Sosyal Medya

Coğrafyamız

Tobruk yine Türkiye'yi suçladı

Libya'da darbe yanlısı Hafter ve Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediği Tobruk hükümeti, Türkiye'yi 'ülkeye silah sokmak' ve 'savaşmaları için insanları satın almakla' suçladı.



Libya’da darbe giriÅŸiminde bulunan eski General Hafter’i destekleyen Tobruk’taki hükümet baÅŸkanı Abdullah Sini, Mısır'ın CBC televizyonuna verdiÄŸi mülakatta, “Türkiye, ülkemize birbirimizi öldürmek için bazı silahlı gruplara silah gönderen bir devlet” dedi.
Türkiye'nin samimi olmadığını iddia eden Sini, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın Arap dünyasında "Müslümanların Halifesi ve Ä°slam’ın lideri" rolünü üstlenmeye çalıştığını öne sürdü.

Sini, “Biz Libya halkı bir gün tekrar birlik içinde olacağız. Fakat ülkemizi karıştırmaya çalışan ülkeler lanetli olacak, utanç içinde kalacak” dedi.

“Türkiye’den hiç olmazsa tarafsız bakmasını istiyoruz” diyen Sini, “Onlar ülkemizi karıştıracak her ÅŸeyi yapıyorlar. Silah, mühimmat, para göndermenin yanında insanları satın alıyorlar, insanlarımızı birbiriyle savaÅŸtırıyorlar” ifadelerini kullandı.
Türk ÅŸirketlerini Libya’dan çıkartma kararına da deÄŸinen Sini, ÅŸöyle konuÅŸtu:

“Türkiye’nin buradaki çıkarları her ÅŸekilde hedefte olacak. Türk ÅŸirketleri ve ticari sözleÅŸmelerine bakacağız ve gerektiÄŸi gibi sonlandıracağız. Türklerin geri kalan hakları da varsa onlara vereceÄŸiz. Söz konusu anlaÅŸmalarda ayrıcalıklar varsa çekeceÄŸiz ve bu ayrıcalıkları bizim yanımızda duran ülkelerin ÅŸirketlerine vereceÄŸiz. Çünkü zor zamanlarda yanımızda duran ülkeler burada en büyük çıkarı hak ediyor. Biz Türkiye’ye düÅŸmanlık sergilemeyecegiz fakat tüm iliÅŸkilerimizi keseceÄŸiz. Sonuçta biz meÅŸru bir devletiz ve kimse bizim verebileceÄŸimiz bir karara karışamaz.”
Tobruk hükümeti Mısır'daki Sisi yönetimi tarafindan da destekleniyor.

Sini geçen hafta da Åžarku'l Evsat gazetesinde yayımlanan mülakatta, Türkiye'yi Libya’nın içiÅŸlerine karışmakla suçlamış ve Libya’da faaliyet gösteren Türk ÅŸirketlerini ülkeden çıkarmakla tehdit etmiÅŸti.

DışiÅŸleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç ise geçen PerÅŸembe günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 17 Åžubat Devrimi'nin başından bu yana Libya’nın yeniden imar ve inÅŸası ile devlet kurumlarının kapasitelerinin geliÅŸtirilmesi için saÄŸladığı desteÄŸi vurgulamıştı.

Ankara ülkede ortaya çıkan iki ayrı hükümet arasında arabuluculuk faaliyetleri yürütülmesini ve uzlaÅŸma saÄŸlanmasını istiyor.
Libya'da emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaÅŸa baÅŸlattığı darbe giriÅŸimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmiÅŸti.

Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiÅŸ hükümetine karşı geçen yılın başında baÅŸlayan darbe giriÅŸimleri, ülkeyi iç savaÅŸa sürüklemiÅŸti.

Ülkedeki iç savaÅŸ, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediÄŸi "Libya Åžafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediÄŸi, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli general Halife Hafter'e baÄŸlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi ÅŸehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaÅŸanıyor. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.