Sosyal Medya

Dünya

Müezzinleri Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu

Birçok açılış gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye tarafından yaptırılan caminin açılışının ardından cemaate müezzinlik yaptı.



CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan için MogadiÅŸu Havalimanı'nda resmi karşılama töreni düzenlendi.  ErdoÄŸan ve Somali CumhurbaÅŸkanı Hasan Åžeyh Mahmud'un tören alanında yerlerini almalarının ardından iki ülkenin milli marÅŸları çalındı. Daha sonra açılışın yapılacağı yeni terminal binasına geçen CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, buradaki konuÅŸmasına "MogadiÅŸu Havalimanı'nın bu muhteÅŸem terminal binasının açılışında sizlerle bir arada olmanın mutluluÄŸunu yaşıyoruz" diyerek baÅŸladı. Terminal binasının, birçok sıkıntı çekmiÅŸ Somali halkına hayırlar getirmesini temenni eden ErdoÄŸan, binanın yapımını üstlenen Kozuva Åžirketler Grubu'na da teÅŸekkürlerini iletti.

 

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile birlikte çeÅŸitli açılış ve ziyaretler için Somali'ye geldi. ErdoÄŸan, Somali CumhurbaÅŸkanı Hasan Åžeyh Mahmud Adel Abdulle ile birlikte uluslararası havalimanının açılışını gerçekleÅŸtirdi. (Okan Özer - Anadolu Ajansı)

"Somali halkı, bu yardımı asla unutmayacak"

Somali CumhurbaÅŸkanı Hasan Åžeyh Mahmud da bugünün Somali'nin geliÅŸimi ve tarihi için çok önemli bir gün olduÄŸunu söyledi. Somali halkının mutluluÄŸunu dile getiren Mahmud,  desteklerinden ötürü Somali'nin Türkiye'ye teÅŸekkür borcu olduÄŸunu belirtti. GeçmiÅŸteki MogadiÅŸu ile bugünkü MogadiÅŸu arasında büyük fark olduÄŸunu vurgulayan Mahmud, "Bu farkı siz ve Türk devletinin yaptığı deÄŸiÅŸiklikler sayesinde buradan görebilirsiniz. Somali halkı da bu yardımı asla unutmayacaktır. Bu terminal, Somali halkına büyük bir deÄŸiÅŸiklik getirdi" diye konuÅŸtu.

Mahmud, baÅŸka altyapı yatırımlarının da sürdüÄŸünü, her yerde deÄŸiÅŸiklikler yapıldığını kaydederek, ErdoÄŸan'a ve heyetine teÅŸekkür etti. KonuÅŸmaların ardından CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a hediye takdim edildi.

Açılışta CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'a eÅŸi Emine ErdoÄŸan, BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su Ä°ÅŸleri Bakanı Veysel EroÄŸlu, SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu da eÅŸlik etti.

ErdoÄŸan hastane açılışı yaptı

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, Somali CumhurbaÅŸkanı Abdulle ile Somali-Türkiye EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nin açılışını gerçekleÅŸtirdi. TÄ°KA tarafından baÅŸkent MogadiÅŸu'da yaptırılan 200 yataklı Somali-Türkiye EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nin açılışına CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan'ın eÅŸi Emine ErdoÄŸan ile BaÅŸbakan Yardımcısı Numan KurtulmuÅŸ, DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu ve SaÄŸlık Bakanı Mehmet MüezzinoÄŸlu da katıldı. Ä°ki ülke arasında, hastanenin ortaklaÅŸa iÅŸletilmesi için imzalanan protokole göre, SaÄŸlık Bakanlığı 5 yıl boyunca uzman personel ve finansal destek verecek.

Geçen yıl eylül ayından beri hasta kabul edilen hastanede, kasımda da ameliyatlar baÅŸladı ve yataklı tedavi servisi hizmete açıldı. Hastane, 5 yıl süreyle iki ülke tarafından müÅŸtereken iÅŸletilecek ve süre sonunda Somali'ye bedelsiz devredilecek. BeÅŸ yıllık süreçte, bölgede tedavisi mümkün olmayan hastaların tedavileri yerinde yapılacak, Somali'de üçüncü basamak modern hastane iÅŸletme modeli oluÅŸturulacak, ülke halkına sürdürülebilir, güvenli ve kaliteli saÄŸlık hizmeti sunulacak, saÄŸlık sistemine yetiÅŸmiÅŸ insan gücü kazandırılacak.

Bütçesi, 135 milyon 734 bin 468 dolar

Hastanenin iÅŸletme dönemi sürecinde tahmini bütçesi, 135 milyon 734 bin 468 dolar olarak belirlendi. Türkiye, 5 yıllık dönemde 85 milyon 650 bin 145 dolar katkıda bulunacak, Somali hükümeti katkı yapmayacak.  Hastanenin yönetici personeli 6 ay ve 1 yıllık, tabip ve diÄŸer saÄŸlık personeli ise 3 aylık periyotlar halinde görevlendirilecek.

Hastane halen hastane yöneticisi, baÅŸhekim, idari ve mali iÅŸler müdürü, saÄŸlık bakım hizmetleri müdürü ve finans müdürü dahil toplam 52 Türk personel ve 91 yerel personel ile hizmet veriyor. Güvenlik hizmeti ise 40 yerel ve 5 Türk personelle saÄŸlanıyor. Hastane, 13 bin 500 metrekare kapalı alana sahip olmasının yanı sıra 12 yoÄŸun bakım, 14 yenidoÄŸan yoÄŸun bakım yatağı, 20 kuvöz, 4 ameliyathane, 1 doÄŸum odası, radyoloji ve laboratuvar ünitelerini barındırıyor. 

Müezzinleri ErdoÄŸan oldu

ErdoÄŸan hastanenin ardından TOKÄ° tarafından Somali'de inÅŸaa edilen ve annesi Tenzile ErdoÄŸan'ın adının verildiÄŸi caminin de açılışını da yaptı. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan daha sonra kılınan öÄŸlen namazında cemaate müezzinlik yaptı. Aynı 2 bin 300 kiÅŸinin namaz kılabileceÄŸi Tenzile ErdoÄŸan Camii'nde derslikler ve sosyal eÄŸitim alanları da yer alıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.