Sosyal Medya

Dünya

Cantona: Hristiyan radikaller de Müslümanlara saldırdı

Eski Fransız milli futbolcu Eric Cantona, Charlie Hebdo benzeri terör saldırılarının İslam'a karşı kullanılmaması gerektiğini söyledi. Cantona, geçmişte Hristiyan radikallerin de Müslümanlara bu tür saldırılarda bulunduğuna dikkat çekti.



Euronews kanalına konuÅŸan Eski Fransız milli futbolcu Eric Cantona, "Fanatizm her yerde var. Bu sadece küçük marjinal bir grup tarafından iÅŸleniyor" dedi.

Bir dönem Ä°ngiltere'nin Manchester United takımında oynayan, sadece futbolcu deÄŸil aynı zamanda aktör ve yönetmen kimliÄŸiyle de ön plana çıkan Cantona, geçmiÅŸte Hristiyan radikallerin de bu tür saldırılarda bulunduÄŸuna dikkati çekti.

Paris’te 1988'de Hristiyanların tepkisine yol açan "Günaha Son ÇaÄŸrı" adlı filmin izlendiÄŸi sırada radikallerin bir sinema binasını ateÅŸe verdiÄŸi ve 4'ü ağır, toplam 40 kiÅŸinin yaralandığı saldırıyı hatırlatan Cantona, bütün dinlerde radikal ve marjinal grupların olabileceÄŸi uyarısında bulundu.
Cantona, bu tür saldırıların Ä°slam'a karşı kullanılmaması gerektiÄŸine dikkati çekerek, ÅŸunları söyledi:
"Charlie Hebdo benzeri terör saldırıları Ä°slam'a karşı kullanılmamalı. Fanatizm her yerde var. Bu sadece küçük marjinal bir grup tarafından iÅŸleniyor. Geride kalan büyük çoÄŸunluk Hristiyan, Budist, Müslüman. Bu konuda geçmiÅŸe ait referanslar vermek önemli. EÄŸer sadece kendi içinde bulunduÄŸumuz zamanı düÅŸünürsek kendimizi sınırlamış ve geçmiÅŸte yaÅŸananları da yok saymış oluruz. GeçmiÅŸte Hristiyan gruplar tarafından da bazı saldırılar yaÅŸandığını hatırlamak zorundayız. GeçmiÅŸteki bu saldırıları iÅŸleyenler Ä°slamcı gruplar deÄŸildi."
"Asıl tehlikenin bütün Müslümanların bu saldırganlar gibi olduÄŸunu söylemek" görüÅŸünü dile getiren Cantona, "Ben Müslümanların yüzde 90’ının bu yaÅŸananlardan rahatsız olduÄŸunu ve bundan utandıklarını düÅŸünüyorum" dedi. karşıkullanılmaması gerektiÄŸini söyledi.

Cantona, bir Müslümana "ılımlı ya da deÄŸil" ÅŸeklinde yaklaşıp tüm Ä°slam'ı itham altında bırakmanın doÄŸru olmadığını vurgulayarak, "Bu ne demek? Bu, Ä°slam'ın radikal bir din olduÄŸu anlamına mı geliyor? Bu bir tahrik ve çok tehlikeli bir yaklaşım. Herkesi aynı kavram adı altında damgalamak zorunda deÄŸiliz" diye konuÅŸtu.
"Radikal dinci ve ırkçı grupların yükseliÅŸi ile aşırı sağın büyümesinin ekonomik krizle alakalı olduÄŸunu" kaydeden Cantona, ÅŸöyle devam etti:
"1929'da dünyada yaÅŸanan ekonomik buhran olmasaydı bana göre Hitler de hiç bir zaman iktidara ulaÅŸamazdı. Maalesef kriz zamanlarında insanlar ümitsizliÄŸe kapılır ve bu ümitsizlik zamanında nereye tutunacağını bilemez. Bütün bunlar aşırı grupların yükseliÅŸine neden oluyor. Burada tehlikeli olan, iÅŸte bu zor zamanlarda ümitsizliÄŸe kapılan insanları kullanarak bazı ideolojileri yaymak. Bunu yapanlar, bu ideolojileri geliÅŸtirip nefret üreten bir siyasi amaca dönüÅŸtürürler. Bunu da iktidarı ele geçirmek için yaparlar."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.