Sosyal Medya

Ekonomi

İran artık dolar yerine TL kullanıyor

İran Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Gulamali Kamyab, ülkesinin artık yabancı ülkelerle ticari ve mali işlemlerinde dolar yerine Türk Lirası, Çin Yuanı, Rus Rublesi ve Avro gibi para birimlerini kullandığını söyledi.



Tasnim Haber Ajansı’na konuÅŸan Kemyab, ihracat ve ithalatta dolar yerine ticaret yapılan ülkelerin milli para birimlerinin kullanıldığını belirterek, “Ä°ran artık yabancı ülkelerle ticari ve mali iÅŸlemlerinde Türk Lirası, Çin Yuanı, Rus Rublesi, Güney Kore Wonu ve Avro gibi diÄŸer para birimlerini kullanıyor” dedi.
Kemyab, Ä°ran’ın bazı ülkelerle “döviz takas anlaÅŸmaları” yapmayı planladığını da dile getirerek, söz konusu anlaÅŸmaların Ä°ran ve diÄŸer ülkeler arasındaki ticari ve ekonomik iÅŸlemleri kolaylaÅŸtıracağını ifade etti.
Ä°ran, en büyük ticari ortaklarından Çin ile yaptığı petrol ticaretinde 2012'den beri dolar yerine Çin Yuanı kullanıyor. DiÄŸer ticari ortaklarıyla da ticarette dolar kullanımından vazgeçme planları yapan Ä°ran'ın  Petrol Bakanı Bicen Namdar Zengene, eylül ayında Tahran'da düzenlenen Ä°ran-Rusya Ekonomik Ä°ÅŸbirliÄŸi Konseyi 11. Toplantısı’nda, Rusya ile ticarette dolar yerine riyal ve ruble kullanmayı planladıklarını bildirmiÅŸti.
Türkiye ile Ä°ran arasında da milli para birimlerinin kullanılmasına iliÅŸkin görüÅŸemeler yapıldığı ve bu konuda olumlu geliÅŸme kaydedildiÄŸi bildirilmiÅŸti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.