Sosyal Medya

Ekonomi

Avrupa TANAP için harekete geçti!

Enerji politikalarında oyunun kuralını yeniden yazacak olan TANAP, AB’nin aklını başından aldı. AB Komisyonu, Türkiye’nin doğal bir enerji köprüsü ve merkezi olduğunu resmen deklare etti. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Sefcovic, “TANAP ve Güney Gaz Koridoru projeleriyle Avrupa’nın ihtiyacı olan gaz, güvenli bir şekilde taşınacak, proje bu açıdan çok önemli ve Avrupa Birliği için çok kritik” dedi.



Cumhuriyet tarihinin en büyük doÄŸalgaz boru hattı projesinin temellerinin atıldığı TANAP, ÅŸimdiden Avrupa BirliÄŸi'nin (AB) ilgi odağı oldu. TANAP'taki geliÅŸmelere paralel olarak bu yarışta geri kalmak istemeyen AB'den peÅŸi sıra hamleler gelmeye baÅŸladı. Ukrayna krizi yüzünden her fırsatta gaz vanasını kapatacağını açıklayan Viladimir Putin faktörüne karşı, TANAP, Avrupa için adeta can simidi olacak.

ENERJÄ° DÄ°YALOÄžU BAÅžLATILDI

Avrupa BirliÄŸi, "Yüksek Düzeyli Enerji DiyaloÄŸu" için Türkiye'nin kapısını çaldı. Tarafların iliÅŸkileri açısından kilit önem taşıyan enerji konusunda iÅŸbirliÄŸinin geliÅŸtirilmesine karar verildiÄŸi belirtilen ortak deklarasyonda "Türkiye ve AB, enerji tedarik kaynaklarını güvence altına almaya, çeÅŸitlendirmeye ve rekabetçi enerji pazarları oluÅŸturmaya yönelik daha fazla iÅŸbirliÄŸi için çaba gösterecekleri" ifadesine yer verildi.

PROJE AB Ä°ÇÄ°N ÇOK KRÄ°TÄ°K

Enerji BirliÄŸi'nden Sorumlu AB Komisyonu BaÅŸkan Yardımcısı Maros Sefcovic, TANAP'ın Avrupa BirliÄŸi için çok kritik olduÄŸunu söyledi. Sefcovic, ÅŸunları dedi: "TANAP ve Güney Gaz Koridoru projeleriyle Avrupa'nın ihtiyacı olan gaz, güvenli bir ÅŸekilde taşınacak, proje Avrupa BirliÄŸi için çok kritik. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye projeyi zamanında bitirecek, bu ÅŸevki üç ülkenin cumhurbaÅŸkanlarında da görmek beni heyecanlandırdı."

TÜRKÄ°YE MERKEZ ÜLKE

Türkiye'nin OrtadoÄŸu ve Hazar Bölgesi'ndeki enerji kaynakları ile AB enerji pazarı arasında doÄŸal bir enerji köprüsü olduÄŸu belirtilen açıklamada, Türkiye'nin bu yönde geliÅŸmesinin iki tarafın da menfaatine olacağı kaydedildi. Bu ifadeler, AB enerji politikalarında Türkiye'nin merkez ülkelerden biri olacağı ÅŸeklinde yorumlandı.

BAKAN SEVÄ°YESÄ°NDE KATILIM

Açıklamaya göre, Türkiye ve AB yetkilileri yılda en az bir kez olmak üzere bakan seviyesinde Yüksek Düzeyli Enerji DiyaloÄŸu toplantıları yapma kararı aldı. Bir sonraki toplantıda doÄŸalgaz, elektrik, nükleer enerji, yenilenebilir enerji gibi özellikle BM Ä°klim DeÄŸiÅŸikliÄŸi SözleÅŸmesi Taraflar Konferansı'nın Paris'te gerçekleÅŸtirilecek toplantısına hazırlık mahiyetinde iklim deÄŸiÅŸikliÄŸi konuları ele alınacak.

TANAP VE TÜRK AKIMI'NI BÄ°RBÄ°RÄ°NE KARIÅžTIRMAYIN

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TANAP'ın, AB arz güvenliÄŸi açısından çok önemli olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları söyledi: "Yüksek düzeyde enerji diyaloÄŸu baÅŸlatma çaÄŸrıları oldu, bugün itibarıyla Türkiye bu diyaloÄŸu resmi kanallar ile baÅŸlatıyor. AB'nin Rusya ile problemini çözmeye çalışırken Türkiye ana unsur olmayacak. Türk Akımı da AB için olan bir projedir. Türk Akımı da TANAP yerine geçecek bir proje deÄŸil, TANAP'ta yüzde 30 ortaklığımız var."

DOÄžALGAZ Ä°NDÄ°RÄ°MÄ° CEBE YANSIYACAK

Taner Yıldız, Gazprom'un yaptığı doÄŸalgaz indirim oranına iliÅŸkin, "AnlaÅŸmayı saÄŸlayan biziz. Ä°ndirim alınmıştır, imzalar arkadan gelir" dedi. Ä°ndirimin doÄŸalgaz fiyatlarına ileride yansıyacağını belirten Yıldız, Türkiye'nin zaten AB ülkeleri arasında en ucuz doÄŸalgaz, sanayi ve meskende ise en ucuz elektrik kullanan ilk 5 ülke arasında olduÄŸunu hatırlattı.

AVRUPA KALKINMA BANKASI DA SIRADA

Avrupa Ä°mar ve Kalkınma Bankası Enerji Direktörü Riccardo Puliti, TANAP yatırım yapmak istediklerini ifade ederek, hissedarlardan böyle bir talep geldiÄŸi taktirde finansal destek saÄŸlayabileceklerini söyledi. Güney Gaz Koridoru'nun AB Enerji BirliÄŸi'nin gaz tedarikçilerini ve yollarını çeÅŸitlendirme amaçlarına hizmet ettiÄŸini belirten Puliti, ÅŸöyle konuÅŸtu: "Enerji BirliÄŸi hem gaz rotasını hem de tedarikçilerini çeÅŸitlendirme amacıyla hareket ediyor. Hazar Bölgesi'ndeki ülkelerin gazı bu boru hatlarıyla Avrupa'ya taşınacak. Türkiye üretici ülke Azerbaycan ve tüketici taraf Avrupa arasında bir geçiÅŸ oluÅŸturacak. Güney Gaz Koridoru bu anlamda, Türkiye'nin enerji merkezi olma iddiasını daha da ileriye taşıyacak bir proje."

TANAP'IN GETÄ°RDÄ°KLERÄ°

TANAP ile 1.850 kilometrelik boru hattının, Türkiye'nin en doÄŸusundan batısına yol alarak, 20 kentten, 67 ilçeden, 600 köyden geçmesi planlanıyor. Proje ile Azerbaycan'ın Hazar Denizi'ndeki Åžah Deniz 2 Gaz Sahası ve Hazar Denizi'nin güneyindeki sahalarda üretilen doÄŸalgazın öncelikle Türkiye'ye, ardından Avrupa'ya taşınması amaçlanıyor.


(Yeni Åžafak)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.