Sosyal Medya

Coğrafyamız

Abbas: BMGK'dan karar çıkmazsa...

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, "BM Güvenlik Konseyinden karar çıkmadığı takdirde uluslararası örgütlere katılma yoluna başvuracağız" dedi.



Abbas, Mısır'ın baÅŸkenti Kahire'de düzenlenen Arap BirliÄŸi DışiÅŸleri Bakanları toplantısında yaptığı konuÅŸmada, Ä°srail iÅŸgalinin sona erdirilmesi konusunda BM'ye sunulacak öneri üzerinde çalışmak için, Arap devletlerinden oluÅŸan bir komisyon kurulmasını teklif etti.

Filistin tarafının Ä°srail ile müzakerelere girmeye hazır olduÄŸunu, ancak son süreçte olduÄŸu gibi vakit kaybı yaÅŸanmaması için müzakerelerin açık, kapsayıcı ve stratejik olmasını ÅŸart koÅŸtuklarını söyleyen Abbas, ABD'yi, Ä°srail ile müzakerelerin tekrar baÅŸlaması için öneri sunmaya davet etti.

"Filistin halkına yönelik cezai adımlarının devam etmesi durumunda Ä°srail'in, iÅŸgalci bir devlet olarak sorumluluklarını yüklenmesini isteyeceÄŸiz" diyen Abbas, Ä°srail BaÅŸbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Filistinliler'in meÅŸru haklarını geri almak için "tek yol" olarak gördüÄŸü müzakerelerin tıkanmasından sorumlu olduÄŸunu ifade etti.

Sorunların çözümü için uluslararası toplum veya ABD'nin kararının gerekli olduÄŸu, her ÅŸeyin ancak bu ÅŸekilde yoluna gireceÄŸini dile getiren Abbas, ABD ile görüÅŸmelerinin devam ettiÄŸini ve bu ülkeyle çatışmaya girmek istemediklerini vurguladı.

ABD BaÅŸkanı Barack Obama'ya özellikle Yahudi yerleÅŸim birimleri konusundaki "saldırganlıklara sınır koyması" çaÄŸrısında bulunan Abbas, ABD kongresinin, Filistin'e mali desteÄŸi kesme yönündeki niyetine karşı çıkarak, "Bu destek, bütçe ve altyapı için veriliyor. ABD böyle bir karar verirse ÅŸiddetle protesto edeceÄŸiz"ifadesini kullandı.

Ä°srail'in vergi gelirlerini dondurması nedeniyle "Arap Güvenlik Sandığı"ndan Filistin bütçesine tahmini 100 milyon dolarlık destek saÄŸlanması noktasında Arap ülkelerini süreci hızlandırmaya çağıran Abbas, konuÅŸmasını ÅŸöyle sürdürdü:

"Ä°srail'in kasıtlı öldürmeleri ve yıkımlarına maruz kalıyoruz. Özellikle Gazze'ye düzenlenen ve 80 binden fazla evin yıkıldığı saldırıdan sonra BM'den, Ä°srail'in bu iÄŸrenç uygulamalarını durdurması ve halkımızı korumasını istiyoruz. BM Güvenlik Konseyinden karar çıkmadığı takdirde uluslararası örgütlere katılma yoluna baÅŸvuracağız."

BM Güvenlik Konseyi'nde 31 Aralık'ta yapılan oylamada, 1967 sınırlarına göre baÅŸkenti DoÄŸu Kudüs olan Filistin devletinin kurulmasını öngören tasarıya ABD ve Avustralya ret oyu vermiÅŸ, Ä°ngiltere, Litvanya, Nijerya, Güney Kore ve Ruanda çekimser kalmıştı. Fransa, Ürdün, Åžili, Arjantin, Çad, Lüksemburg, Çin ve Rusya'nın "evet" oyu kullandığı tasarının kabulü için gerekli 9 oy saÄŸlanamamıştı.

Abbas da söz konusu karar tasarısının BM Güvenlik Konseyi'nde reddedilmesinin ardından, arasında Uluslararası Ceza Mahkemesinin kurucu temel anlaÅŸması Roma SözleÅŸmesi'nin de bulunduÄŸu uluslararası anlaÅŸmalara katılma talebini imzalamıştı.

 

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.