Sosyal Medya

Güncel

İstihbaratçıyı Türkiye yakaladı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıkladığı, IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden 3 İngiliz kıza yardım eden "istihbaratçı"yı Türk güvenlik güçlerinin yakaladığı ortaya çıktı.



Al Jazeera Türk'ün BaÅŸbakanlık kaynaklarından edindiÄŸi bilgilere göre, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu'nun bahsettiÄŸi üç Ä°ngiliz kıza yardım eden "istihbaratçı"yı Türk güvenlik güçleri yakaladı. Halen gözaltında olan kiÅŸi, IŞİD'e karşı oluÅŸturulan koalisyonun üyesi bir ülke adına çalışıyor ancak o ülkenin vatandaşı deÄŸil.  Kaynaklar, istihbaratçının Türk vatandaşı olmadığını söyledi. Ä°lgili ülkeye bu kiÅŸi hakkında bilgi verildi.

Konuyla ilgili Başbakanlık kaynakları şu değerlendirmeyi yaptı:

"Söz konusu hadise, IŞİD tartışmasının ne kadar karmaşık bir mesele olduÄŸunu teyit ediyor. Ä°stihbarat savaÅŸlarının yaÅŸandığı kompleks bir sorun söz konusu. Yabancı Terörist SavaÅŸçı (YTS) tartışmasının Türkiye’nin sınırlarında aldığı tedbirler ekseninde konuÅŸulması sorunu anlamayı imkansız kılıyor. YaÅŸanan olay, YTS tartışmasında sürekli olarak Türkiye’yi günah keçisi haline getirmek isteyenlere iyi bir mesaj vermektedir. Bu durum, Türkiye’nin sınır güvenliÄŸi tartışmasından öte bir sorunla karşı karşıya olduÄŸumuzu gösteriyor. Türkiye, geçmiÅŸten beri daha güçlü istihbarat paylaşımı için çaÄŸrılarını sürdürmeye devam edecek. 3 genç kızın hayatı söz konusu iken, hiçbir istihbarat paylaşımı olmaması vahim bir durum."

"Koalisyon ülkelerinden birinin istihbaratçısı"

DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, IŞİD'e katılmak için Suriye'ye giden 3 Ä°ngiliz kıza yardım eden kiÅŸinin yakalandığını açıklamış, bu kiÅŸinin IŞİD karşıtı koalisyon üyesi ülkelerden birinin istihbarat elemanı olduÄŸunu söylemiÅŸti.

ÇavuÅŸoÄŸlu, söz konusu istihbaratçının baÄŸlı olduÄŸu ülkenin ABD ve Avrupa BirliÄŸi üyesi olmadığını belirtti. 

15 yaşındaki Shamima Begum, 15 yaşındaki Amira Abaze ve 16 yaşındaki Kadiza Sultana 17 Åžubat günü Londra'dan Ä°stanbul'a gelmiÅŸti. Üç kızın aynı gün Ä°stanbul BayrampaÅŸa Otogarı'nda bekledikleri ve otobüsle Åžanlıurfa'ya gitmiÅŸlerdi. Kızların buradan Suriye'ye geçtiÄŸi tahmin ediliyordu. 

"Zamanında bilgi verilmedi" demişti

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Ä°ngiltere istihbaratının kayıp kızlarla ilgili kendilerine zamanında bilgi vermediÄŸini, ancak 20 Åžubat'ta ihbarda bulunduÄŸunu söylemiÅŸti. Arınç daha önce farklı ülkelerin zamanında ihbarda bulunduÄŸu 10 bin kiÅŸiyle ilgili bugüne kadar gerekli tedbirleri aldıklarını ifade etmiÅŸ, ortada bir ihmal varsa bunun Ä°ngiltere'ye ait olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Arınç'ın sözleri üzerine Ä°ngiltere polisi, kayıp kızlarının uçuÅŸunun ertesi gün, yani 18 Åžubat'ta Londra'daki Türkiye BüyükelçiliÄŸi'yle temasa geçildiÄŸini ifade etmiÅŸti. Ä°ngiltere Polis Sözücüsü o günden beri Türk makamlarıyla kızların bulunması için iÅŸbirliÄŸi içinde çalışıldığını söylemiÅŸti.

Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, davet üzerine Ä°ngiliz Parlamentosu Ä°çiÅŸleri Komisyonu'nda soruları yanıtlarken, Türkiye ile paylaşıldığı belirtilen bilgi hakkında ÅŸunları söylemiÅŸti:

"BüyükelçiliÄŸimiz güvenlik irtibat yetkilisine 18 Åžubat'ta yerel saatle 19.55'te, yani mesai saatinden sonra, bir e-posta gönderilmiÅŸtir. Bu e-postayı kendisi bir gün sonra görmüÅŸtür. Interpol veritabanına kızlarla ilgili konu 22 Åžubat'ta girilmiÅŸtir. Ä°ngiltere'nin Ankara BüyükelçiliÄŸi kızlarla ilgili sözlü notayı DışiÅŸleri Bakanlığımıza 23 Åžubat'ta akÅŸamüstü saatlerinde göndermiÅŸtir."

Aileler özür istedi

Olayda polisin ihmalinin olduÄŸunu söyleyen üç Ä°ngiliz kız çocuÄŸunun aileleri, Ä°ngiliz polisinin kendilerinden özür dilemesini istemiÅŸti.

Ä°ngiliz polisi, okuldan yakın arkadaÅŸları bir genç kızın, aralık ayında IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye gitmesinin ardından kaçan üç çocuÄŸun ifadesine baÅŸvurmuÅŸtu.

Polisin geçen ay başında üç kızla tekrar konuÅŸtuÄŸu ve ailelerine iletmek üzere kızlara birer mektup verdiÄŸi ortaya çıkmıştı. Mektupta, kızların Suriye'ye giden arkadaÅŸlarıyla ilgili yazılı ifade vermesi için ailelerinden izin isteniyordu. Genç kızların, mektubu ailelerinden sakladıkları, mektubun kızlar Suriye'ye gittikten sonra yatak odalarında bulunduÄŸu belirtilmiÅŸti.

Kaynak: Al Jazeera

Muhabir:

Didem Özel Tümer

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.