Sosyal Medya

Coğrafyamız

Türkiye ile ilişkiyi kesme davasında yetkisizlik

Mısır'da idare mahkemesi Türkiye ile ilişkilerin kesilmesi talebiyle açılan davada yetkisizlik kararı verdi. İki ülke arasındaki ilişkiler 3 Temmuz 2013'deki darbenin ardından bozulmuştu.



Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, Mısırlı avukat Semih Sabri tarafından, ‘Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi ve BaÅŸbakan Ä°brahim Mihlib'in, Türkiye'deki mevkidaÅŸlarıyla resmi iliÅŸkilerini kesmesi’ talebiyle açılan davada idare mahkemesi yetkisizlik kararı verdi.

Mahkeme baÅŸkanı, devletler arası iliÅŸkilerin egemenlik konuları arasında yer aldığını ve Danıştayın yetki alanından çıktığını ifade etti.

Avukat Semih Sabri daha önce de Türkiye ile Katar'ın terörü destekleyen ülkeler arasına alınması talebiyle dava açmıştı. Mahkeme davanın 6 Nisan'da görülmesine karar vermiÅŸti.

İlişkiler darbenin ardından bozulmuştu

Mısır’da dönemin Savunma Bakanı Abdulfettah Sisi liderliÄŸinde 3 Temmuz 2013’te yapılan darbeye tepki gösteren Türkiye ile Mısır arasındaki iliÅŸkiler bozulmuÅŸtu.

Ä°liÅŸkilerin iyice gerginleÅŸmesinin ardından Mısır hükümeti, Ekim ayında Türkiye ile eski cumhurbaÅŸkanı Muhammed Mursi zamanında imzalanan ve 2015 yılının Nisan ayında sona erecek deniz ticaret anlaÅŸmasını uzatmama kararı almıştı.

ErdoÄŸan BM'de eleÅŸtirmiÅŸti

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan 24 Eylül’de BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuÅŸmada Mısır'da Muhammed Mursi'nin devrildiÄŸi darbeyle ilgili de dünyayı eleÅŸtirmiÅŸti. ErdoÄŸan "Mısır’da halkın oylarıyla seçilen cumhurbaÅŸkanı darbeyle indirilirken BM sadece izliyor, bu darbeyi yapan kiÅŸi meÅŸrulaÅŸtırılıyor. EÄŸer demokrasi diyorsak sandığa saygı duyalım, yok demokrasi deÄŸil de darbeyle gelenleri savunacaksak bu BM niye var diye merak ediyorum. Daha hızlı ve etkili karar mekanizmaları kurulmadır. BM çok daha cesur olmalı." ifadelerini kullanmıştı.

Mısır CumhurbaÅŸkanı Abdulfettah Sisi ise BM Genel Kurulu'ndaki konuÅŸmasında, radikallerin, Ä°slam'ı kötüye kullanmasına izin verilmemesi gerektiÄŸini ifade ederek, terörizmi vebaya benzetmiÅŸ ve onlarla mücadele çabalarının yoÄŸunlaÅŸtırılması çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

Mısır DışiÅŸleri Bakanı Samih Åžükri, 29 Aralık'ta yaptığı açıklamada Ankara ile iliÅŸkilerin düzeltilmesi ÅŸartı olarak "Türkiye Mısır'ın içiÅŸlerine müdahaleden uzak durursa olumlu iliÅŸkilere her zaman hazırız’ mesajını vermiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.