Sosyal Medya

Kültür Sanat

Sultanahmet Camii'nin altı minaresinin sırrı

1616 yılında Sultan 1’inci Ahmet tarafından Ayasofya’nın tam karşısına inşa ettirilmiş. Mimarı aynı zamanda Mimar Sinan’ın da öğrencisi olan Sedefkar Mehmet Ağa. Sultanahmet Camisi, kentin en çok turist çeken mekanları arasında yer almakta. Aynı zamanda klasik dönemin de son büyük cami olma özeliğini taşıyor.



Camii külliyesiyle birlikte, Ä°stanbul’daki en büyük yapı komplekslerinden biri. Bu külliye; bir cami, medreseler, hünkar kasrı, arasta, dükkanlar, hamam, çeÅŸme, sebiller, türbe, darüÅŸÅŸifa, sıbyan mektebi, imarethane ve kiralık odalardan oluÅŸmakta. Bu yapıların bir kısmı günümüzde mevcut deÄŸil.

SULTANAHMET CAMÄ°Ä° NEDEN MAVÄ° CAMÄ° OLARAK BÄ°LÄ°NÄ°YOR?

Camii içinde 20 bini aÅŸkın Ä°znik çinisi kullanılmış. Bundan dolayı da Avrupalılar tarafından ‘Mavi Cami (Blue Mosque)’ olarak bilinir.

Sultanahmet Camisi, aynı zamanda Türkiye’nin 6 minareli tek selatin camisi olma özelliÄŸini de sahip. Caminin 6 minaresi olmasına iliÅŸkin bir de efsane bulunmakta.

ALTI MÄ°NARENÄ°N SIRRI

Efsaneye göre ‘PadiÅŸah I. Ahmet, minareleri altından yaptırmak istemiÅŸ. Ancak kaplamada kullanılacak olan altının deÄŸeri padiÅŸahın bütçesini fazlasıyla aÅŸmış. Caminin mimarı Sedefkar Mehmet AÄŸa’nın bu emri ‘altın’ yerine ‘altı’ olarak iÅŸittiÄŸi söylenir. Bundan dolayı da camiyi 6 minareli inÅŸa ettirmiÅŸ.

Sultanahmet Camii, 1985 yılında Ä°stanbul Tarihi Alanları adıyla UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenen alanın da bir parçası.

Caminin içindeki en önemli unsur ince iÅŸçilikle oyulmuÅŸ ve yontulmuÅŸ mermerden yapılma mihrap. Zümrüt, gül ve yaldızlarla süslenmiÅŸ ve yaldızlarla 100 adet Kur’an iÅŸlenmiÅŸ kendi mihrabı var. Duvarlardaki büyük tabletlerde halifelerin isimleri ve Kur’an’dan parçalar yazılı. Ä°badete açık olan Sultanahmet Camii müslümanlar için maneviyatı yüksek; Ä°stanbul’u gezmeye gelen turistler için ise mutlaka görülmesi gereken eserlerden biri olarak belirtiliyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.