Sosyal Medya

Güncel

"Ergenekon diye bir terör örgütü yok, sanıklar beraat etsin"

Ergenekon'a yardım davasında, 'Olmayan örgüte yardım da edilemez' diyen savcı, sanıklarla ilgili olarak beraat istedi.



BeÅŸi profesör 8 sanığın, "Ergenekon Silahlı Terör Örgütüne üye olmadan yardım etme" suçlamasıyla yargılandığı davada, savcı, "ortada mahkeme kararıyla tespit edilmiÅŸ bir silahlı terör örgütü olmayınca, ona yardım etmenin de mümkün olamayacağını" belirterek tüm sanıkların beraat etmesini istedi.
 
CHP Zonguldak Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Haberal'ın "Ergenekon" davası kapsamında tutuklu bulunduÄŸu sırada Ä°stanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde tedavi görürken taburcu edilmesine yönelik hazırlanan heyet raporunun iÅŸleme konulmayarak gizlendiÄŸi iddiasıyla, 5'i profesör toplam 8 enstitü çalışanı hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmadan yardım etme" suçundan açılan davada, savcı mütalaasını verdi, tüm sanıklar için beraat kararı verilmesini istedi.
 
PROFESÖR ÜNVANLI SANIKLAR DURUÅžMADA EKSÄ°KSÄ°Z HAZIR BULUNDU
 
Ä°stanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya tutuksuz sanıklar, Prof. Dr. Zerrin YiÄŸit, Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Erhan Kansız ve Prof. Dr. Nuh Nazmi Gültekin ve Muhammet Lütfullah Hüsrev ile avukatları hazır bulundu. DiÄŸer sanıklar Åžengül Ari, Hatice Sezer Karcıer ile Erkan Özhun ise katılmadı.
 
SAVCI Ä°DDÄ°ALARI HATIRLATTI
 
DuruÅŸma Savcısı Sait Kunt, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sundu. Savcılık mütalaasında, Mehmet Haberal'ın "Ergenekon" soruÅŸturması kapsamında 17 Nisan 2009 tarihinde tutuklandığını, cezaevine sevk edildiÄŸini ve aynı gün rahatsızlanarak önce BayrampaÅŸa Devlet Hastanesi'ne ardından da Ä°stanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'ne nakledilerek tedavisinin baÅŸlatıldığı hatırlatıldı. Mütalaada, "Daha sonra yapılan araÅŸtırmada bu kiÅŸinin bir süre sonra taburcu edilmesine yönelik heyet raporu düzenlendiÄŸi halde bu rapor iÅŸleme konulmayarak saklandığı ve daha sonra farklı tarihlerle yatarak tedavisinin hayati öneme haiz olduÄŸunu gösterir raporlar düzenlendiÄŸi" belirtildi. Mütalaada, Haberal'ın saÄŸlık durumuna iliÅŸkin düzenlenen raporun, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ve Adli Tıp Kurumu'ndan gizleyen yetkililer hakkında yapılan suç duyurusu üzerine Kardiyoloji Enstitüsü görevlileri hakkında soruÅŸturma baÅŸlatıldığı belirtildi. Heyetin, raporun kamuoyunda duyulmasının ardından, Haberal ile ilgili yeni raporlar düzenleyerek Adli Tıp Kurumu'na sevkini önlemeye yönelik yeni raporlar hazırladıkları ancak Adli Tıp heyetince yapılan incelemeler sonucu Haberal'ın Kardiyoloji Enstitüsü'nden taburcu edilerek cezaevine konulduÄŸu anlatıldı. Mütalaada, Ä°stanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü'nde saÄŸlık durumu ile ilgili kanaat bildirme ve karar vermeye yetkili kiÅŸilerden ana bilim dalı baÅŸkanı Prof. Dr. Zerrin YiÄŸit, Enstitü Müdürü Prof. Dr. Erhan Kansız, Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Hatice Sezer Karcıer, servis doktoru Nuh Nazmi Gültekin ile Mehmet Haberal'ın refakatçisi olduÄŸu belirtilen Muhammet Lütfullah Hüsrev ile hareket ettiÄŸi belirtilen Erkan Özkum ve bu kiÅŸilerle ilgili iÅŸbirliÄŸi halinde olduÄŸu belirtilen servis hemÅŸiresi Åžengül Ari'nin terör örgütüne üye olmaksızın bilerek yardım ettikleri iddiasıyla cezalandırılmalarının talep edildiÄŸi belirtildi.
 
"ÖRGÜTÜN VARLIÄžI MAHKEME KARARIYLA TESPÄ°T EDÄ°LMEDÄ°"
 
YaÅŸanan sürecin anlatıldığı mütalaanın sonuç kısmında, "Ergenekon silahlı terör örgütünün varlığının herhangi bir mahkeme kararıyla sabit olmadığı ve bugün itibariyle de kapatılan 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararının temyiz aÅŸamasında bulunduÄŸu, herhangi bir idari kararla bir yapının silahlı terör örgütü olarak adlandırılmasının mümkün olmadığı ve bu örgütün ilk kez belirtilen dosyada örgüt olarak adlandırıldığı" belirtildi.
 
"OLMAYAN ÖRGÜTE YARDIM DA EDÄ°LEMEZ"
 
Bu itibar ile suç tarihinde mahkeme kararı ile sabit olan bir örgüt yapısından bahsedilemeyeceÄŸinin vurgulandığı mütalaada, sanıkların örgüte yardım etmelerinin fiilen mümkün olmadığı, öÄŸretim üyesi ve kamu görevlisi olan ÅŸüphelinin eylemlerinde herhangi bir usulsüzlük bulunması halinde bu eylemlerinin görevin kötüye kullanılması olarak deÄŸerlendirilebileceÄŸi belirtildi.
 
"SANIKLAR BERAAT ETSÄ°N"
 
Dosyada öÄŸretim görevlisi ve kamu görevlisi olan kiÅŸiler ile ilgili olarak görevi kötüye kullanmak açısından da herhangi bir ön soruÅŸturma sonucu davanın açılmadığına dikkat çekilerek, "Tüm sanıkların silahlı terör örgütüne üye olmadan yardım etme suçundan ayrı ayrı beraatlerine karar verilmesine kamu adına talep olunur" denildi.
 
Mütalaanın okunmasının ardından savunma yapan sanıklar ve avukatları mütalaa doÄŸrultusunda beraatlerini talep etti. Mahkeme heyeti oy birliÄŸi ile dosyanın incelenmesi üzere duruÅŸmayı erteledi.
 
Ä°ddianamede, ÅŸüpheliler Prof. Dr. Zerrin YiÄŸit, Prof. Dr. Cengiz Çeliker, Prof. Dr. Erhan Kansız, Prof. Dr. Hatice Sezer Karcıer, Prof. Dr. Nazmi Gültekin, Erkan Özhun, Songul Arı ve Muhammet Hüsrev'in "silahlı terör örgütüne yardım ve yataklık etmek" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor.


KAYNAK: Ajanslar 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.