Sosyal Medya

Güncel

Bakan Ala: Kimse böyle bir şeye girişmemeli

İçişleri Bakanı Ala, CHP'nin kapatılacağı iddialarına ilişkin, "Kimse Türkiye'de böyle bir şeye bu saatten sonra girişemez, girişmemelidir" dedi.



Ä°çiÅŸleri Bakanı Efkan Ala, CHP'nin kapatılacağı iddialarına iliÅŸkin, "Kendileri söylüyor, herhalde ellerinde, anamuhalefet partisi genel baÅŸkanı söylediÄŸine göre, önemli birtakım bilgilerin, belgelerin olması lazım. Ben, böyle bir ÅŸeye imkan ve ihtimal vermiyorum. Kimse Türkiye'de böyle bir ÅŸeye bu saatten sonra giriÅŸemez, giriÅŸmemelidir. Ama böyle bir ÅŸeyin giriÅŸimi olursa o zaman biz de başından beri durduÄŸumuz yerde dururuz, biz parti kapatmaya karşıyız" dedi.

Ala, NTV'de katıldığı "Özel Röportaj" programında gündeme iliÅŸkin soruları yanıtladı. 

TBMM'deki "Anayasa'ya, evet, yemin ediyoruz, uyuyoruz ama bu Anayasa'nın kötü bir anayasa olduÄŸunu söylememize engel bir durum yok, olsa da tanımıyoruz" sözlerinin hatırlatılması üzerine Bakan Ala, "Son derece doÄŸru, Anayasa'nın ruhunu irdeleyen, oturduÄŸu zemini sorgulayan ve yapanların meÅŸruiyetine dair tereddütleri anlatan bir konuÅŸma" diye konuÅŸtu.

"Bu çaÄŸda, dönemde muhalefet partileri nasıl oluyor da millet egemenliÄŸini satır aralarına gasbetmiÅŸ bir darbe anayasasını savunuyorlar" diyen Ala, Anayasa'nın TBMM'yi, milletin seçtiÄŸi milletvekillerini, 20 anayasal kurumdan bir kurum olarak tanımladığını aktardı.

YÖK'ten TRT'ye, uyuÅŸmazlık mahkemesinden HSYK'ya, Sayıştaydan askeri yargıya kadar 20'ye yakın anayasal kurumlar geçidi olduÄŸuna, Meclis'in de bunlardan biri olarak görüldüÄŸüne dikkati çeken Ala, "Bu anlayışı tanıyor mu muhalefet partileri? Bu anlayışı meÅŸru mu görüyorlar? Bu doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil. Yaptığım konuÅŸmanın altında... DoÄŸru, Türkiye'nin ihtiyacı olan bir deÄŸerlendirmedir. Milletin önüne engel çıkaran bir anayasal düzeni deÄŸiÅŸtirmek bizim boynumuzun borcudur" ifadesini kullandı. 

Mevcut anayasanın, halkın egemenliÄŸini öteleyen, engelleyen, önüne engeller koyan bir anayasa olduÄŸunu belirten Ala, bunu peyderpey deÄŸiÅŸtirdiklerini, bu seçimlerde, 400'e yakın milletvekilleri olduÄŸu takdirde, Batı standardında, demokratik, halkın iradesini yansıtan bir anayasayı yapacaklarını söyledi.

"Çözüm Süreci'ne" iliÅŸkin bir soru üzerine Ala, bu sorunu Türkiye'ye yakışır bir ÅŸekilde çözmek için 2002'den beri sürekli adım attıklarını, gelinen noktanın önemli olduÄŸunu kaydetti. Ala, "Nasıl ki biz din ve vicdan özgürlüÄŸünün önündeki engelleri kaldırdığımızda Türkiye'ye irtica gelmedi de bir ferahlık geldi, kalkınmaya katkıda bulundu, iÅŸte bu sorunu çözdüÄŸümüzde de Türkiye'ye yeniden bir bütünlük, aidiyet duygusuna katkı saÄŸlayan bir ortam oluÅŸacaktır" diye konuÅŸtu.

"ÖNERÄ°LERÄ° VARSA GETÄ°RÄ°RLER"

"Ä°ç Güvenlik Paketi'nde bir deÄŸiÅŸiklik olacak mı özellikle tartışılan maddelerle ilgili" sorusuna, Ala, ÅŸu yanıtı verdi:

"Biz ne yapacağımızı biliyoruz. Toplumda da tartışarak ortaya koyduk. Biz, gösterilerde molotof kullanılmasını, bonzai, uyuÅŸturucu satışının engellenmesi için düzenlemeler yaptık. Biz, jandarma ve sahip güvenliÄŸin sivil otoriteye ki Avrupa BirliÄŸi ilerleme raporlarında hep eleÅŸtiri konusuydu, baÄŸlanması için düzenlemeler yaptık. Nüfus hizmetlerinde vatandaÅŸlara daha kaliteli hizmet sunmak için düzenlemeler yaptık. Polis teÅŸkilatında, komiser, baÅŸkomiser sayısının iki katına yakın emniyet müdürü olmuÅŸ. Böyle bir ÅŸey olmaz, baÅŸkomiserden daha fazla emniyet müdürünün olduÄŸu bir düzen, düzen deÄŸildir. Böyle devam ettirilemez teÅŸkilat yapısı, bunu düzelten düzenlemeler yapıyoruz. Buna iliÅŸkin de başından itibaren 'kimin ne önerisi varsa' buyursun dedik. Åžu anda görüÅŸülüyor ve onlarca önergeler veriliyor."

"Genel Kurul'da kabul edilmiÅŸ maddeler tekrar görüÅŸülür mü" sorusu üzerine, Ala, buna TBMM'nin karar vereceÄŸini bildirdi.

Muhalefetin, öneri sunmak yerine TBMM'yi çalışamaz hale getirdiÄŸini anlatan Ala, buna raÄŸmen kapıları kapatmadıklarını, herkesin önerisine açık olduklarını ifade etti.

"Polisin gözaltı ve silah kullanma yetkisi tartışılan maddeler. Bunlarda bir yumuÅŸamaya gider misiniz" sorusuna Ä°çiÅŸleri Bakanı Ala, ÅŸu yanıtı verdi:

"Biz oraya her ÅŸeyi hesap ederek, ciddi ÅŸekilde çalışarak metinler götürdük. Ama insanlar, toplum kesimleri, milletvekilleri baÅŸka önerilerde bulundular, o önerilerde dikkate alınacaklar oldu aldık, alınmayacaklar oldu almadık. Yine aynı prosedür devam ediyor. Milletvekillerinin önerileri varsa getirirler, deÄŸerlendirilir."

"PARTÄ° KAPATMAYA KARÅžIYIZ"

"CHP'nin kapatılacağı" iddiaları sorulan Ala, ÅŸunları belirtti: 

"Bu memlekete yazık oluyor. Seçimlerde, Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinde parti kapatmayı neredeyse ortadan kaldıran bir öneriyi götürmedik mi Meclise? Götürdük. Kim karşı çıktı? CHP en baÅŸta karşı çıktı, 'ret' verdi. Biz başından beri parti kapatmaya karşıyız. Partilerin tüzel kiÅŸiliklerinin kapatılması yanlıştır, bu doÄŸru bir ÅŸey deÄŸil, bundan en çok zararı Türkiye gördü, biz gördük, herkes gördü. O zaman 'partiler kapatılsın' diyenler ÅŸimdi bağırıyor ama yine biz doÄŸru yerde duruyoruz. Biz yine parti kapatılmasına karşıyız. Herhangi bir partinin kapatılması diye biz bir ÅŸey duymadık. 

Kendileri söylüyor, herhalde ellerinde, anamuhalefet partisi genel baÅŸkanı söylediÄŸine göre, önemli birtakım bilgilerin, belgelerin olması lazım. Ben, böyle bir ÅŸeye imkan ve ihtimal vermiyorum. Kimse Türkiye'de böyle bir ÅŸeye bu saatten sonra giriÅŸemez, giriÅŸmemelidir. Ama böyle bir ÅŸeyin giriÅŸimi olursa o zaman biz de başından beri durduÄŸumuz yerde dururuz, biz parti kapatmaya karşıyız. Partiler kapatılarak hiçbir sorun çözülemez, partilerin önü açılarak çözülür. Ama umarım CHP hiç olmazsa bundan bir ÅŸey öÄŸrenir."

"17 Aralık operasyonunun ardından size ait olduÄŸu iddia edilen ses kayıtları sızmıştı, sert ifadeleriniz vardı. Bunla ilgili ne düÅŸünüyorsunuz" sorusuna Ala, "Millet iradesine kastediliyor ve darbe yapılıyor. Darbe hangi enstrümanla yapılıyor ise o enstrümanla karşılık verilir. Tankla yapılıyorsa üzerine çıkılır, karşısında durulur, birtakım iÅŸlere hukuk kılıf uyduruluyorsa o kılıf yırtılıp, çöpe atılır. Çünkü hiçbir hukuk düzeni darbeye imkan vermez, öyle yorumlanamaz" karşılığını verdi.

Kaynak: AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.