Kültür Sanat
Sultanahmet Camii'nin altı minaresinin sırrı

1616 yılında Sultan 1inci Ahmet tarafından Ayasofyanın tam karşısına inşa ettirilmiş. Mimarı aynı zamanda Mimar Sinanın da öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa. Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında yer almakta. Aynı zamanda klasik dönemin de son büyük cami olma özeliğini taşıyor.
Camii külliyesiyle birlikte, İstanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biri. Bu külliye; bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeşme, sebiller, türbe, darüşşifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluşmakta. Bu yapıların bir kısmı günümüzde mevcut değil.
SULTANAHMET CAMİİ NEDEN MAVİ CAMİ OLARAK BİLİNİYOR?
Camii içinde 20 bini aşkın İznik çinisi kullanılmış. Bundan dolayı da Avrupalılar tarafından ‘Mavi Cami (Blue Mosque)’ olarak bilinir.
Sultanahmet Camisi, aynı zamanda Türkiye’nin 6 minareli tek selatin camisi olma özelliğini de sahip. Caminin 6 minaresi olmasına ilişkin bir de efsane bulunmakta.
ALTI MİNARENİN SIRRI
Efsaneye göre ‘Padişah I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiş. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının değeri padişahın bütçesini fazlasıyla aşmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet Ağa’nın bu emri ‘altın’ yerine ‘altı’ olarak işittiği söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inşa ettirmiş.
Sultanahmet Camii, 1985 yılında İstanbul Tarihi Alanları adıyla UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen alanın da bir parçası.
Caminin içindeki en önemli unsur ince işçilikle oyulmuş ve yontulmuş mermerden yapılma mihrap. Zümrüt, gül ve yaldızlarla süslenmiş ve yaldızlarla 100 adet Kur’an işlenmiş kendi mihrabı var. Duvarlardaki büyük tabletlerde halifelerin isimleri ve Kur’an’dan parçalar yazılı. İbadete açık olan Sultanahmet Camii müslümanlar için maneviyatı yüksek; İstanbul’u gezmeye gelen turistler için ise mutlaka görülmesi gereken eserlerden biri olarak belirtiliyor.
Henüz yorum yapılmamış.