Sosyal Medya

Güncel

İşte tüm yönleriyle TMSF'nin Bank Asya operasyonu

Darbenin finansörü Paralel Yapı'nın bankası Bank Asya'nın yönetimi TMSF'ye geçti. Aralarında Kaynak Holding, Ortadoğu Tekstil ve Forum İnşaat'ın da olduğu 122 kişinin hisseleri fona devredildi



Sabah'ın haberine göre; Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Paralel Yapı'nın bankası Bank Asya'yla ilgili önemli bir karara imza attı. Dün toplanan kurul, Bank Asya'nın yönetim kurulunu belirleyen imtiyazlı payın yüzde 63'lük bölümünün Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından kullanılmasına karar verdi. Karar, 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin (5) numaralı fıkrasına istinaden alındı. Bu çerçevede, A grubu hissedarlardan 122 kiÅŸinin ortaklık hakları temettü hariç fona devredildi. Ortaklık hakları devredilenler arasında Paralel Yapı'nın en önemli finans kaynaklarından olan Naci Tosun (Kaynak Holding'in ÅŸirketi Sürat Basım), Ali Akbulut (OrtadoÄŸu Tekstil) ve Forum Ä°nÅŸaat da bulunuyor. OrtadoÄŸu Tekstil'in yüzde 4.89, Forum Ä°nÅŸaat'ın 3.85, Sürat Basım'ın da yüzde 2.70 hissesi vardı. TMSF'nin bugün bankanın yeni yönetim kurulunu atayacağı belirtiliyor.

ÅžEFFAF DEĞİLLER 
BDDK dün Bank Asya'nın ortaklık yapısına iliÅŸkin denetimlerin sonucunu deÄŸerlendirdi. Bank Asya'nın Bankacılık Kanunu kapsamında "Kurumun etkin denetimini engellemeyecek ÅŸeffaf ve açık bir ortaklık yapısı ve organizasyon ÅŸemasına sahip olması" ÅŸartını ihlal ettiÄŸini belirleyen Kurul, bankanın yüzde 63'lük imtiyazlı payının, TMSF tarafından kullanılmasına karar verdi. Açıklama akÅŸam saatlerinde geldi. 

KAYNAKLARI KESÄ°LDÄ° 
BDDK'nın kararı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin 5'inci fıkrası çerçevesinde alındı. Söz konusu maddede, "Nitelikli paya sahip olan ortakların kurucularda aranan nitelikleri taşıması ÅŸarttır. Kurucularda aranan nitelikleri kaybeden nitelikli paya sahip ortaklar temettü dışındaki ortaklık haklarından yararlanamaz" deniliyor. Bu ÅŸartları kaybedenlerin temettü hariç ortaklık hakları kurul kararıyla fona devredilebiliyor. Bank Asya'da da gerçek ve tüzel 185 kiÅŸiye BDDK kurucularda aranan ÅŸartlara iliÅŸkin bilgi ve belgelerini getirmeleri için süre tanımıştı. Bunlardan 63 tanesi gerekli belgelerini sundu. BDDK toplantısında bu 122 A Grubu hissedarının ortaklık haklarının fona devredilmesine karar verildi. Bundan sonra darbenin finansörü Bank Asya'nın 122 ortağı temettü hariç bankanın ortaklık paylarından yararlanamayacak. Böylece Paralel Yapı'nın finans kaynakları kesilmiÅŸ oldu. Ancak gerekli belgeleri saÄŸlamaları halinde ortaklar hisselerini alabilecek. 

POLÄ°S Ä°NTERNETÄ° KESTÄ° 
Kararın ardından mali polis Bank Asya'nın Genel Müdürlük binasına gitti. Öncesinde binanın krokisini çıkaran polisin girer girmez bilgiler çalınmasın diye bilgisayarların internetini kestikleri öÄŸrenildi. 

AYNI MADDE ARAP TÜRK BANKASI'NA DA UYGULANMIÅžTI
Aynı madde 2011'de Arap Türk Bankası A.Åž.'ye de uygulanmıştı. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'nun 18'inci maddesinin (5) numaralı fıkrasına istinaden, Libyan Foreign Bank'ın mülkiyetinde bulunan Arap Türk Bankası'nın yüzde 62.37 oranındaki hissesinin temettü dışındaki ortaklık haklarının, BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 1970 ve 1973 sayılı kararları ile 2011/2001 sayılı Bakanlar Kurulu kararının uygulanması Libyan Foreign Bank açısından sona erdirilinceye kadar TMSF tarafından kullanılmasına karar verilmiÅŸti. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.