Sosyal Medya

Dünya

Zengin yoksul farkı açılıyor

Uluslararası sivil toplum örgütü Oxfam’ın yayınladığı son rapora göre zengin ile fakir arasındaki eşitsizlik çok hızlı artıyor; en zengin yüzde 1’lik kesimin serveti, 2016'da, dünyanın geri kalanını geçecek.



Ä°ngiltere’deki Oxford Üniversitesi bünyesinde yoksulluk üzerine çalışmalar yapan sivil toplum örgütü Oxfam’ın yayınladığı son rapor, yoksullar ve zenginler arasındaki farkı ortaya koydu.

Rapora göre dünyanın en zengin yüzde 1’lik kesimi dünyanın geri kalanından daha fazla servete sahip olacak. En zengin yüzde 1'lik kesimin servetinin 2016’da, toplam servetin yüzde 50'sinden fazlasına sahip olmasış bekleniyor. Dünyanın en zengin yüzde 1’lik bölümünün serveti, dünyanın toplam servetinin 2009 yılında yüzde 44'ünü, 2014’te ise yüzde 48’ini oluÅŸturuyordu.

AraÅŸtırmada, eÅŸitsizlikteki patlamayla açlık ve yoksullukla baÅŸ edilemeyeceÄŸi vurgulanıyor.

Oxfam Genel Müdürü Winnie Byanyima, zenginler ve dünyanın geri kalanı arasındaki farkın hızlı açıldığına dikkat çekti.

Rapora göre dünyadaki en zengin insanlar daha da zenginleÅŸecek. Dünyanın en zengin yüzde 12'lik kesiminin ortalama geliri yıllık 2.7 milyon dolar.

Oxfam, Davos’ta ÇarÅŸamba günü baÅŸlayacak Dünya Ekonomi Forumu öncesinde açıkladığı raporun, oradaki katılımcıların da gündeminde olması çaÄŸrısı yaptı.  

AraÅŸtırmanın açıklaması ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın yeni bir vergi sistemi duyuracağı haberlerinin üzerine geldi. Obama da zenginden alıp orta sınıfa harcamayı amaçlıyor. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre, Obama yarın yapacağı konuÅŸmasında, içinde ülkenin en büyük finans ÅŸirketlerinden ve zenginlerden ek vergi alınmasını da içeren bir plan açıklayacak. Obama, ortaya çıkacak 300 milyar doları aÅŸkın kaynağı, kongreden onay çıkması halinde, orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesinde kullanacak.

 Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.