi, ÅŸartlı mülteci, geçici koruma saÄŸlanan veya vatansızlara istisnai çalışma izni verilmesine iliÅŸkin düzenlemenin Suriyeli sığınmacılar için getirildiÄŸini öne sürdü. Bu düzenlemenin Suriyeli sığınmacıları tanımladığını ifade eden Atıcı, "Yasa Suriye’den gelenleri geri göndermek istemediÄŸinizin kanıtıdır. Herkes kendi vatanında mutludur. Bizim yapacağımız, onları memleketlerine saÄŸ salim ve mutlu ÅŸekilde göndermektir" dedi. 

MHP Mersin Milletvekili Ali Öz de yaklaşık 2 milyon Suriyeli sığınmacıya çalışma izni verilmesi halinde Türk vatandaşı olan üniversite mezunlarının iÅŸ bulamayacağı ve iÅŸsizlik oranının artacağı endiÅŸesi taşıdıklarını söyledi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik ise "Tasarının Suriyeliler ile hiç alakası yok. Genel düzenlemedir. Bugün Suriyeliler, dün Iraklılar idi, yarın baÅŸkası olabilir" diye konuÅŸtu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.